Fiktion

Læseguide til Skæbne og hævn

Læseguide til Skæbne og hævn

SKÆBNE OG HÆVN af Lauren Groff er en perfekt roman at læse sammen og tale om sammen. En fortælling om kærlighed, løgne og hemmeligheder i et tilsyneladende lykkeligt ægteskab.

Lotto og MathiSkaebne og haevnlde bliver stormende forelsket på college og kort efter gifter de sig. Som 22-årige er de smukke, glamourøse og med storslåede fremtidsudsigter. Ti år senere ser vennerne stadig med misundelse på deres liv og ægteskab. Med forholdet er mørkere, mere kompliceret og usædvanligt end det ser ud. Med rystende afsløringer og overraskende twists giver Lauren Groff os fortællingen om Lotto og Mathildes ægteskab set fra et andet perspektiv. Alle historier har nemlig to sider – også historien om livslange kærlighedsforhold. -> køb bogen her

Har du en læsegruppe, så leverer vi her en guide til gode diskussioner og emner i romanen. Du kan se guiden nedenfor – eller downloade den som pdf her: LÆSEGUIDE TIL SKÆBNE OG HÆVN

LÆSEGUIDE TIL SKÆBNE OG HÆVN

  1. Skæbne og hævn fortælles i halve dele. Hvorfor tror du, forfatteren har valgt at fortælle historien sådan? Hvordan påvirkede den opdelte fortælling din læsning af bogen? Er det måske et billede på karakterernes indre liv?
  1. Overvej Mathildes beslutning om at holde sin fortid hemmelig i så mange år. Synes du, hun skulle have fortalt Lotto sandheden? Overvej om denne løgn virkelig var det bedste; kunne de have været lykkelige, hvis Mathilde havde fortalt ham alting? Hvorfor tror du, hun holdt denne information for sig selv?
  1. Hvordan påvirkede inddragelsen af Lottos skuespil din læseoplevelse? Hjalp Lottos skuespil di g med at forstå hans karakter?
  1. Diskuter den måde, forfatteren præsenterer Lottos talent for at skrive. Mathilde er en vigtig grund til, at Lotto får succes, men hun bliver aldrig anerkendt for det. Skulle hun have taget æren for det? Diskuter, hvilken effekt Lottos stjernestatus har på hans forståelse af sig selv og sit ægteskab?
  1. Skæbne og hævn stiller spørgsmål om mandlige over for kvindelige opfattelser af virkeligheden. Overvej, forfatterens tilgang til forestillingen om kvindelig vrede. Mathilde er en utrolig vred karakter; giver mændene i hendes liv plads til denne vrede? Hvorfor eller hvorfor ikke? Synes du, Lotto er kvindefjendsk? Og hvordan ændres dit syn på Lottos verden, efter du har hørt Mathildes side af historien?
  1. Ariel udnytter Mathilde i deres forhold. Hvad siger Ariels tilstedeværelse i historien om Mathildes naturlige hævnimpuls? Hvor i bogen er hendes reaktion på oplevelserne med Ariel rettet mod andre karakterer?
  1. Overvej miljøet i bogen. I løbet af fortællingen befinder Lotto og Mathilde sig selv i forskellige miljøer. Hvordan påvirker hvert miljø deres handlinger og i sidste ende deres forhold? Fokuser særligt på Mathildes liv i Frankrig og Lottos barndom i Florida og diskuter, hvordan de to steder påvirker deres forening i New York.
  1. Skæbne og hævn strækker sig over en lang tidsperiode. Selvom der er særligt fokus på Lotto og Mathilde, er plottet kronologisk set meget komplekst. Hvordan forandrer Lotto og Mathilde sig gennem årene, sammen og hver for sig? Synes du, de havde et lykkeligt ægteskab?

SKÆBNE OG HÆVN var en af de mest ventede og omtalte romaner i USA i 2015, og præsident Obama udnævnte den til sin yndlingsbog det år. Læs mere om omtalen af bogen her.

Skaebne og haevn_smuds_155x231_final.indd

De amerikanske anmeldere skrev

“En banebrydende triumf”
Washington Post

“Skamløst ambitiøs roman, der leverer”
New York Times

“En legesyg og fængslende læseoplevelse”
People Magazine

-> Køb bogen her

Lauren Groff er født i 1978 i Cooperstown, New York og bor i Gainesville, Florida med sin mand og deres to børn. Hun er forfatter til tre New York Times-bestsellerromaner, hvoraf SKÆBNE OG HÆVN er den første på dansk og udkommer i 20 lande. Skæbne og hævn udkom i USA i 2015 og er blevet udråbt til en af årets bedste bøger af bl.a. New York Times, ­Guardian, Washington Post, Huffington Post, Library Journal, Goodreads.com, Barnes & Noble og Amazon.com.
Lauren Groff er født i 1978 i Cooperstown, New York og bor i Gainesville, Florida med sin mand og deres to børn. Hun er forfatter til tre New York Times-bestsellerromaner, hvoraf SKÆBNE OG HÆVN er den første på dansk og udkommer i 20 lande. Skæbne og hævn udkom i USA i 2015 og er blevet udråbt til en af årets bedste bøger af bl.a. New York Times, ­Guardian, Washington Post, Huffington Post, Library Journal, Goodreads.com, Barnes & Noble og Amazon.com.

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.