Bøger fra Disney Bøger til godnatlæsning for børn Børnebøger Klassiske børnebøger Peter Plys

Peter Plys: En tøjbamses tidsløse erobring af litteraturen

Peter Plys

Peter Plys er navnet på et af verdens mest kendte tøjdyr. Plys, som er en gul teddybjørn iført en rød t-shirt, er enormt gavmild, gammelklog og glad – og så elsker han honning mere end noget andet. Den charmerende plysbamse har fascineret både børn og voksne i snart 100 år med sit godmodige sind, sin livsvisdom og sine opbyggelige oplevelser fra Hundredemeterskoven. 


A. A. Milne og skabelsen af Peter Plys

Den engelske forfatter Alan Alexander Milne (1882-1956) var dramatiker, digter og essayist. Han blev født i London, og gik efterfølgende i skole på Westminster School, hvor han udfoldede sine kreative evner ved at skrive små tekster til skolebladet. Efter sin uddannelse i matematik fyldte han atter blæk på sin litterære pen og begyndte at sende både essays, vers og små historier rundt til forlag og magasiner.

Fra 1904 blev hans tekster fast inventar i det engelske satireblad Punch, og fra 1906 blev han selv medredaktør på magasinet. Dog kan A. A. Milne ikke løbe fra, at hans helt store gennembrud og største succes kom i 1924, pakket ind i en lille bog med børnedigte.

I særdeleshed et af disse digte blev skelsættende. Det handlede nemlig om en dreng og hans eventyr med sin elskede teddybamse ved navn Winnie the Pooh. Samme tøjdyr blev hovedpersonen i en godnathistorie, der blev trykt året efter i 1925, og pludselig var karakteren Winnie the Pooh født. Herfra voksede bamsebjørnen sig hurtigt stor, og Pooh indtog for første gang den litterære scene som selvstændig roman i 1926. 

Navnet Winnie the Pooh er i virkeligheden A. A. Milnes søn Christopher Milnes fortjeneste, da det var navnet på en af hans bamser. Faren inspireredes af sønnens kærlige forhold til bamsen og udviklede på denne baggrund karakteren Christopher (på dansk Jakob), der i bøgerne om tøjdyret er venner med den fredsommelige bjørn. 


Peter Plys: En tøjbamses tidsløse erobring af litteraturen


Bag kulissen af Peter Plys og hans venner

Milnes første roman om bamsebjørnen blev oversat til dansk i 1930, og kom til at hedde Peter Plys. Romanen er opdelt i ti korte fortællinger om Peter Plys’ eventyr og oplevelser i Hundredemeterskoven, hvor plysbjørnen bor sammen med sine venner Grisling, Tigerdyret, Æsel, Ninka Ninus, Ugle, Kængu og Kænegubarnet.

Til hver af vennerne har Milne udviklet en række særlige karakteristika samt en forståelsesramme, igennem hvilken vennerne ser verden: Grisling er en bange og usikker lille gris; Æsel lider af tungsind og er typisk trist til mode; Peter Plys elsker honning og er altid glad og positiv; kaninen Ninka Ninus er meget struktureret og en anelse bedrevidende, og sådan fortsætter det.

De antropomorfe dyr tillægges altså særegne menneskelige egenskaber, og deres livssyn bliver et billede på, hvordan vi mennesker tænker verden ud fra os selv – deres forskellige problemer i hverdagen er nemlig tydeligt præget af hver deres karakteristiske temperament. Alligevel ender hver eneste historie lykkeligt, og alle dyrene overkommer gang på gang deres egne forhindringer.

På denne måde indeholder de populære børnehistorier en helt speciel dybde, der på fineste vis udfoldes i romanerne om den godmodige, og lidt naive, honningelskende plysbjørn.


Peter Plys: En tøjbamses tidsløse erobring af litteraturen


Lærdomme fra Plys-universet: Venskab, kærlighed og moral

Det er derfor langt fra forkert at påstå, at Peter Plys-universet er utroligt lærerigt for både børn og voksne. Peter Plys og hans venner finder altid i fællesskab frem til løsninger på de udfordringer, de møder på deres vej: om end det handler om at overkomme forskelligheder, som Ninka Ninus lærer i historien “I hvilken Tigerdyret skal gøres mindre omkringfarende”, eller at gå på slankekur, som Plys til sin store ærgrelse er nødsaget til, da han i “Peter Plys går på besøg og kommer i knibe” sidder fast i en dør, fordi han har spist for meget honning.

I førstnævnte beslutter Ninka Ninus sig for at skræmme Tigerdyret i håbet om, at det vil gøre ham mindre vild og voldsom og mere stille og rolig. Men på bedste opbyggelige manér ender Ninka Ninus med at have afgørende brug for netop Tigerdyrets udadvendte væremåde – og på den måde lærer kaninen, at selvom nogle af vennerne er anderledes end ham selv, er alle kvaliteter lige vigtige i Hundredemeterskoven. 

Samme lærdom er at finde i historien ”I hvilken Kængu og Kængubarnet kommer til skoven, og Grislingen får et bad”, der igen begynder med Ninka Ninus’ skepsis over at få besøg af to fremmede. Hans første plan er at skræmme de to gæster væk, men med tiden indser han alligevel, at det faktisk er dejligt at lære de nyankomne at kende.

