Fagbøger Biografier Historie

Leonardos univers. Nyt værk tegner portræt af universalgeniet Leonardo da Vinci

Leonardos univers. Nyt værk tegner portræt af universalgeniet Leonardo da Vinci

I 2019 er det 500 år siden, Leonardo da Vinci døde. I et stort og gennemillustreret værk portrætterer filosof Carl Henrik Koch mennesket bag den store malerkunst og de mange opfindelser.


Leonardo da Vinci (15. april 1452 – 2. maj 1519) er til stadighed en gåde og inspirationskilde for mange. Tag med på en rejse tilbage til renæssancens Italien, når den danske filosof Carl Henrik Koch kaster lys over en af den vestlige kulturs største og mest fascinerende skikkelser i Leonardos univers.

Kunstneren Leonardo da Vinci. Indlevelse og proportionslære

Damen med hermelinen, Leonardo da Vinci, Da Vinci, Cecilia Gallerani

Damen med hermelinen, olie på valnød, 1489-1490, 55 x 40,5 cm, Muzeum Narodowe, Krakow.

I én og samme person forenede Leonardo da Vinci et virke som kunstner, videnskabsmand, ingeniør og filosof. I dag kender de fleste ham dog formentlig for hans malerier og tegninger såsom Mona Lisa, Den vitruvianske mand og Den sidste nadver.

Kendetegnende for da Vincis malerier er hans omhyggelige proportioner samt præcise og livagtige skildringer af individer. Et eksempel på dette er det verdensberømte portræt af Ludovico Sforzas elskerinde Cecilia Gallerani, også kendt som Damen med hermelinen.

Det er et af da Vincis smukkeste kvindeportrætter og var allerede beundret i sin samtid for den unge kvindes indtagende smil og hermelinens dragende blik. Dette er til trods for, at det var usædvanligt at skildre en så stor del af overkroppen på datidens kvindeportrætter.

Anatomen Leonardo da Vinci. Præcision frem for alt

At da Vinci havde en uovertruffen evne til at afbillede virkeligheden ses også i hans studier af den menneskelige anatomi. Da Vinci brugte mange timer på at studere og dissekere menneskekroppen, og hans anstrengelser kommer til udtryk i kunstfærdigt udførte tegninger fra hans notesbøger.

Hen i mod slutningen af sit liv skrev da Vinci et længere notat, som muligvis var ment som indledning til den bog om menneskets anatomi, han havde planlagt at skrive. Bogen blev dog aldrig til virkelighed, og i dag findes kun sider fra hans mange notesbøger, som efter da Vincis død blev skåret op og klistret ind i eller samlet i større bind.

Leonardo da Vinci, Da Vinci
Fosteret i livmoderen, pen og blæk over kul og rødkridt på papir, Windsor Castle, Royal Library, London / Getty Images

Ingeniøren Leonardo da Vinci. En mand med en utrolig fantasi og kreativitet

Selvom de fleste i dag nok kender da Vinci for hans tegninger og malerier, var det som ingeniør, at han særligt gjorde sig bemærket i sin samtid. I modsætning til andre havde han nemlig en særlig evne til at omsætte idéer og tanker til tegninger af de mest utrolige påfund.

Hans skitser af mekaniske indretninger spænder vidt og bredt, men særligt drømmen om at erobrere himlen spillede en særlig rolle for da Vinci. Gennem tiden skitserede han en lang række banebrydende forslag til flyvemaskiner og helikoptere, der ofte tog udgangspunkt i fugles anatomi og deres vingers bevægelser under flugt.

Leonardo da Vinci, da Vinci,

Vingestudier, pen og blæk på papir, ca. 1487-1490, Bibliotèque de l’institut de France, Paris / Getty Images.

På trods af adskillige skitser indså da Vinci dog hurtigt, at det var umuligt for et menneske at løfte sig over jordoverfladen ved egen kraft. En problemstilling som først blev løst 400 år senere med brugen af benzin og en eksplosionsmotor.

Leonardos univers. En skildring af renæssancemennesket Leonardo da Vinci

I dag skelner vi skarpt mellem kunsten og naturvidenskaben. Videnskaben forventes at kunne beskrive og opstille lovmæssigheder for den verden, der omgiver os, mens kunsten har til formål at formidle følelsesprægede oplevelser.

Dette står dermed i skarp kontrast til renæssancens opfattelse af kunst og videnskab, hvor et sådan modsætningsforhold var utænkeligt.

“Kunst er videnskab, og videnskab er kunst.”

Leonardos univers

Carl Henrik Koch kommer i Leonardos univers hele vejen rundt om renæssancemennesket Leonardo da Vinci – både som kunstner og som videnskabsmand. Det er den første danske biografi om universalgeniet i mere end 80 år.

Leonardo da Vinci, Leonardos univers, Carl Henrik Koch, biografi, renæssancen, renæssancemaler, da Vinci, fagbog, fagbøger

Vi hører om da Vincis liv, hans verdensbillede og hans kunstneriske virke. Derudover giver Carl Henrik Koch et bud på, hvordan vi skal forstå da Vinci i dag.

Bogen er rigt illustreret med et stort udvalg af da Vincis malerier, skitser og tegninger.

Carl Henrik Koch er dr.phil. og fhv. docent ved Københavns Universitet. Som filosof og videnskabsteoretiker har han bidraget til en række filosofi-historiske værker og desuden skrevet adskillige bøger, bl.a. Isaac Newton, Spinoza og Pascal.

Du kan købe Leonardos univers af Carl Henrik Koch online her eller i din lokale boghandel.






Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.