Børnebøger Carlsen

Mindfulness i børnehøjde. Lotte Salling guider dig godt i gang

Når dit barn har svært ved at koncentrere sig og er urolig, kan mindfulness og opmærksomhedsøvelser hjælpe med koncentration, fordybelse, hukommelse og læring. Men hvordan gør man?


En ny bog af bevægelsespædagog Lotte Salling giver øvelser til mindfulness i børnehøjde, som kan bruges både af familier og institutioner. Lotte Salling har i bogen En fugl i hånden sammensat en række små historier med mindfulness-øvelser, der kan hjælpe børn med at finde ro, koncentration og positive tanker. Både i sig selv og i mødet med hinanden.

Bogen er bygget op med rim og remser og flotte illustrationer af Lea Letén, fordi de små børn bliver motiveret af de aktive og sjove øvelser. De er ikke voksne, og øvelserne handler derfor ikke om at sidde stille og mærke inde i sig selv.

I interviewet her forklarer Lotte Salling, hvad børnene får ud af de små remser og lege.Hvorfor har du skrevet en bog om mindfulness til børn?

Jeg har arbejdet med børn i mange år på skoler og institutioner, og jeg har oplevet de seneste par år, at der er lidt mere stress på. Så jeg ville med bogen gerne formidle nogle øvelser til netop at give flere rolige stunder til børn, forældre, institutioner og skoler. Hvis barnet har haft en dårlig oplevelse eller er ked af noget, så kan det hjælpe at sætte sig ned i en nærværsstund med en af mindfulnessøvelserne.

LÆS OGSÅ: Alfabet-atlet – Bogstaver skal læres med kroppen

Hvad får børn ud af at lave mindfulness-øvelser?

Børnene får ved hjælp af den voksne mulighed for at komme ned i og mærke kroppen. De får mulighed for at få roen tilbage, slippe negative tanker og skifte dem ud med mere positive. Komme væk fra tankemylder og ned i en kropslig opmærksomhed, som de måske ikke selv finder eller har mulighed for at finde frem til. Så børnene får altså både den kropslige opmærksomhed, men også en social opmærksomhed.

“Jeg vil gerne give nogle øvelser til netop at give de rolige stunder.”

– Lotte Salling

Noget af det, jeg oplever, er, at børn ofte har mere og mere fokus på egne behov, så jeg vil også gerne have, at børnene øver sig i at se og mærke hinanden. At de får en accept af gruppen, hinanden og andre. Det er vigtigt, at de også kan fornemme, hvordan andre har det end bare sig selv. Og så vil jeg også gerne have, at børn lærer at sige pyt til små ærgrelser og oplevelser.

Hvad får forældre ud af at lave mindfulness-øvelserne sammen med deres barn?

Forældrene vil opleve, at de kan give børnene nogle redskaber og kompetencer til at komme ned igen og finde roen i sig selv. Det vil være med til at give færre konflikter, da børnene får mere styr på deres følelser. Det kan både være konflikter med søskende eller i hjemmet, men det kan også være konflikter med andre børn henne i skolen eller i børnehaven.

LÆS OGSÅ: Når sprog og krop går hånd i hånd. Lotte Salling om dialogisk læsning

Kan du beskrive den legende tilgang bogen lægger op til? 

Det legende aspekt, remserne og de små fortællinger bruges som motivation til at lave de her små øvelser. Når det bliver legende og sjovt, så vil børn gerne prøve noget, og de vil gerne snakke om det.

Børn skal ikke sidde og lære en øvelse, hvor de bare mærker indad i 20 minutter som en voksen kunne sidde og gøre, hvis det var. De kan ikke holde til at fokusere på det, og det skal de heller ikke.

LÆS OGSÅ: Tal-atlet – Lær tal og former med kroppen

Det, som det handler om, er de små øvelser som måske kun tager et par minutter, eller hvor længe man nu har lyst. Så kan vi igennem de her små snakke- og sanseøvelser komme ned i tempo, finde ro og skabe en rar situation sammen med børnene.Lotte Sallings nye bog om mindfulness for børn

En fugl i hånden, mindfulness, mindfulnessremser, mindfulness for børn, Lotte Salling, Lea Letén,

Mindfulness kan give ro og nærvær – også hos børn. Faktisk er det en oplagt metode til at skabe små pauser i en travl hverdag.

En fugl i hånden giver masser af idéer til at lave mindfulness med børn. Bogen er bygget op omkring små, fantasifulde vers med dertilhørende øvelser og forudsætter intet forudgående kendskab til mindfulness.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe En fugl i hånden online eller i din nærmeste boghandel.