Aktuelt Krimi Niels Krause-Kjær

Niels Krause-Kjær om Nedsmeltning: Klimakrisen er vor tids største udfordring

nedsmeltning, niels krause-kjær

Nedsmeltning er fjerde uafhængige bog i Niels Krause-Kjærs politiske spændingsserie. Ligesom Kongekabale, Mørkeland, Fandens forår og Jagttegn bevæger romanen sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver magtspillet i kulissen.

Da Niels Krause-Kjær begyndte at skrive Nedsmeltning, vidste han godt, at den politiske intrige skulle dreje sig om klimadiskussionen, men i virkeligheden lægger forfatteren de første brikker i bogens puslespil et helt andet sted.

”Når jeg skriver en ny Ulrik Torp, er der flere ting, jeg lige skal finde ud af. Hvor skal han nu arbejde? Hvor skal han have problemer i sin karriere? Jeg skal have placeret ham i en eller anden journalistisk situation, som giver håb, men som alligevel er problematisk”, siger Krause-Kjær og fortsætter: 

”Jeg har jeg længe tænkt, at Torp skulle have sig et job som chefredaktør på en lokalavis – altså sådan en gratis husstandsomdelt ugeavis. Der er til strækkeligt mange udfordringer bundet op på sådan en lokalavis”, griner forfatteren.

Klimaet som kampplads

Den næste brik, Krause-Kjær skal have på plads, er det politiske emne, han gerne vil beskæftige sig med i bogen.

”Den politiske intrige skulle dreje sig om klimadiskussionen eller klimakampen, som vitterligt er en af de største kamppladser i vores tid, samtidig med at der er noget generationskamp eller generalionskløft, som kommer til syne i klimaspørgsmålet”, siger han.

LÆS OGSÅ: Christiansborg Noir. Niels Krause-Kjær skriver intense politiske thrillere

”Det er som om min generation, boomer-generationen, ikke har klimaet helt så present som de unge på 20. Der er endnu sådan en generationsudfordring, og for at lægge lidt ekstra pres på Ulrik Torp udsætter jeg ham også for en MeToo-sag. Som den boomer, Ulrik Torp jo er, har han ikke helt forståelse for, hvad det er for nogle vittigheder, man kan fortælle i dag. Eller som man kunne fortælle for ti år siden, men som bestemt ikke går i dag”, siger Krause-Kjær og opsummerer:

”Hvor skal Torp være, hvad er det for et samfundsemne jeg gerne vil rode rundt i, og først derefter kommer plottet. Det er altså ikke plottet jeg begynder med – og der muligvis nogle, som vil sige, at det kan man eddermame godt mærke, når man læser”, griner han.

Hvorfor har du valgt at dykke ned i klimadiskussionen?

”Det er den største og helt altovervejende udfordring, vores generationer har at tumle med, og fordi det er så vigtigt bliver det politiseret. Alle politiske emner bliver både brugt og misbrugt, og de mekanismer ville jeg godt ind på i Nedsmeltning”, forklarer Krause-Kjær.

Klimaaktivisme spiller en rolle i bogen. Hvordan har du det selv med aktivisme?

”Jeg er lidt delt. På den ene side kunne jeg ikke selv drømme om at lime mig fast til vejen for at forhindre myldretidstrafikken – og det er ikke kun min alder, der taler. Det kunne jeg heller ikke finde på som 20-årig. Sådan er jeg indrettet”, slår Krause-Kjær fast.

”Det er så nemt når man er på min alder at sige: Hvad er det nu for noget? Kan de ikke opføre sig ordentligt og tage hjem og rydde op på deres værelser? Men sådan har jeg det ikke. Jeg har en dyb og grundlæggende respekt for unge mennesker, som tager det samfund de lever i alvorligt. Virkelig. Det gælder faktisk også dem, der limer sig fast på asfalten. Et eller andet sted så har jeg stor respekt og meget forståelse for det. Den bro mellem generationer arbejder jeg med i bogen og prøver at etablere,” siger forfatteren.

Generationskløfterne. Hvad tænker du om det?

Når Krause kigger sig omkring i det offentlige rum ser han en kæmpe generationsudfordring komme til syne. En manglende forståelse på tværs af generationer, ikke bare i Danmark, men i hele verden.

