Børnebøger Carlsen Rekordbøger

7 spørgsmål til Lars Henrik Aagaard: Derfor er det godt at være en nørd

7 spørgsmål til Lars Henrik Aagaard: Derfor er det godt at være en nørd

Lars Henrik Aagaard er vild med viden og rekorder og stolt af at være en nørd. Allerede som 14-årig blev han selv indehaver af en danmarksrekord. Vi har stillet Lars Henrik Aagaard 7 spørgsmål, som giver svar, du nok ikke kendte i forvejen.


Hvorfor er jorden rund? Hvor langt væk ligger månen fra jorden? Og er månen virkelig lavet af ost?

Børn kan stille mange spørgsmål, for ingen er mere nysgerrige og videbegærlige end børn. Heldigvis. Som voksne mister mange desværre den nysgerrighed og søger derfor ikke længere svar på de helt store og grundlæggende spørgsmål.

Når videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard skriver bøger, som formidler viden om rummet og jorden til børn, så har han en ganske særlig mission:

“Med mine bøger forsøger jeg at tilfredsstille hungeren ved at formidle centrale dele af al den utroligt interessante og vigtige viden, som videnskaben har givet os. Jeg bestræber mig på at gøre det så spændende og let forståeligt som muligt uden at gå på kompromis med videnskaben. Jeg håber, at det er lykkedes med Jordens rekordbog, og jeg håber, at den kan inspirere til at søge endnu mere viden om vores enestående planet.”

LÆS OGSÅ: 6 vilde rekorder om Jorden

7 spørgsmål til Lars Henrik Aagaard, forfatter til Jordens rekordbog

Hvad er det ved Jordens rekorder, som er så interessant og vigtigt?

“Alt (næsten). Det er mit håb, at man gennem bogens 100 vidt forskellige jordrekorder får en langt dybere forståelse af den vidunderlige og komplekse maskine, som vores klode i virkeligheden er.

Hvordan bjerge, have og kløfter er skabt, hvad Jordens største muskler består af, hvad de har været i stand til, og hvor man finder klodens mest vidunderlige, mærkværdige og ekstreme steder. Og sidst, men ikke mindst, hvordan en enkelt art i den sidste mikroskopiske brøkdel af planetens historie i stigende grad påvirker den med kræfter, der er selv større meteornedslag og vulkanudbrud værdige.”

Har du en favoritrekord fra Jordens rekordbog?

“Der er mange. Men hvis jeg skal pege på noget, kan det være bjerge. De er vildt spændende, for langt de fleste bjerge og bjergkæder er skubbet op i højderne af Jordens største kraft. Det er kontinental-driften, som også har sin egen rekord i bogen.

De fleste ved, at Mount Everest med sine 8.849 meter over havet er verdens højeste bjerg. Men faktisk er der to andre bjerge, som man også kan kalde for verdens højeste.

Det ene er Mauna Kea på stillehavsøen Hawaii. Det rejser sig kun lidt over fire kilometer over havet. Men dets fod står på havbunden, og derfra løfter det sig mere end ti kilometer direkte op til toppen. Det kan man ikke sige om Everest, for det står langt fra havet.

Det andet er vulkanen Chimborazo i det sydamerikanske land Ecuador. Dets top ligger 6.263 meter over havet. Men hvis man står på toppen, er man længere væk fra Jordens centrum end noget andet sted på vores planet, så på en måde er man deroppe længere ude i rummet end noget andet sted på Jorden. Hvorfor det er sådan, kan du læse om i bogen.

Endelig kan vi slet ikke se verdens længste bjergkæde. Den gemmer sig nemlig under havet. Det er Den Midtatlantiske Ryg, der strækker sig hele 16.000 kilometer fra den nordlige til den sydlige del af Atlanterhavet. Mange steder løfter bjergtinderne sig både tre og fire kilometer op over havbunden, men kun få steder stikker de op over havet som øer.”

