CarlsenPuls Boganmeldelser Young Adult-romaner

“Det bedste er at kunne dele sine læseoplevelser med andre.” – @sofiesbogverden

ya, young adult, bookstagram, ungdomsbøger, ungdomsbog, ungdomslitteratur, bookstagram

Når vi taler om sociale medier, er det svært at komme uden om Instagram, en populær app, hvor brugere kan dele øjebliksbilleder af hverdagen. Der er dog også en stor gruppe af brugere, der dedikerer hele deres feed til bøger og læsning. En af disse bookstagrammere kan du møde her.

Af Sofie Christensen

Plads til kreativitet

Mit navn er Sofie. Jeg er 19 år og har fem år på bagen som bookstagrammer. Dog er det først her inden for det seneste års tid, at jeg er begyndt at gå mere op i min profil, da jeg fik øjnene op for, hvor vild jeg er med at være kreativ med billeder.

Jeg læser og anmelder for det meste realistisk YA, børnebøger og fantasy. Det er de genrer, som har en særlig plads i mit hjerte, men det stopper mig ikke fra at træde ud af min komfortzone og læse andet.

Min stil på mine bookstagram-billeder er meget forskellig, da jeg godt kan lide at tage billeder af en bog med afsæt i elementer fra dens indhold eller fra forsiden. På den måde bliver hver bog repræsenteret bedst.

LÆS OGSÅ: Bøger du skal læse, imens du lytter til Taylor Swifts nye album

Der er dog en klar rød tråd i mine billeder, og det er farver. Jeg elsker farverige billeder med knald på. Men fordi jeg forsøger at tage afsæt i den enkelte bog, betyder det også, at nogle billeder er mere nedtonede.

Bookstagram får bogen til at leve

Det bedste ved at bookstagramme er at kunne dele sine læseoplevelser med andre; at tale om litteratur og høre andres tanker. Læsning kan være en ret ensom hobby, men ved at dele sine oplevelser med andre kan vi være sammen om det.

Det kan også være svært at slippe en god bog, når sidste side er vendt, og ved netop at skrive boganmeldelse, tage billeder og dele på sociale medier, lever bogen videre i én lidt længere.

Det værste er nok det pres, jeg nogle gange lægger på mig selv, om hvordan og hvorledes jeg skal gøre tingene for at leve op til mine egne forventninger. Det gør, at jeg lidt glemmer, at det er en hobby, og at det skal være sjovt. Det kan også være enormt svært for mig at skrive en boganmeldelse.

View this post on Instagram

On the come up af Angie Thomas🎧 On the come up var en forrygende hård fortælling og lige som den skulle være. Jeg har tidligere læst The hate u give af samme forfatter og faldt hurtigt for Angies måde at fortælle og hendes sprog. Selvom jeg ikke forventede at læse en ny The hate u give historie var jeg stadig bekymret for om On the come up ville kunne leve op til mine tårnhøje forventninger. Men jeg indså hurtigt at mine bekymringer var unødvendige. Denne bog levede op til alt hvad jeg kunne have håbet på, så hvor skal jeg dog starte. Jeg var vild med musikdelen i bogen. Teksterne var så gode og jeg jammede med hver gang jeg læste dem. Jeg søgte faktisk på sangen på Youtube fordi jeg ikke kunne få nok (desværre uden held) Jeg kunne godt lide Bri. Hendes beskrivende tanker følelser og måde at se verden på gør at man føler sig tæt med hende. Sproget var lige så fantastisk som i THUG. Ungdommeligt uden at der bliver prøvet for hårdt, flydende og lige så man tydeligt kan se for sig at det kommer ud af karakterens mund. Bogen var bare generelt set rigtig god, spændende og en vaskeægte pageturner. Bogen tager også hårde emner op som: Rasicme, bandemiljø, fattigdom, sorg, familieforhold og meget andet. Angie Thomas har endnu engang ramt plet lige i mit (knuste)hjerte med hendes fortællinger. Bogen får 5 ud af 5 stjerner.⭐⭐⭐⭐⭐ #onthecomeup #angiethomas #allthefeels #bogsnak #boganmeldelse

A post shared by Sofie Christensen 💕 (@sofiesbogverden) on

Nogle bøger glemmer jeg nemlig hurtigere end andre, og det kan gøre det svært at få tanker ned på skrift. Det kan også være, at jeg har læst en bog jeg var sådan lidt ”meh” med, og så kan det være svært at skulle finde ud af hvad jeg skal skrive om den.

