Børnebøger Billedbøger Børnebøger 3-5 år Carlsen Højtlæsning

Når sprog og krop går hånd i hånd. Lotte Salling om dialogisk læsning

Når sprog og krop går hånd i hånd. Lotte Salling om dialogisk læsning

Lotte Salling er forfatter til et hav af børnebøger, som næsten alle er skrevet på vers og samtidig sætter kroppen på arbejde. Men hvorfor er det, at motorisk og sproglig udvikling supplerer hinanden så godt?

Af Lotte Salling

”I rim og remser leger vi med sprogets rytme og lyde, hvilket gør børnene ekstra sprogligt opmærksomme og nysgerrige efter at afprøve og udforske sprogets lyd og form. Vi kan herudover understøtte sprogets og stavelsernes naturlige rytme ved at knytte en fysisk rytme på, f.eks. ved at klappe eller nikke rytmisk, mens vi læser. Således bliver remserne endnu tydeligere, sjovere at sige og lettere at dechifrere og forstå.

Det er vigtigt, at vi voksne vælger remser og bøger, som vi kan lide at læse højt, da vores egen glæde og entusiasme i oplæsningen levendegør sproget og smitter af på børnene.

LÆS OGSÅ: Alfabet-atlet – Bogstaver skal læres med kroppen

Spørgsmål til tekst og illustrationer og samtale om de forskellige ord og emner i historien vækker ligeledes børnenes opmærksomhed og interesse, samtidig med at de får øvet sig i at formulere sætninger og derigennem får styrket det aktive ordforråd.

Bevægelse i tilknytning til sprogaktiviteter stimulerer bl.a. de hjerneområder, der arbejder med tænkning og koncentration, hvilket gør, at det læste huskes langt bedre. At remser har en rytmisk opbygning gør dem oplagte at knytte bevægelse til. Tramp, klap, gå eller hop for eksempel til remserne. Styrk forståelse, hukommelse og læseglæde ved, via krop og fagter, at vise de ord og sprogbilleder, som teksten byder på. Det behøver ikke at være ud fra fastlagte tegn-til-tale-fagter, men kan sagtens være bevægelser, grimasser og fagter, som vi selv finder på, og som er oplagte til at beskrive ord og oplevelser.

Et ansigtsudtryk eller et kropsligt udtryk kan langt bedre end mange ord beskrive en følelse fra bogen.

Og en linje eller en kort remse er sjovere at sige og lettere at huske, hvis vi samtidig viser den med hele kroppen. Sådan inviterer vi også alle børn til at være med i fortællingen, da de børn, der ikke er så sprogstærke, får større mulighed for at deltage i læsningen og dermed føle sig på lige fod med kammeraterne.”

LÆS OGSÅ: Når børn ka’ selv – Sådan giver du din 2-årige mange små sejre i hverdagen


Sproglig og kropslig inddragelse med Lotte Salling

I Lotte Sallings bøger, som alle er skrevet med henblik på dialogisk læsning, forenes netop det sproglige og kropslige.

Remserne handler om alt fra bogstavindlæring i Alfabetatlet, årstider og traditioner i Fra påskeæg til juleskæg til hverdagens gøremål for en 2-årig i Ka’ selv ka’ du. Og det kropslige fokus kan både være yogaøvelser som i Hokus Pokus Filiyoga, at danne tal og former med sin krop i Tal-atlet eller små afslappende massagebevægelser i Stjernestunder.

LÆS OGSÅ: Tal-atlet – Lær tal og former med kroppen

Alfabet-atlet

Alfabet-atlet af Lotte Salling

I Alfabet-atlet lærer børnene alle alfabetets bogstaver at kende, både store og små. Hvert bogstav vises med en lille remse og ideer til, hvordan man kan forme bogstavet med sin krop. På den måde arbejder det sproglige og det kropslige sammen i et optimalt møde mellem alle sanser.

