Indefra

Litterære nytårsforsæt #2: At læse mere

nytårsforsæt

År 2015 er snart forbi, og vi kan se frem til et helt nyt år fyldt med nye muligheder. For mange er de første dage i et nyt år den tid, hvor man gør status og ser tilbage. Hvad nåede man i det forgangne år? Og hvad drømmer man om at opnå i det kommende?

Hvis dine nytårsforsætter er af den boglige slags, vil vi gerne hjælpe dig med at efterleve dem. Og hvis du drømmer om at læse flere gode bøger i det næste år, giver vi her 5 tips til, hvordan du får mere tid til at læse.

1. Hav faste læseritualer

Gør læsning til en god vane. Stå f.eks. et kvarter tidligere op hver dag og brug det kvarter på at læse. Eller læs 20 sider hver aften, inden du falder i søvn. På den måde kommer du ind i en god læserytme, og læsning bliver en naturlig del af din hverdag.

2. Lav en læseliste

Mange mennesker læser ikke, fordi de ikke aner, hvad de skal læse. Søg inspiration hos dine venner, bibliotekaren eller din lokale boghandler og find ud af, hvilke bøger der lyder som noget hos dig. Lav en liste over bøger, du gerne vil læse i år og kryds dem af, efterhånden som du får dem læst. Det er både motiverende og sjovt. Og så ved du altid, hvad den næste bog du gerne vil læse er.

3. Læs de bøger du elsker

Læsning skal være underholdende, tankevækkende, rørende og givende. Hvis du læser en bog, der ikke vækker begejstring, så giv dig selv lov til at lægge den fra dig og læs noget andet i stedet. Livet er kort – og måske i virkeligheden for kort til at læse bøger, du ikke elsker. Der er jo så mange andre gode bøger derude, der venter på dig.

4. Hav altid bog med dig

Gør din spildtid til læsetid ved altid at have en bog med i din taske. På den måde kan et kvarter i lægens venteværelse, tyve minutter i bussen eller endda de rædsomme fem minutter du bruger i en kø i Føtex forvandles til læsetid. Med e-bøger på din telefon har du altid en bog ved hånden, så du kan læse i stedet for online surfe, når der opstår ventetid. Og hvis du kører meget i bil til og fra arbejde kan du lytte til lydbøger i stedet.

5. Sluk fjernsynet

Mange mennesker som ikke kan finde tiden til at læse, ser meget fjernsynet. Det er en almindelig  og udbredt rutine at tænde fjernsynet om aftenen, men prøv at giv fjernsynet en pause en gang om ugen og sæt dig med en bog i stedet. Du vil hurtigt opdage, at bøger kan være lige så afstressende som fjernsynet. Og endda meget mere aktiverende.