Børnebøger Bøger til unge Carlsen Rekordbøger

Ikoniske konstruktioner, der slår alle rekorder – i LEGO!

Tusindårsfalken -Photo credit: Guinness World Records

Eiffeltårnet, Frihedsgudinden og verdens største containerskib. I årets udgave af Guinness World Records hyldes nogle af historiens mest fantastiske konstruktioner og teknologiske vidundere, som hver især har udmærket sig ved at være rekordstore, rekordhøje, rekordlange eller på anden måde have slået rekorder.

I  Guinness World Records 2019 er de fantastiske konstruktioner blevet bygget i LEGO. Nogle af LEGO-modellerne er selv rekordsættende LEGO-sæt, mens andre er LEGO-ficerede gengivelser af rekordkonstruktioner fra den virkelige verden. Her kan du læse om nogle af de mest fantastiske konstruktioner. Og hvem ved – måske kan det inspirere dig eller dit barn til at forsøge at bygge jeres egne enestående LEGO-byggerier?

1. Frihedsgudinden

Guinness World Records, Guinness World Records 2019, Frihedsgudinden, LEGO, LEGO-model, rekord, rekordbog,
Photo credit: Guinness World Records

Rekord: Tungeste statue (24.635,5 tons)

Opført: 1886

Værd at vide: Siden indvielsen i 1886 har Frihedsgudinden stået vagt ved havnen i New York City, USA, som et vigtigt symbol på frihed og demokrati. Hvad mange dog ikke ved er, at Frihedsgudinden faktisk blev udtænkt, tegnet og bygget på den anden side af Atlanterhavet i Frankrig af skulptøren Frederic Auguste Bartholdi med hjælp fra bygningsingeniør Gustave Eiffel. Statuen består af 28,1 tons kobber, 113,4 tons stål og 24.494 tons cement i soklen samt en fakkel af 24-karat guld. Selve statuen er 46,05 meter høj, mens konstruktionen fra jord til faklens øverste spids måler hele 92,99 meter.

2. Tusindårsfalken

Guinness World Records, Guinness World Records 2019, LEGO, LEGO-model, Tusindårsfalken, rekordbog, rekord, Star Wars
Photo credit: Guinness World Records

Rekord: Største LEGO-sæt nogensinde, der kan købes i butikkerne (7.541 klodser)

Opført: 2017

Værd at vide: Tusindårsfalken fra filmen Star Wars Episode IV: A New Hope er en af de mest kendte og elskede transportmidler i filmhistorien. I 2017 hyldede LEGO Han Solos smuglerskib med det hidtil største LEGO-sæt på markedet. I færdigbygget stand er Star Wars-modellen over 20 cm høj, 84 cm lang og 56 cm bred. Selvom LEGO’s Tusindårsfalk er det største LEGO-sæt nogensinde, som kan købes i butikkerne, er det dog ikke den største LEGO-model af en Star Wars-figur. Den rekord tilhører i stedet en Star Wars X-wing starfighter bygget af 5.335.200 klodser i målestoksforhold 1:1 på Times Square i New York City, USA, i 2013.

3. Eiffeltårnet

Guinness World Records, Guinness World Records 2019, record, rekordbog, Eiffeltårnet, LEGO, LEGO-model
Photo credit: Guinness World Records

Rekord: Højeste jernbygning (300 meter)

Opført: 1889

Værd at vide: Eiffeltårnet er uden tvivl en af de mest ikoniske bygninger i verden, og den er et vartegn for den franske hovedstad Paris. Tårnet blev bygget til verdensudstillingen i 1889 af franske Gustave Eiffels firma (selvom det faktisk ikke var ham, der kom på idéen), og på trods af tårnets nuværende popularitet mente mange i starten, at Eiffeltårnet ville skæmme byen. Tårnet er konstrueret af jerngitre, har 1.665 trapptrin fra bund til top og to glaselevatorer, som har kørt siden 1889. Ved tårnets opførelse var det desuden den højeste menneskeskabte bygning i verden, indtil den 319 meter høje Chrysler Building i New York City, USA, blev færdiggjort i 1930 .

4. Containerskibet Mærsk Triple E

Guinness World Records, Guinness World Records 2019, rekordbog, LEGO, LEGO-model, containerskib
Photo credit: Guinness World Records

Rekord: Største containerskib på opførelsestidspunktet (399 meter)

Opført: 2013

Værd at vide: Med en længde på næsten 400 meter fra spids til spids transporterer de største containerskibe tusindvis af tons rundt på kloden hver eneste dag. Som en hyldest til verdens største skib (på daværende tidspunkt), nemlig Mærsk Line Triple E, byggede LEGO en model  af skibet med 1.518 klodser. Triple E, den nuværende rekordindehaver OOCL Hong Kong (bygget i 2017 og 399,87 meter lang) og andre containerskibe er blandt de største konstruktioner, vi mennesker kan bygge. Containerskibe er da også den mest effektive globale transportmetode, der findes – fx kan OOCL Hong Kong fragte intet mindre end 120 millioner par sko på en gang!

5. Disney-slottet

Guinness World Records, Guinness World Records 2019, record, rekordbog, Disneyslot, LEGO-model
Photo credit: Guinness World Records

Rekord: Højeste slot i en forlystelsespark (57,6 meter)

Opført: 1971

Værd at vide: De slanke spir og blå tage på Askepots slot er blevet et symbol på The Walt Disney Company og alle deres mange dejlige eventyrfilm. Den fysiske udgave af slottet ligger i forlystelsesparken Disney World i Florida, USA. Slottet udspringer af kunstneren Herbert Rymans fantasi, men det er også inspireret af slotte fra den virkelige verden. Selve slottet er bygget af beton og glasfiber og tog 18 måneder at konstruere. Det er bygget ved hjælp af det, der kaldes forceret eller tvunget perspektiv, hvilket betyder, at døre og vinduer i den øverste halvdel er mindre i den nederste halvdel. På den måde ligner det, at slottet er større, end det i virkeligheden er. Alligevel er slottet højere end eksempelvis Det Skæve Tårn i Pisa!


Guinness World Records 2019

Guinness World Records, Guinness World Records 2019, rekord, rekordbog, rekordbøger, børnebog, børnebøger

Verdens bedst sælgende årbog er tilbage med tusindvis af nye rekorder og kategorier. I 2019 er der blandt andet fokus på dinosaurer, LEGO, YouTube-stjerner, robotter, skøre samlinger, ekstremsport og bizarre kroppe.

Med over 50.000 årlige ansøgninger er Guinness World Records den absolutte verdensautoritet, hvad angår alle slags rekorder – fra det fantastiske og fascinerende til det underlige og uhyggelige.

Du kan købe Guinness World Records online her eller i din lokale boghandel.

Læs også: Guinness World Records 2019: Årets sjoveste og mest spektakulære bog

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.