Fagbøger Aktuelt Bøger om naturen

Nødlandede fly, drivhusgasser og fiskebøvser: Her er 8 ting, du nok ikke vidste om dyreprutter

Bøger 2019, Kan den prutte?, Nick Caruso, Dani Rabaiotti, fup eller fakta om fis og fauna, Lindhardt og Ringhof, dyreprutter, bog om dyr, videnskab, kan et dyr prutte, prutter, bog om prutter

Hvilket dyr slür de mest ildelugtende prutter, og hvor mange geder skal der til for at fü et fly til at nødlande? I bogen Kan den prutte? giver to dyreeksperter svaret pü alle de spørgsmül, du ikke vidste, du ville vide om fis og fauna.

Udadtil vil mange sikkert gøre sig store anstrengelser for at vise, at de både finder emnet umodent og vederstyggeligt. Men indrøm det nu bare; prutter er utrolig sjove og fascinerende – også selvom vi ikke altid helt ved, hvad det er ved dén ildelugtende gasart, der vækker nysgerrigheden og får os til at trække på smilebåndet.

Det var da ogsü den gode gamle fascination af tarmluft, der plantede ideen til bogen Kan den prutte? i hovedet pü zoolog Dani Rabaiotti og økolog Nick Caruso. For i begyndelsen af 2017 fik Dani Rabaiotti et noget atypisk spørgsmül fra sin teenagebror:

Kan en slange egentlig prutte?

Dani Rabaiotti var i tvivl om svaret spurgte derfor ud pü det sociale medie Twitter, og sü tog tingene fart. Et nyt, viralt hashtag ved navn #doesitfart var født, og massevis af dyreeksperter bød pü ind med alskens bud pü, hvilke dyr der var i stand til at prutte.

Samme år valgte Caruso og Rabaiotto at samle de mange ekspertvurderinger og skrive bogen Does it fart?, som efter udgivelsen viste sig at blive et stort hit, der strøg direkte til tops på New York Times’ bestsellerliste.

Her er 8 ildelugtende facts, du nok ikke har hørt før om dyr og deres prutter:

1. Fly mütte nødlande pü grund af gas fra geder

Kombinationen af bøvser og prutter gør geden til en af de helt store gasudledere pü verdensplan. I 2015 mütte et fly med mere end 2.000 geder pü vej til Kuala Lumpur nødlande, da brandalarmen blev sat i gang af den store mÌngde gas, som gederne ombord slap ud pü turen.

Tamgeder – og deres prutter – har haft en plads side om side med mennesket i mere end 10.000 år takket være gedens hårdføre natur og mælkeproduktion.

En af de ældste overleverede sange på engelsk, ’Sumer is icumen in’, handler om tegn på sommerens komme og indeholder linjen ’Bulluc sterteþ, bucke uerteþ’, hvilket man mener betyder: ’Kalven springer omkring, gedebukken prutter.’

Bøger 2019, Kan den prutte?, Nick Caruso, Dani Rabaiotti, fup eller fakta om fis og fauna, Lindhardt og Ringhof, dyreprutter, bog om dyr, videnskab, kan et dyr prutte, prutter, bog om prutter

2. NÌsehornets prutter har lagt navn til led i ølbrygning

Hvis man er tÌt pü et nÌsehorn i den afrikanske bush, er det ikke usÌdvanligt at høre dem lukke adskillige høje, lange prutter ud, nür de grÌsser.

NĂŚsehornsprutter lugter ogsĂĽ virkelig dĂĽrligt, sĂĽ dĂĽrligt, at de har lagt navn til et led i en typisk brygproces: NĂĽr den gĂŚr, som bruges til at fremstille alkohol, fermenterer, produceres der svovlbrinte, som afgiver en forfĂŚrdelig svovllugt.

Denne fĂŚle lugt bliver ogsĂĽ kaldt for en nĂŚsehornsprut.

Læs også Fra Loch Ness-uhyret til enhjørninger – Sebastian Klein undersøger de 100 mest gådefulde dyr

3. Termitter: Et lille dyr med et stort gasudslip

Det siges, at termitter står for mellem 5 og 19 procent af den globale udledning af metan (omkring 0,27 procent af den samlede udledning af drivhusgasser) – immervæk et imponerende bidrag fra så lille et dyr!

Da der har levet termitter pĂĽ Jorden i over 100 millioner ĂĽr, har de udledt en hel del metan i atmosfĂŚren gennem tiden. Men eftersom 63 procent af den ĂĽrlige udledning af metan er menneskeskabt og kommer fra landbruget, afbrĂŚnding af fossile brĂŚndstoffer og bortskaffelse af affald, kan vi dog ikke rigtig give termitterne skylden for den globale opvarmning:

Den mĂĽ vi selv tage pĂĽ os.

Bøger 2019, Kan den prutte?, Nick Caruso, Dani Rabaiotti, fup eller fakta om fis og fauna, Lindhardt og Ringhof, dyreprutter, bog om dyr, videnskab, kan et dyr prutte, prutter, bog om prutter

4. Fritter chokeres ofte over deres egne prutter

Fritternes videnskabelige navn betyder ’sur og lugtende væsel’, og så er det måske meget passende, at de rent faktisk kan prutte. Men det er nu ikke derfra, de har deres navn.

