CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Patrick Ness Young Adult-romaner

“Instagram er som at have en bogklub i lommen” ― @bogdoktor

ya, young adult, bookstagram, ungdomsbøger, ungdomsbog, ungdomslitteratur, bookstagram

Når vi taler om sociale medier, er det svært at komme uden om Instagram, en populær app, hvor brugere kan dele øjebliksbilleder af hverdagen. Der er dog også en stor gruppe af brugere, der dedikerer hele deres feed til bøger og læsning. En af disse bookstagrammere kan du møde her.

Af Amanda Petrea

Bogdoktor på deltid

Jeg hedder Amanda Petrea og er 24 år gammel. Jeg har en bog i hånden sådan cirka 95% af min vågne tid – enten fordi jeg læser i en bog, der gerne skulle uddanne mig til læge, eller fordi jeg er ved at forsvinde ind i et forunderligt fantasyunivers, en YA-romans drama eller måske et krimimysterie.

Jeps, en eller anden dag burde jeg gerne blive en rigtig menneskedoktor, men indtil da fungerer jeg helt fint som bogdoktor. Bogdoktor er nemlig lige præcis dét, som jeg bruger en masse tid på at være på bookstagram.

Jeg startede med at blogge om bøger på Instagram i 2015 – så det er godt fem år siden efterhånden. Jeg begyndte, fordi jeg simpelthen ikke kunne lade være.

View this post on Instagram

Har du oplevet, at du gang på gang møder modstand alene pga. det køn du besidder? 👨🏽‍🦱👩🏼 Det har Vigga. Og det er jeg sikker på, at størstedelen af piger og drenge også har – i større eller mindre grad. Det er så vigtigt et emne at tage op, netop fordi det sker alle steder og hele tiden. Det er følsomt, smertefuldt og en vigtig erkendelse at få. Vigga er skater, og hun er en dygtig skater. Hun bruger mange timer på at blive bedre på Nørrebros farverige skaterparker, men alligevel er hun nødsaget til at bruge størstedelen af sin tid på at forsøge at retfærdiggøre sig selv og sit talent i en sport der er domineret af Y-kromosomer og testosteron ⛸ Vi bliver konfronteret med mange ubehagelige metoder et menneske kan ødelægge et andet på: Stalking. Hævnporno. Psykisk (og fysisk) terror. Mobning. Internetmobning. Ja, internettet viser sig virkelig fra sin grimmeste side, og konsekvenserne bliver fremvist på en meget visuel og fin måde: “De er som helt andre mennesker derinde. Som om overgangen fra offline til online er en portal, der forvandler dem til monstre.” 💔 “Det øjeblik du tvivler” er en eminent bog, ikke kun fordi den er skrevet fantastisk og karaktererne er virkelighedstro, men mest af alt fordi den er ægte. Sarah Engell giver mange unge mennesker en stemme med denne fortælling, og selvom det smerter mit hjerte at den er baseret på virkelige hændelser, så er det vigtigt at vi giver os tid til virkelig at se dem. Først når vi ser dem, kan vi ændre noget. Jeg forstår ikke, at det er første gang jeg læser en @sarahengell bog, for det er en af de bedste YA-bøger jeg nogensinde har læst. Godt hun har 15 andre bøger, jeg kan gå igang med 😉 Ordineres til: enhver YA-elsker (den er nemlig toppen af kransekagen), samt alle mænd, kvinder, piger og drenge der ønsker et indblik i de dilemmaer og konflikter unge mennesker står med i dag. 🩺 – Bogen er modtaget som et anmeldereksemplar fra forlaget @carlsenpuls 🤍

A post shared by Amanda Petrea ♡ (@bogdoktor) on

Jeg var den eneste i min omgangskreds der læste rigtig mange bøger, og jeg var derfor ved at drive min familie og mine venner til vanvid med al min bogsnak.

Da jeg ved et tilfælde opdagede det spirende bogfællesskab på Instagram, fulgte jeg med på sidelinjen i nogle måneder, indtil jeg så besluttede mig for at komme i gang selv.

Og det var en af de bedste beslutninger jeg nogensinde har taget!

En bogklub i lommen

Hvis jeg skal udvælge én ting, som er det bedste… Så må det være, at du hele tiden har din helt egen gigantiske bogklub med dig i lommen, uanset hvor du bevæger dig hen!

Det giver så mange muligheder: du har hele tiden nogle du kan læsse dine bogtanker af hos, du har hele tiden nogle at græde sammen med når en karakter er død, fangirle med når din yndlingsforfatter udgiver en ny bog, og du er altid kun et enkelt klik væk fra din næste boganbefaling.

Alt dette bringer gode ting med sig: nye bekendtskaber, anderledes refleksioner og en voksende bog-horisont.

Bagsiden af medaljen ved at have et kæmpe fællesskab i din baglomme på bookstagram er, at du pludselig har rigtig mange holdninger og pointer du hele tiden skal tage stilling til.

