Fagbøger Bøger om Danmark Historie

Topnazistens wienerbrød og 99 andre fascinerende historier fra Frederiksberg

Topnazistens wienerbrød og 99 andre fascinerende historier fra Frederiksberg

Den selvstændige by midt i København. Frederiksberg har gennem tiden dannet baggrund for adskillige skelsættende begivenheder og huset nogle af landets største berømtheder. I bogen 100 historier fra Frederiksberg genfortælles nogle af de mest fascinerende og finurlige beretninger.



Med sine knap ni kvadratkilometer kaldes Frederiksberg ofte en landsby, hvilket kan virke paradoksalt, eftersom kommunen er landets syvende største målt på befolkningstal.

Samtidigt bemærker man som udefrakommende næppe grænsen mellem Frederiksberg og det omgivende København.

Men det gør man, hvis man er borger i kommunen …

For selvom byens 105.000 indbyggere ikke nødvendigvis deler livsvilkår i øvrigt, så har folk på Frederiksberg en stærk fælles identitet og en opfattelse af, at Frederiksberg er noget helt særligt.

Topnazistens wienerbrød og 99 andre fascinerende historier fra Frederiksberg

100 historier fra Frederiksberg fortæller i små glimt den frederiksbergske historie – både den helt lokale og den, som rækker langt ud over landets grænser.

Nedenfor kan du læse en af de mange fascinerende fortællinger fra bogen, nemlig historien om den tyske topnazist Hermann Görings tilknytning til Frederiksberg.




“Göringbageren” på Frederiksberg Allé

I mange år bar det ellers meget populære Bachs Konditori på Frederiksberg Allé 56 det lidet flatterende tilnavn ”Göringbageren”, fordi den tyske topnazist, feltmarskal Hermann Göring under sine ophold i Danmark havde fået særlig smag for konditoriets wienerbrød.

Endnu i dag kan man af og til høre navnet anvendt om efterfølgeren på adressen, Engelhardt Konditori.

Göring var flyverhelt fra 1. Verdenskrig, hvor han var blevet tildelt landets højeste militære fortjenstorden, Pour le Mérite, for tapperhed og for at have skudt 20 fly ned.

Efter krigen fungerede han bl.a. som postflyver mellem Danmark og Sverige, hvor han traf sin svenskfødte hustru, og han deltog desuden i flyopvisninger i Danmark.

Han blev tidligt en del af den nazistiske bevægelse og var en helt central skikkelse i inderkredsen omkring Hitler. Derfor var Görings besøg i Danmark i juni 1938 med motoryachten Carin II en ganske stor begivenhed.

Mens yachten lå i Helsingør, bestilte den korpulente og madglade nazist det lækre wienerbrød fra Frederiksberg, som han kendte fra tidligere besøg i Danmark.

Mysteriet om nazistens forsvundne våbenskjold

Ved et mærkeligt tilfælde knytter en anden historie om Hermann Göring sig til det selvsamme kryds på Frederiksberg Allé/Madvigs Allé/Platanvej, nemlig det uopklarede mysterium om Görings våbenskjold.

Som andre modtagere af Storkors af Dannebrog havde Göring fået malet og ophængt sit våbenskjold i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød, efter han som en diplomatisk gestus havde fået det tildelt i juli 1938.

I efteråret 1944 forsvandt det imidlertid på mystisk vis fra slotskirken, og der eksisterer en række forskellige teorier om, hvad der skete med det.

Den umiddelbart mest sandsynlige forklaring er dog nok den, som tre anonyme gymnasieelever leverede i Berlingske Tidende i juni 1945.

De gav her en detaljeret beskrivelse af, hvordan de havde afledt vagtens opmærksomhed, mens de ved hjælp af en stige og en stang fik lirket våbenskjoldet ned fra væggen. Herefter bukkede de det sammen og skjulte det under en jakke.

En af deres kammerater, som ikke var med i Hillerød, men havde været med i planlægningen, var Flemming John Olsen, der var søn af SAGA-filmdirektør John Olsen. Familien boede i en villa på Frederiksberg Allé 41/hjørnet af Platanvej, som blev nedrevet, da metrobyggeriet skulle i gang.

Da tyveriet fandt sted, var kommunen i gang med at grave ud til et bunkeranlæg foran villaen, og det var ifølge drengenes udsagn her, de gemte våbenskjoldet.

Metroudgravningen kom ikke så langt ud på alléen, og om Görings våbenskjold stadig ligger under Frederiksberg Allé, får vi nok aldrig at vide.o

Ovenstående er et uddrag fra bogen 100 historier fra Frederiksberg.





100 historier fra Frederiksberg

100 historier fra Frederiksberg, Frederiksberg, historie, fagbog, fagbøger

Siden 2016 har forfatter og politiker Nikolaj Bøgh jævnligt skrevet historiske klummer for Lokalavisen Frederiksberg om Frederiksberg.

I denne bog får du 100 af de bedste fortællinger om bygninger, monumenter, statuer og steder af særlig betydning for Frederiksbergs historie. Bl.a. indeholder bogen historier om Frederiksberg Have, Bakkehuset, K.B. Hallen, teatre, kirkegårde, gadebelysning, lindetræer, bænke og meget mere.

Alle historier er ledsaget af Thomas Howalt Andersens fotos.



Du kan købe 100 historier fra Frederiksberg online her eller i din lokale boghandel.



Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.