De har analkirtler, som producerer en meget stærk lugt – disse kirtler fjerner man ofte hos kæledyr, så de ikke lugter så kraftigt.

Den fÌle lugt bliver kun endnu vÌrre, nür de med jÌvne mellemrum ogsü udsender salver af prutter. Fritter bliver ofte overraskede over deres egne prutter, og ejere fortÌller gerne om kÌledyr, der kigger pü deres bagdel med et lettere forvirret udtryk i hovedet, nür de har slüet en høj prut.

5. SÌler og søløver stür for de største stinkereBøger 2019, Kan den prutte?, Nick Caruso, Dani Rabaiotti, fup eller fakta om fis og fauna, Lindhardt og Ringhof, dyreprutter, bog om dyr, videnskab, kan et dyr prutte, prutter, bog om prutter

Dyrepassere kan bevidne, at søløver slür de vÌrste prutter i hele dyreriget. Befinder man sig i eller omkring en søløvekoloni, kan fiskelugten vÌre utroligt stÌrk.

En del af denne lugt stammer helt sikkert fra deres højlydte og gentagne prutteanfald – og de lige så fiskelugtende bøvser, som bliver udledt i den anden ende.

Alle sÌlarter lever i og omkring vand, og nür man observerer dem i dette miljø, vil man ofte kunne opleve dem lukke luft ud. Forskere, som har camperet nÌr sÌlkolonier, kan endda berette, at lyden af sÌlprutter kan holde dem vügne om natten.

6. Dovendyr ĂĽnder deres tarmgas ud

Dovendyr er muligvis det eneste pattedyr, som ikke prutter. Sammenlignet med andre dyr har dovendyr en meget forsimplet tarmflora, hvilket skyldes deres bladholdige kost.

Det er faktisk farligt for et dovendyr med luftophobninger i maven, og det vil typisk vÌre et tegn pü, at der er noget galt enten med deres fordøjelsessystem eller kost.

Til gengÌld producerer deres tarmflora en stor mÌngde metan, som dog ikke bliver udledt som prutter, men i stedet absorberes i tarmen og optages i blodomløbet for til sidst at blive ündet ud.

LĂŚs ogsĂĽ Morgenthalers ABC: 28 dyrefabler til nye lĂŚsere

7. Sandtigerhajen holder prutter inde for ikke at synke til bunds

Fordi hajer er tungere end vand, synker de mod bunden, nür de holder op med at svømme. Dette problem har sandtigerhajen dog fundet en helt enestüende løsning pü. Observationer i akvarier og naturen viser, at hajen sluger luft fra vandoverfladen, som lagres i maven.

Hajen kan dermed bevare opdriften og synker altsü ikke til bunds, nür den ikke bevÌger sig. Sandtigerhajer frigiver efter sigende luft fra deres kloak, nür de gerne vil mindske denne opdrift, og man vil derfor kunne se en strøm af bobler, nür de lukker luft ud.

Bøger 2019, Kan den prutte?, Nick Caruso, Dani Rabaiotti, fup eller fakta om fis og fauna, Lindhardt og Ringhof, dyreprutter, bog om dyr, videnskab, kan et dyr prutte, prutter, bog om prutter

8. Koens gasser er den helt store klimasynder

Den her har du måske hørt før: Køers produktion af tarmluft er ikke ligefrem klimavenlig. Under koens fordøjelsesproces dannes der store mængder drivhusgasser, nemlig kultveilte og specielt metan, som fiser ud af koen – rundt regnet 100 til 200 kilo metan pr. ko pr. år!

Faktisk regner man med, at store husdyr, specielt køer, er ansvarlige for omtrent en tredjedel af de drivhusgasser, som produceres og udledes fra landbruget.

Det er dog ikke kun tarmluft, koen lukker ud. Køer prutter godt nok meget, men de fleste gasser frigives, nür koen bøvser eller ünder. Der forskes ikke overraskende en del i at nedbringe udledning af drivhusgasser fra køer, blandt andet har man forsøgt at Ìndre pü kosten og tilsÌtte tang, som nedsÌtter produktionen af metan.


Bøger 2019, Kan den prutte?, Nick Caruso, Dani Rabaiotti, fup eller fakta om fis og fauna, Lindhardt og Ringhof, dyreprutter, bog om dyr, videnskab, kan et dyr prutte, prutter, bog om prutter

Kan den prutte? af Nick Caruso og Dani Rabaiotti kan købes online her eller i din lokale boghandler

Denne bog er den ultimative guide til dyreflatulens, og du får al den viden, som du ikke vidste, du havde brug for: Hvorfor lugter hyænens prutter ekstra fælt? Hvad er en fossa – og prutter den? Og hvad er en prut egentlig? Det svarer en række biologer på i denne videnskabelig, sober og vanvittig underholdende bog.