Fagbøger

Folketingsvalg 2015: Politikerne kunne få succes, hvis de også gad at lytte

Folketingsvalg 2015: Politikerne kunne få succes, hvis de også gad at lytte

”Mange politikere kan vinde sympati hos vælgerne ved at lytte mere under en valgkamp”. Det fortæller kommunikationsekspert Anders Stahlschmidt, som er aktuel med bogen ”Lyt mens du taler” og desuden kendt fra en række tv-programmer på DR og TV2.

Anders Stahlschmidt © Torben Nielsen
Anders Stahlschmidt er journalist, underviser i præsentationsteknik og ledelseskommunikation og er partner i Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation. Foto: © Torben Nielsen

Læs med her og få Anders´ taletips til de håbefulde politikere, der i disse dage kæmper om vælgernes gunst.

”De fleste kandidater vælger under en valgkamp at gentage de samme budskaber mange gange i et forsøg på at få dem til at hænge fast i bevidstheden hos vælgerne. Men allerede da valget blev udskrevet så vi f.eks. på de sociale medier, at mange var trætte af de budskaber, som vi kan se frem til at få serveret igen og igen.

I en valgkamp gælder det for politikerne om at møde vælgerne. De politikere, der ikke har samme adgang til medierne som partilederne har, må i særlig grad ud på gaden, ind i forsamlingshuset og hvor man ellers kan få kontakt. Det afgørende er, at vælgeren oplever mødet, kontakten. Den oplevelse kan politikerne kun skabe, hvis de formår at være lydhøre.

Når en politiker for gud ved hvilken gang skal gentage sine tre-fire budskaber, skal politikeren levere dem på en måde, der virker ægte. Alt for ofte lyder politikeres budskaber som indstuderede klichéer i stedet for som svar på vælgernes spørgsmål. Kunsten at gentage et budskab mange gange så det virker overbevisende hver gang, handler om at politikeren lytter til det, han selv siger.

Især nye kandidater har en tendens til at fokusere ensidigt på deres egne svar og budskaber. De glemmer, at der også kan komme noget den anden vej. Man kan vinde meget ved at være god til at lytte og prøve at forstå, hvad det er vælgerne siger. Som politiker kan du vinde en personlig stemme blot ved at lytte aktivt til en vælger”.

Fem ting politikere kan score point på ved vælgermøder:

  • Bryd talestrømmen og stil tilhørerne et spørgsmål – og lyt til svarene!
  • Svar på de spørgsmål du får med dine helt egne ord. Vis du er personligt engageret!
  • Undgå fnidder. Optræd sagligt og relevant!
  • Udtryk dig kort og præcist!
  • Tal ud fra viden og konkret erfaring.

Fem ting, der giver minus-point:

  • Hvis du ikke lytter til de andre i panelet eller til kommentarer fra salen
  • Hvis du tar’ al tiden
  • Hvis du går efter manden i stedet for efter bolden
  • Hvis du læser klicheer op fra partiprogrammet
  • Hvis du fortæller irrelevante ting om dig selv fra dit alt for detaljerede CV.

Følg Anders på facebook og få gode råd om kommunikation.

Lyt-mens-du-taler-stor
”Lyt mens du taler” er netop udkommet på Akademisk Forlag