Carlsen Børnebøger

Paddington Brown – den elskværdige bjørn fra det mørkeste Peru

Paddington, Paddington Brown, Michael Bond, 60 år,

En helt særlig bjørn fra det mørkeste Peru har spredt glæde blandt store og små i mere end 60 år.

Historien om Paddington Brown begynder nemlig helt tilbage i 1958, hvor den første bog af Michael Bond fandt vej til boghandlerne. Sidenhen har fortællingerne om den elskværdige bjørn solgt mere end 35 millioner eksemplarer verden over og er blevet oversat til mere end 40 forskellige sprog.

Husker du historien om Paddington Brown?

Paddington voksede op i Peru hos sin tante Lucy. Før tanten flyttede på plejehjem, lærte hun Paddington at tale engelsk og sendte ham afsted på en båd til England. Her bliver han fundet af hr. og fr. Brown på Paddington Station i London, og de tager ham med hjem, hvor han flytter ind hos dem og deres to børn, Jonathan og Judy.

paddington

KOMMER SNART: Forudbestil den oprindelige billedbog om den højtelskede bjørn Paddington her.

Alder: 3+

Den gavmilde og marmeladeglade bjørn bliver opkaldt efter den station, han bliver fundet på, og han får lov til at holde to fødselsdage om året, da familien ikke ved, hvor gammel han er. De fejrer derfor hans fødselsdag både den 25. juni og den 25. december.

Familien Brown opdager hurtigt, at Paddington er en højst usædvanlig bjørn, og helt almindelige ting bliver pludselig ret ualmindeligt i selskab med Paddington.

Paddington i haven

Det gælder for eksempel havearbejde. I Paddington i haven hjælper Paddington nemlig begejstret til, selvom han måske nok ikke har de grønneste poter i verden. Og siden der sjældent er langt fra marmelade til poter, får haven en noget farverig omgang – lige op til den store, landsdækkende haveuge.

Du kan købe Paddington i haven her.

Alder: 3+

Fra bøger til det store lærred

I januar 2015 fik den første film om den engelske bjørn premiere. Den blev et stort hit blandt både anmeldere og børnefamilier. I efteråret 2018 fik Paddington 2 filmen dansk premiere. I filmen har Paddington købt en fødselsdagsgave til sin tante Lucy, men da gaven bliver stjålet, må alle kræfter sættes ind for at opklare den mystiske hændelse.

paddington, paddington bjørn, paddington brown, film bog, bøger om film, børnebog, børnebøger

Filmbogen om Paddington 2, som følger filmens historie og indeholder en masse flotte billeder, der illustrerer fortællingen om den gavmilde bjørn, som har det med at komme i problemer, fordi han altid meget ihærdigt prøver at gøre det rigtige.

Du kan låne Paddington 2 på biblioteket.

Alder: 3+

Om Michael Bond

Michael Bond blev født i Newbury, Berkshire, i januar 1926. Han tjente både i Det Kongelige Luftvåben og i den britiske hær under Anden Verdenskrig. Han begyndte først at skrive i 1945, da han var i hæren, og solgte sin første novelle til magasinet London Opinion for syv guineas.

Juleaften, tilbage i 1956, købte Michael en lille legetøjsbjørn med hjem og gav den til sin kone. De boede tæt på Paddington Station, og Michael havde ofte tænkt, at netop Paddington ville være et glimrende navn til en karakter.

Bjørnen Paddington Brown blev vækket til live i 1958 i bogen A Bear Called Paddington, og Michael Bond nåede at skrive omkring 150 bøger i sin levetid, hvilket både inkluderer en autobiografi og en serie af voksenbøger om den franske detektiv og madguideinspektør, Monsieur Pamplemousse.