LÆS OGSÅ: Bryd fri af din reading slump med disse tips

Hvis man ikke lige tager sig selv i det, kan man derfor sommetider føle et pres til at læse nogle bestemte bøger eller måske læse et bestemt antal bøger. Bøger må og skal IKKE indgyde skam eller stress.

Heldigvis er det noget, vi selv kan arbejde på – så bookstagram forbliver et positivt og rart sted!

Gør det for bøgernes skyld

Mit første og vigtigste råd, som jeg ville ønske, jeg selv havde fået, da jeg startede med at bookstagramme er: start for BØGERNES skyld.

Det er selvfølgelig rart at poste billeder, der er æstetisk flotte, men jeg følger selv andre på grund af deres kærlighed til litteratur.

View this post on Instagram

#inspireretafenbogblogger @bogtanken har oprettet ovenstående hashtag, fordi hun synes vi skal dele læseoplevelser med hinanden, som en bogblogger har inspireret dig til at læse. Den seneste tid har der været en del snak om hvorvidt bogbloggere og boganmeldere egentlig gør en forskel for bøgernes salgs- og udlånstal. Om vi bare videregiver falske virtuelle skulderklap, eller om vi virkelig inspirerer hinanden til nye litterære oplevelser? 🤔 Jeg har absolut intet indblik i statistikker, salgstal eller andet hos hverken forlag, biblioteker eller boghandlere. Men jeg synes egentlig også det er ret ligegyldigt. Læsning er meget mere end det. Og det skal ikke udelukkende gøres op i tal, hvorvidt bogbloggerne og deres indsats er berettiget. Udover et salgstal, kan inspiration efter et læst opslag/anmeldelse også måles gennem en igangsættelse af nyopståede overvejelser med sig selv, nye anderledes samtaler med et familiemedlem eller et nyt ønske om en bog til sin næste fødselsdag (eller planen om at give den til en ven en dag?). Ja, det jeg egentlig nok bare gerne vil sige er, at uanset tal, vækst og andre “kolde” fakta, så tror jeg på, at enhver passion kan smitte af på sit publikum. Og jeg bliver da også selv flere gange dagligt inspireret herinde. 80% af min bogreol består af bøger jeg aldrig havde købt eller læst, hvis ikke det var for de dygtige bogbloggere/anmeldere jeg følger herinde ✊🏼✨ Derfor kommer der nu et par bøger, som jeg udelukkende har opdaget og læst pga. inspiration herinde fra (og fordi deres egen begejstring smittede så meget af på mig, at jeg blev nødt til at finde ud af hvad al den fuss omhandlede 😉): • Alt fra Alice Oseman (som i øvrigt er blevet en af mine yndlingsforfattere) – inspireret af @blossomingreading Snesøsteren – inspireret af @nina.and.the.books Skovrå – inspireret af @sofiesbogverden • Hvilken bog har du senest købt eller læst, fordi du blev inspireret af en bogblogger?

A post shared by Amanda Petrea ♡ (@bogdoktor) on

Så hvis du vil i gang med at diskutere bøger med andre bogelskere, så start med at fokusere på netop dét: bøgerne! Du kan altid forbedre billedkvalitet og æstetik senere hen.

Mit andet råd vil være: engagér dig i det danske bogfællesskab! Da jeg selv startede, troede jeg, at der kun fandtes et engelsktalende fællesskab, da det er dem der fylder mest og har flest følgere.

Men så opdagede jeg et stort og inkluderende dansk fællesskab. Jeg skriver dagligt med rigtig mange danske bookstagrammere, og vi nørder, griner og græder over bøgerne sammen.

Nogle af dem er endda blevet mine rigtig gode venner i virkeligheden. Og så er det bare sjovere at skrive med læsere og forfattere, som du kan være heldig at møde til næste bogarrangement.

Mit tredje råd er: husk at du gerne må skrive om andet end kun bøger, når du bookstagrammer. Jo, vi ER her for bøgernes skyld og jo, det ER primært bøgerne, der er omdrejningspunktet.

MEN folk vil også gerne lære dig at kende. Ligesom med alt muligt andet, så kan man bedre sætte sig ind i en tekst, hvis du også har en idé om, hvem der sidder bag tasterne.

Men gør det i det tempo og omfang, som passer til dig. Hvis du helst vil være 100% anonym og uden ansigt, så er det helt fint!

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: Giver plads til de vilde følelser, den første forelskelse indebærer

Men du kan måske nævne, at du har en kat som er din bedste reading-buddy? Eller at din yndlingssnack, når du læser, er gifler?

Der er mange måder at gøre det på, og det er netop dét, der er pointen. Gør det der føles naturligt og godt for netop dig, så bliver bookstagram meget sjovere – både for dig og dem der følger med.