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: Det var de første bøger, som jeg følte henvendte sig direkte til mig

Og nogle dage er jeg også bare mere kreativ end andre, og ordene flyder i en lind strøm, imens jeg andre dage kun kan finde på ”den var OK. Slut” og det bliver der desværre ikke meget boganmeldelse af.

Tips til dig, der gerne vil bookstagramme

1# Du ikke behøver at være verdensmester i stavning eller grammatik for at kunne skrive om dine læseoplevelser. Grammatik er min egen svage side, men det er en mindre detalje, når det er læseglæden, der taler, og det ville jeg ønske, jeg havde vidst, da jeg startede med at bookstagramme.

View this post on Instagram

Dem der kender mig ved at jeg er stor Twilight fan og at den historie står mit hjerte meget nær og til dem der ikke kender mig. Hej jeg hedder Sofie og jeg elsker Twilight. Igennem min tid som Twilight elsker har jeg mødt mange mennesker der er modstander af denne historie og nogle der direkte hader den. Og det er helt okay at alle ikke kan lide samme ting, det er helt okay at have en anden holdning til tingene. Det jeg ikke synes er okay at fortælle hvor forkert folk er for at kunne lide en bestemt bog. Der er ikke noget der hedder forkert litteratur. Der er god og mindre god litteratur og alt afhænger af hvem man spørg. Men hvem er du til at fortælle folk at de er forkerte læsere af forkert litteratur? Det der er forkert, er at udskamme folk for det de læser. Der er ikke en læser der læser samme historie og det er det der er så fantastisk ved litteraturen. Den er magisk og skulle gerne have plads til alle. I stedet så spred læseglæde, del din glæde med andre og fortæl om dine læseoplevelser. Jeg siger ikke at man ikke har ret til ikke at kunne lide en historie og dele det også, for det er også vigtigt. Men det er mindst lige så vigtigt ikke at få læsere til at skamme sig for at kunne lide den. Grunden til at jeg snakker om Twilight er at det er en bog der virkelig deler vandende og specielt i den senere tid efter det er blevet afsløret at Midnight sun udkommer. I den tid så jeg rigtig mange hakke på andres glæde både bloggere, forfattere og andre bogelskere og hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg også unfollowet folk på baggrund af sådanne opslag omkring bogen da jeg i mit liv bare ikke har plads til mennesker der synes det er helt okay at hakke på andre for deres glæde. Der er en grænsen mellem at have en holdning og at være nedladende og tarvelig. Der er så meget trist i denne verden i forvejen så hvorfor trampe på folks glæde når de finder noget at smile over? Så kære læser, læs hvad du vil og lad aldrig nogen skrue ned for din glæde eller fortælle dig du er forkert.❤️ 👆🏼(Der er selvfølgelig også litteratur der skadelig og misinformere som aldrig burde have set dagens, men det er ikke de tilfælde jeg snakker om)

A post shared by Sofie Christensen 💕 (@sofiesbogverden) on

2# Vær dig selv! Det lyder måske kliche, men det er så vigtigt. Da jeg startede, var jeg usikker på, hvilken stil jeg skulle have, og hvilken måde jeg skulle gøre tingene på, i stedet for at gøre det lige præcis på min egen måde, som jeg elsker det.

Det skal være sjovt og aldrig en sur tjans at bookstagramme, derfor er det vigtigt, at du er dig selv, gør det på din egen måde og i dit eget tempo. Vær ikke bange for at lade din personlighed skinne igennem.

3# Vær ikke bange for at engagere dig! Bookstagram er et fantastisk, rart og velkommende fællesskab, så vær ikke bange for at kommentere på andres opslag eller skrive til dem.