LÆS OGSÅ: 5 VILDE FACTS om rummet du kan imponere din lillenørd med fra Rummets rekordbog

Vi har set mange dystre ’jord-rekorder’ denne sommer – hvad tænker du om det?

“2023 har indtil videre været et vildt og på mange måder også historisk klima-år. Desværre er der nok endnu flere dramatiske vejrbegivenheder i vente i den kommende tid, ikke mindst når sommervarmen ankommer til den sydlige halvkugle fra december. Det kan for eksempel være oversvømmelser i Sydamerika og tørke og skovbrande i Australien.

Men jeg tror og håber, at de mange voldsomme begivenheder øger klimabevidstheden verden over og dermed også viljen til handling hos politikere og andre beslutningstagere. Det gode er, at vi kender løsningerne og er godt på vej til at udvikle de teknologier, der kan lægge en dæmper på den globale opvarmning – lige fra fangst og lagring af drivhusgassen CO2 over el- og brintbiler til nye og mere sikre former for atomkraft.”

Når man har læst din bog, så ved man meget mere om kloden – tror du, viden kan hjælpe til, at vi bliver bedre til at passe på kloden?

“Det er da mit håb, og også en vigtig grund til, at jeg har skrevet bogen. Uden dybere viden om vores fantastiske klode kan vi ikke for alvor værdsætte den og glæde os over alt det, den har givet os – og det er vitterligt ALT! Den viden er endnu vigtigere at opnå i den nuværende situation, hvor mennesker er begyndt at bringe dele af kloden ud af balance. I sidste ende er det vores klode, der har skænket os alt det, der har gjort en verden fyldt med stadig mere teknologi og rigdom mulig.”

Hvorfor er det fedt at være en nørd?

“Ordet nørd er for mig mere et plusord end et minusord. Nu kan man selvfølgelig være nørd på mange forskellige måder. Men for mig er en nørd først og fremmest et menneske, som er evigt sulten efter ny viden – efter at forstå. Hvis man har den sult i sig, holder verden aldrig op med at være spændende og fascinerende. Der vil altid være nye facetter at gå på opdagelse i, og de vil være kilde til en lind strøm af berigende aha-oplevelser.”

Du var vild med Guinness Rekordbog som barn – hvad var det, du så godt kunne lide ved rekordbøgerne?

“Ja, som stor dreng kunne jeg næsten Guinness Rekordbog udenad. Det fede ved at kende rekorderne er, at de sætter alt andet i perspektiv. Man kan bedre overskue helheden, tror jeg. Hvis man for eksempel ved, at Solen “vejer” 333.000 gange mere end Jorden – og at Jorden samtidig “vejer” 81 gange mere end Månen – har man et størrelsesforhold, som er nyttig i mange sammenhænge.”

Har du nogensinde prøvet at slå en rekord selv?

“Hvis jeg nu skal prale lidt, så havde jeg i midten af 1970’erne – som 14-årig tror jeg – danmarksrekorden i min aldersgruppe i 400-meter løb: 53,9 sekunder. Jeg var en meget ivrig atletikudøver. Desuden tvivler jeg på, at nogen anden dansker har formuleret lige så mange quizspørgsmål som jeg: over 15.000. Det skyldes, at jeg siden 2003 har været avisen Berlingskes faste quizmaster. Men det er nok også en slags dokumentation for, at jeg rent faktisk er lidt af en nørd.”


Om Jordens rekordbog

7 spørgsmål til Lars Henrik Aagaard: Derfor er det godt at være en nørd

Jordens rekordbog er videnskab til børn på 8+ om de 100 mest fascinerende fænomener på jordkloden. 

Hvad er jordens vildeste kraft? Hvilket sted på jorden er det mest øde? Hvad er det dybeste, et menneske har været nede i jorden? Det er sådan 100 spørgsmål, Lars Henrik Aagaard, som er en af Danmarks bedste formidlere af naturvidenskab til børn, skriver om i Jordens rekordbog

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Jordens rekordbog online eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.