Bogstaverne kan også dannes af flere børn sammen, så det bliver en endnu sjovere og social aktivitet at lære alfabetet at kende.

Fra 4 år

Du kan købe Alfabet-atlet online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Tal-atlet

Tal-atlet af Lotte Salling

Tal-atlet er en opfølger til Alfabet-atlet. Nu kan børnene også lære tal og former at kende med hele kroppen! Hvert tal og form vises med en lille remse og ideer til, hvordan man kan forme det med sin krop. På den måde arbejder det sproglige og det kropslige sammen i et optimalt møde mellem alle sanser. Tal og former kan også dannes af flere børn sammen.

Bogen er farverigt og underholdende illustreret af Dina Gellert.

Fra 4 år

Du kan købe Tal-atlet online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Nyt fra Lotte Salling: Rim, rollinger og rutiner

Når sprog og krop går hånd i hånd. Lotte Salling om dialogisk læsning

I Rim, rollinger & rutiner sættes der gang i sprog og små kroppe med remser, melodi og bevægelser, så det bliver lettere og sjovere at lære hverdagens rutiner at kende.

Det kan være svært at huske at vaske hænder inden spisning eller at hænge sit tøj på knagen, når man kommer ind. Men når de mindste mestrer hverdagslivets situationer, både derhjemme og i dagsinstitutionen, skaber det tryghed og glæde.

Alle remserne kan synges på kendte danske børnemelodier, fx. Mariehønen evigglad og Bjørnen sover.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Rim, rollinger og rutiner online eller i din nærmeste boghandel.
Ka’ selv ka’ du?

Ka' selv ka' du af Lotte Salling

Små børn vil gerne kunne mange ting selv og oplever det som en sejr, når noget lykkes. Ka’ selv – ka’ du? er bygget op omkring en dag i et lille barns liv og fortæller på rim om situationer, som alle børn oplever hver dag. På den måde italesætter man alt det, som små børn kan selv, eller er på vej til at kunne, så barnet kan opleve hverdagen som en tryg rutine fyldt med små sejre.

Til hvert rim hører spørgsmål og ideer til aktiviteter, så bogen er oplagt til dialogisk læsning. Bogen er skønt illustreret af Mette-Kirstine Bak.

Fra ca. 18 mdr.

Du kan købe Ka’ selv ka’ du? i vores webshop eller i din nærmeste boghandel.


Hokus Pokus Filiyoga

hokus pokus filiyoga, yoga, dialogisk læsning., lotte saline

Hokus Pokus Filiyoga er fyldt med farverige yogaøvelser for børn i form af små legende forløb med tilknyttede remser, der stimulerer børn sprogligt, motorisk, følelsesmæssigt og socialt. Kombinationen af remser og bevægelse medvirker til at udvikle børnenes sprog, samtidig med at børnene nemmere husker en yogaøvelse.

Du kan købe Hokus Pokus Filiyoga online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Stjernestunder

Stjernestunder

Stjernestunder giver barn og voksen en behagelig afslutning på dagen.

Bogen kombinerer remser med massage, så barnets sprog stimuleres, og der udskilles hormoner, som beroliger barnet inden sovetid. Bogen er varmt og stemningsfyldt illustreret af Lea Letén.

 Fra ca. 3 år.

Du kan købe Stjernestunder online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Fra påskeæg til juleskæg – året rundt i rim

Fra påskeæg til juleskæg - året rundt i rim

Hvad laver man til påske? Hvordan dufter sommer? Og hvilke dyr kan man møde i skoven om efteråret? Med Lotte Sallings fine rim kommer man hele året rundt – gennem årstider og måneder, højtider og traditioner og møder dyr og planter i naturen. Til hver måned er der knyttet spørgsmål og aktiviteter, så bogen er oplagt til dialogisk læsning.

Fra 3 år.

Du kan købe Fra påskeæg til juleskæg – året rundt i rim online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.