Læsetips til ferien

Ferietid er læsetid
For de fleste travle børnefamilier er noget af det bedste ved at holde ferie, at man ikke skal ud ad døren om morgenen. Og at man derfor har god tid til snak, morgenmad, leg og ikke mindst læsning. Hjemme hos os er konceptet ”morgenbog” blevet en fast tradition, når vi har fri. Før min ældste søn begyndte i skole, og vi ikke var tvunget til at skulle hjemmefra senest kl. 7.40 i hverdagene, begyndte vi ofte dagen med en bog i sengen. Det er en dejlig måde at vågne på og begynde dagen. Når man så har helt fri, kan man godt snuppe en bog til eller et kapitel mere. Og i ferien orker man godt gå i gang med de lidt længere bøger, der er bedst, når man kan læse længere tid ad gangen, og ikke blot må nøjes med det ene kapitel som daglig godnatlæsning.

Op til en ferie er det derfor også skønt at tage forbi boghandlen og købe læsestof. Eller slæbe gigantiske bogstakke hjem fra biblioteket. Og her er lidt inspiration og præsentation af nogle af forlagets nyheder til forskellige alderstrin. Rigtig god læselyst – og god påskeferie!

Til de allermindste læsere på 0-2

For de yngste læsere er det altid dejligt, når der er noget for små hænder at gå på opdagelse i. Det er jo ikke lange historier, man kan kaste sig ud i, men pegebøger, der helst skal stimulere både fantasi og ordforråd. Små børn kan bede om at få læst den samme bog et hav af gange, og så er det jo rart, at der er nok at tale om på de forskellige opslag.

Farver og tal og Mønstre og former er to smukke papbøger, der sætter fokus på hhv. farver og tal og former og mønstre. De tager udgangspunkt i naturen, så de elementer, man skal tælle eller finde er planter, frugter, dyr osv. Bøgerne er illustreret af den danske design-duo Hvass&Hannibal og er en fornøjelse for både barn og voksen at bladre i.

farver_og_tal_cv         former_og_mønstre_cv

 

I Mine første 20 tal og Mine første 50 ord sættes der fokus på ordindlæring og tal med flotte fotos af alt det genkendelige fra det lille barns hverdag, fx mad, dyr, legetøj osv. I Mine første 50 dyr lærer barnet alverdens dyr at kende – fx kæledyr, vilde dyr og bondegårdsdyr. Alle bøgerne er desuden fyldt med flapper, som små fingre elsker at pille ved.

Mine første 20 tal    mine første 50 ordLæsetips til ferien

Traktorer er bogen for det maskinglade barn! Her er 9 små bøger samlet i en æske. Bøgernes bagside kan samles som et puslespil og er fyldt med seje fotos af landbrugsmaskiner, lastbiler osv.

traktorer

 

Til de lidt større læsere på 2-5 år


Omkring 2-års-alderen bliver børn klar til at følge med i en lidt længere historie. De kan forstå et handlingsforløb og er i fuld gang med at udvikle empati, hvilket gør dem i stand at sætte sig ind i historiens karakterer.

Plet er efterhånden blevet en klassiker for de yngste billedbogslæsere, og der er mange grunde til, at Eric Hills i dag er oversat til 60 sprog. Handlingen i Læs højt med Plet og Plets godnathistorier er overskuelig, og de søde illustrationer er med til at opbygge en tryg ramme for de små. Her er skønne historier om at sove i telt, bygge hule, klæde sig ud og meget mere.

læs_højt_med_plet    plets godnathistorier

 

En anden karakter med klassiker-status er vores allesammens Rasmus Klump. Klump og vennerne er også et trygt univers at dykke ned i for det lille barn. Her hjælper alle hinanden, og fantasien er udgangspunkt for mange rejser og opdagelser, som ethvert barn kan identificere sig med. I Min egen kuffert med Rasmus Klump får man tre små historier samlet i en lille kuffert lige til at tage med på tur i bilen eller klapvognen.

min_egen_kuffert_klump

 

For de lidt ældre billedbogslæsere er Eva Gorilla-bøgerne af Lise Rønne bestemt et bekendtskab værd. Især hvis man har et barn, som rummer store følelser og måske har svært ved at sætte ord på dem. Eva Gorilla vil gerne brække armen og Eva Gorilla vil gerne lege noget andet er glimrende som udgangspunkt for en snak mellem barn og forælder om følelser og temperament.

Eva Gorilla vil gerne brække armen COVER.indd      Eva Gorilla vil gerne lege noget andet COVER.indd

 

Til de store læsere på 5-7 år

I 5-års-alderen kan man begynde på de lidt længere bøger, fx kapitelbøger. Barnet kan nu godt huske, hvad man læste i går, hvor man er nået til og følge med i et længere og mere kompliceret handlingsforløb.

Thomas Buttenschøn har skrevet en skøn fortælling om at være lidt anderledes. Tofte er nemlig en brun bjørn, der vokser op blandt hvide bjørne alene med sin hvide bjørnefar. Bare kald mig Tofte er smukt illustreret af Carl Quist-Møller, især kendt fra Jungledyre Hugo. Bogen indeholder også en cd med sange, der understøtter historien.

Bare kald mig Tofte COVER.indd

 

For mange 5-7-årige sker der noget magisk inde i munden! De får rokketænder! Det er altid en stor oplevelse at tabe sin første tand, og Kaya Brüels søde historie Johan og tandfeen Tanja handler om Johan, der kommer til at sluge sin rokketand, kan med sikkerhed skabe spænding og gode snakke om alt det der med tandfeen. Findes hun virkelig? Med bogen følger en cd med en tandbørstesang.

johan-og-tandfeen

– Rigtig god læselyst og påskeferie fra Forlaget Carlsen!