”Jeg vil ikke sige, at den bekymrer mig, for den har vel altid været der i et eller andet omfang. Men jeg noterer mig den, og jeg prøver meget på ikke selv at være en del af den,” siger forfatteren.

”Nu møder jeg jo gennem mit arbejde på DR rigtigt mange unge mennesker. Vi har for eksempel mange praktikanter på Deadline, og dem er jeg meget taknemmelig for at have været kolleger med gennem de seneste ti år. For jeg er helt sikker på, at hvis ikke jeg havde været det – hvis ikke de havde givet mig alle mellemregningerne og begrundelserne – så havde jeg være en mere sur og vrissen gammel mand, der sad henne i hjørnet, end jeg er i dag.”

LÆS OGSÅ: Nedsmeltning. Niels Krause-Kjær klar med ny, højaktuel politisk thriller

”Jeg er sikkert stadig en sur gammel støder, der sidder i sit hjørne, men det havde utvivlsomt været endnu værre, hvis ikke jeg havde været tæt på alle de unge mennesker, hvoraf mange af dem besidder et aktivismegen, som jeg aldrig har været i besiddelse af. Jeg lader jo også i bogen Ulrik Torp forsøge at række ud og forstå de yngre generationer,” siger Krause-Kjær og lader en stor, gestikulerende latter runge i lokalet.

I bogen mærker man tydeligt at klimaspørgsmålet også er en kampplads. Journalisten Ulrik Torp kommer under stort pres fra både en magtfuld minister, embedsapparatet, interesseorganisationer og klimaaktivister.

Hvordan oplever du, der jo også selv er journalist, presset i virkelighedens verden?

”Da jeg startede som journalist var der langt færre, der kæmpede om dagsordenen. Der er langt flere der gør det i dag. Og på den ene side har det betydet en demokratisering. At langt flere kommer til orde på de sociale medier, men også via presserådgivere og spindoktorer. Der er blevet langt, langt flere aktører og det er både godt og skidt. Det er godt, fordi der er sket en demokratisering. Der er færre, der får lov til virkelig at bestemme, men bagsiden er en gigantisk atomisering,” skitserer forfatteren.

”Når jeg er ude at holde foredrag, kan jeg godt blive mødt med at ”I journalister bestemmer også alting. I er slet ikke klar over, hvilken magt I har.” Og så er mit svar som regel: ”Gid det var så vel. Hvis der er et problem i dag, er det snarere, at medierne har for lidt magt. At DR, Berlingske, JP, Politiken og alle de traditionelle medier har fået sværere ved at fastholde, at lige præcis dette her er det vigtige at diskutere lige nu og de næste 3-4-5 dage. Dagsordenen skifter med lynets hast. Breaking-bjælke afløser breaking-bjælke,” siger Krause.

”Der er mange på min alder, som siger, at alting var bedre for 25 år siden, og at i morgen bliver endnu værre end i dag, og at de unge ingenting kan, de kan ikke regne, de kan ikke sætte kommaer… Sådan har jeg det ikke. De gode gamle dage var ikke altid så gode, og det bliver garanteret bedre i morgen. De unge som fjoller rundt i dag – lige som vi gjorde for 30 år siden – de har styr på det, de får styr på det. Det skal nok gå, og klimaet får vi også styr på. Fremskridtstroen og troen på de næste generationer ligger dybt rodfæstet i mig,” siger Krause-Kjær.


Nedsmeltning

Nedsmeltning, Niels Krause-Kjær

★★★★ – Berlingske

★★★★ – Jyllands-Posten

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

En bombe eksploderer i Demokratisk Klima Fraktions hovedkontor kort før et EU-klimatopmøde i København, og organisationens eneste medarbejder dør. Flere mindre klimaaktioner kulminerer med et brandattentat mod Danmarks kontroversielle klimaminister Ib Boldbjerg.

Ulrik Torp er blevet chefredaktør på den gratis ugeavis ValbyPosten. En række kritiske artikler om Valbys lokale toppolitiker Ib Boldbjerg, sætter Torp på sporet af kræfter, der for enhver pris vil gøre klimatopmødet til en fiasko. Samtidig kæmper Ulrik Torp på den private front både med sit helbred og med den fortabte søn, der efter tre år vender tilbage fra Bruxelles som fuldtids klimaaktivist.

Politisk spændingsroman af Niels Krause-Kjær i serien om Ulrik Torp, der også indeholder bøgerne  Kongekabalen, Mørkeland og Fandens forår.