Fortællingen her klæder børn på til at møde nye mennesker uden fordomme og husker dem på, at man altid kommer længst med åben- og imødekommenhed.


Peter Plys: En tøjbamses tidsløse erobring af litteraturen


De mange historier om Plys handler alle om venskab og kærlighed, og under overfladen ses et stærkt fokus på moral, integritet og hjælpsomhed. Peter Plys indeholder en usædvanligt gammelklog livsindstilling, og hans positive tilgang til livet smitter af på både hans venner i skoven, samt på hans læsere. 


Et (barnligt) blik på eksistentialisme i Hundredemeterskoven

Netop på grund af nyttemoralen har mange gennem tiden yndet at læse Peter Plys ud fra både filosofiske og psykologiske vinkler. En særligt stor bølge blev kickstartet i 1980’erne, hvor forfatteren Benjamin Hoff lancerede ideen om at anskue Peter Plys ud fra den kinesiske naturfilosofi taoisme.

Senere fulgte andre trop, og der er sidenhen blevet argumenteret for, at nærmest hele den vestlige filosofi er én lang optakt til Peter Plys’ moderne eksistentialisme. Selvom det sidstnævnte lyder en anelse for godt til at være sandt, kan vi hurtigt konstatere, at Peter Plys sagtens kan beskrives som lidt af en hverdagsfilosof med honningfyldte guldkorn om dagligdagens eksistentialer. 

LÆS OGSÅ: Peter Plys: 10 skønne citater om kærlighed, venskab – og honning


Illustrationernes fortryllende magi

Foruden A. A. Milnes fantastiske tekster og livslektioner er Peter Plys-bøgerne rigt illustrerede med humørfyldte og varme afbildninger af de menneskelignende dyr. De ikoniske tegninger bidrager til stemningen af idyl og venskab fra Hundredemeterskoven og skildrer universets ånd helt perfekt.

Kunstneren bag tegningerne hed Ernest Howard Shepard, og i dag er Shepards illustrationer af Plys og vennerne lige så kendte og klassiske som bøgerne. Disneys efterfølgende filmatiseringer og visuelle fremstilling af Peter Plys er endda baseret på Shepards originale tegninger. 


Peter Plys’ stedsegrønne liv

Selvom A. A. Milnes ikke selv skrev flere fortællinger om Peter Plys end Winnie the Pooh fra 1926 (på dansk Peter Plys), og The House at Pooh Corner fra 1928 (på dansk Peter Plys og hans venner), er karakteren Peter Plys langt fra lagt i graven. Efter forfatterens død i 1956 har en lang række andre forfattere flittigt bidraget til universet og skrevet nye fortællinger om Hundredemeterskoven, der stadig sælger i bedste stil.

Disney-koncernen købte rettighederne til Peter Plys i 1966, hvor det sidenhen har været muligt at se Peter Plys optræde i adskillige tegnefilm, foruden i en lang række nyere tegneserier, bøger og samlebind. 
Hos Forlaget Carlsen har vi udgivet en række bøger om Peter Plys og vennerne. Drag ud i Hundredemeterskoven med nogle af dem her:


Peter Plys – Brevet til Julemanden

Peter Plys: En tøjbamses tidsløse erobring af litteraturen

En skøn vintermorgen vågner Plys op til sne og jul og … frossen honning! Hvad i alverden stiller man op med honning, der er for hård til at spise?

Plys tager straks afsted for at spørge sine venner om hjælp. Heldigvis har Jakob en god ide – de kan jo bare skrive til Julemanden, for så får man, hvad man ønsker sig til jul. Men hvor er det nu lige, at Julemanden bor henne?

Fra cirka. 3 år.

Du kan købe Peter Plys – Brevet til Julemanden online eller i din nærmeste boghandel.

Peter Plys – Historier fra Hundredemeterskoven

Peter Plys, Historier fra Hundredemeterskoven, Disney, Grislingen, højtlæsningsbog, klassikere til børn, børnebogsklassiker, skønne børnebøger

Tag med Plys, Grislingen, Æsel og alle de andre på eventyr i Hundredemeterskoven!

I denne eksklusive højtlæsningsudgave er fire fortællinger om Disneys elskede Peter Plys samlet.

Historierne er illustreret af nogle af Disneys allerbedste illustratorer i en klassisk streg.

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Peter Plys – Historier fra Hundredemeterskoven online her eller i din lokale boghandel.


Verdens bedste Peter Plys

Peter Plys: En tøjbamses tidsløse erobring af litteraturen

En flot gavebog til alle Peter Plys-fans!

Fire herlige historier fra Hundredmeterskoven med Peter Plys og hans venner Grisling, Æsel, Tiger, Ninka Ninus, Ugle og alle de andre.

Bogen indeholder disse historier:

  • En god nats søvn
  • Hundredmeterskovens talentshow
  • Den store honningjagt
  • Peter Plys og hafferlaffen

Du kan købe Verdens bedste Peter Plys online, eller i din nærmeste boghandel.