LÆS OGSÅ: Christiansborg Noir. Niels Krause-Kjær skriver intense politiske thrillere.

Du kan købe Nedsmeltning online her eller i din nærmeste boghandel.




Jagttegn

Niels Krause-Kjær om Nedsmeltning: Klimakrisen er vor tids største udfordring

❤️❤️❤️❤️❤️ til “Niels Krause-Kjærs veloplagte, velskrevne nye politiske thriller” – Politiken

En folketingspolitiker findes død efter en kongejagt på et gods i Jylland. Han er skudt gennem hovedet, og alle går ud fra, at der er tale om selvmord. Samme dag forsvinder hans unge niece, der har gjort overraskende opdagelser i forbindelse med en eksamensopgave på journalisthøjskolen i Aarhus, hvor Ulrik Torp er lektor-vikar. Umiddelbart efter indledes en kampagne mod landets forsvarsminister. 

Ulrik Torp trækkes ind i sagen, der viser sig at handle om militær oprustning, lobbyisme for milliarder, udenlandske interesser og skjult støtte til politikere. Til at hjælpe sig har Torp kun sine studerende og Emma, en tidligere praktikant fra hans gamle arbejdsplads, Dagbladet. Sammen finder de ud af, hvordan tingene hænger sammen, men det viser sig undervejs, at Torp selv er fanget i et net, som han har svært at vikle sig ud af. For hvem er det, der trækker i trådene? 

JAGTTEGN er femte uafhængige bog i Niels Krause-Kjærs politiske spændingsserie, der lægger sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver magtspillet i kulissen.

Du kan købe Jagttegn online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Fandens forår

Niels Krause-Kjær, Fandens forår, kongekabale,

Niels Krause-Kjær, forfatteren til Kongekabale, er tilbage med en medrivende politisk spændingsroman.

Med blot få dages mellemrum dør den tidligere justitsminister tilsynelandende af et hjertetilfælde, samt et tidligere folketingsmedlem på et hospice, som ånder ud lidt hurtigere end forventet. Samtidig skærpes konflikten mellem statsminister Palle Enevoldsen og den mere nationale politiker Kirsten Rolighed.

Ulrik Torp, nu på lykkepiller og arbejdende som freelancejournalist, bliver snart trukket ind i sagen. En sag, der viser sig at trække tråde tilbage til Murens fald og forsøg på magtindflydelse fra Moskva, dengang som nu. Men spørgsmålet er, om truslen mod et land kommer udefra eller indefra …

LÆS OGSÅ: Fandens forår. Hvordan kontrollerer man et lands hemmeligheder?

Du kan købe Fandens forår online her eller i din nærmeste boghandel.




Mørkeland

Mørkeland, Niels Krause-Kjær, Ulrik Torp

Dagen før der udskrives folketingsvalg, bliver en ung fuldmægtig i indenrigsministeriet myrdet.

Journalisten Ulrik Torp begynder at skrive om mordet og opdager, at den unge fuldmægtige havde fået færten af et omfattende bedrag.

Lidt efter lidt leder sporene Ulrik Torp mod en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der synes parate til at forsvare samfundet med alle midler mod en illiberal dagsorden styret af tweets og facebookopslag.

Du kan købe Mørkeland online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.





Kongekabale

Niels Krause-Kjær om Nedsmeltning: Klimakrisen er vor tids største udfordring

“Nogle gange overgår virkeligheden fantasien.” – Kristeligt Dagblad

Det Demokratiske Parti kastes ud i en beskidt magtkamp mellem gruppeformanden og den politiske ordfører, efter partiets leder bliver alvorligt kvæstet. Spørgsmålet om, hvem der skal overtage ledelsen af partiet i fremtiden melder sig, og alle kneb bliver taget i brug i bestræbelserne for at nå til tops.

Det er et politisk spil, hvor alle bruger alle – og hvor også journalisterne på Christiansborg kommer med deres egne agendaer. Ulrik Torp er ingen undtagelse, og han må langsomt se sine idealer krakelere og selv tage affære …

Kongekabale er blevet filmatiseret med Søren Pilmark, Anders W. Berthelsen og Lars Mikkelsen i hovedrollerne og vandt blandt andet otte Robert-priser.

Du kan købe Kongekabale online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.