Børnebøger Billedbøger Børnebøger 10-12 år Børnebøger 6-9 år Fagbøger til børn Quizbøger Rekordbøger

10 forrykte og fantastiske rekorder, du helt sikkert aldrig har hørt om

Guinness world records, guinness world records 2018, rekorder, rekordbog

(Photo credit: Paul Michael Hughes/Guinness World Records)

Sidder du og keder dig? Mangler noget sjovt at tale om? Så er det altid godt at google vilde rekorder eller dykke ned i alletiders største samling af absurde rekorder: Guinness World Records. 

Nedenfor har vi samlet 10 skøre rekorder, der næsten er for utrolige til at være sande!

1. Mest populære emoji

Et kinesisk og et amerikansk universitet undersøgte i 2016, hvilken emoji der var den mest populære. For at finde ud af det analyserede forskerne 427 millioner beskeder fra hele verden, og resultatet viste sig at være denne emoji:? (også kendt som “Grædesmileyen”, “LOL emoji” og “grinende emoji”). Den udgjorde nemlig 15,4% af alle emojis brugt i verden. Er det også din favorit-emoji?

2. Højeste nulevende hund

Verdens højeste nulevende hund er granddanois’en Freddy, som er mere end 1 meter høj (mere præcist 1,035 meter). Sjovt nok var han ellers som hvalp meget lille og spiste næsten ingenting, men nu har han altså taget revanche. Freddys livret er lædersofaer (til hans ejers store ærgrelse), og han har i løbet af de sidste 18 måneder formået at tygge sig igennem hele 14 sofaer.

3. Længst tid uden at trække vejret

Hvor længe kan du holde vejret? De fleste af os besvimer, hvis vi holder vejret i 2 minutter eller mere, men det kan faktisk godt lade sig gøre at træne sig op til at holde vejret meget længere end det. Lige nu har den spanske fridykker Aleix Segura verdensrekorden i at holde vejret; den 28. februar 2016 holdte han nemlig vejret i 24 minutter og 3,45 sekunder.

4. Verdens første superhelt

Er det Superman? Batman? Eller måske Spiderman? Verdens første superhelt er faktisk ingen af de tre men istedet Fantomet, som debuterede i en avisstribe den 17. februar 1936. De tre andre så dagens lys i henholdsvis 1938, 1939 og 1962. Hvis du har lyst til at lære mere om superhelte, så har dette års udgave af Guinness World Records 2018 et helt kapitel med vaskeægte superhelterekorder.

5. Største LEGO-vindmølle

15. maj 2017 opførte danske LEGO en vindmølle udelukkende af LEGO-klodser i Liverpool, England. Det gjorde de for at markere deres investering i en vindmøllepark, og resultatet blev en LEGO-vindmølle med en højde på 7,63 meter! Det slår dog ikke den model af Tower Bridge i London, som Land Rover stod bag. Hele 5.805.846 LEGO-klodser blev brugt til at bygge den 44 meter lange og 13 meter høje bro (målt den 28. september 2016). Puha, vi tør slet ikke tænke på, hvor lang tid det har taget at bygge den!

Vil du se, hvordan man bygger verdens største vindmølle af LEGO-klodser? Så se med her!

6. Længste novelle oversat med emojis

Vi tager lige en emoji-rekord mere, for var du klar over, at der findes bøger helt uden ord men kun med emojis? I 2010 udkom den længste emoji-bog hidtil, nemlig en nyoversat version af klassikeren Moby Dick. Hvad kom bogen til at hedde? Emoji Dick, selvfølgelig.

7. Største samling af tøjbamser

Alle børn har en yndlings tøjbamse, og nogle har måske endda haft deciderede samlinger af tøjbamser. Alligevel slår amerikanske Jackie Mileys samling de fleste: hun har nemlig intet mindre end 8.026 forskellige tøjbamser (opgjort pr. 31. december 2012). Tøjbamserne kommer fra hele verden, og de har endda deres eget hus kaldet Teddy Bear Town i Jackie Mileys hjemby Hill City. Derudover skal det også lige tilføjes, at der faktisk bor flere tøjbamser i Hill City end indbyggere – det er da temmeligt imponerende.

8. Højeste pandekagetårn

I England kan de godt lide pandekager – faktisk så godt, at James Haywood og Dave Nicholls i 2016 bagte hele 213 pandekager og stablede dem til et 101,8 centimeter højt pandekagetårn.

9. Største ordforråd hos en fugl

Den tyske undulat Oskar er ret så snakkesaglig Da den blev testet i 2010, kunne den nemlig sige 148 forskellige ord på både tysk, engelsk og polsk. Alligevel er den slet ikke på niveau med den amerikanske undulat Puck, som i 1994 satte verdensrekord med et ordforråd på 1.728 ord. Puck må altså i den grad have været mester i at føre en sludder for en sladder.

10. Robert Wadlow: Guinness World Records’ mest ikoniske rekordindehaver

I 2018 er det 100 år siden, at Robert Wadlow, formentligt den mest ikoniske rekordindehaver i Guinness World Records, blev født i Illinois, USA. En overaktiv hypofyse, der producerede enorme mængder væksthormon, gjorde, at Robert Wadlow voksede og voksede og voksede og … indtil han ved sin død i 1940 målte hele 272 cm og dermed var verdens højeste mand nogensinde! Hans højde gjorde det naturligvis svært at finde tøj, så han var nødt til at få det specialsyet, og på samme måde fik han også lavet særlige sko, der passede til hans str. 75 fødder (hans fødder var nemlig 47 cm. lange). Ikke overraskende har Robert Wadlow derfor også rekorden for verdens største fødder.

Den dag i dag fascinerer Robert Wadlow stadig, og han og alle de mange andre rekordindehavere i Guinness World Records er grunden til, at bogen om de mange rekorder forbliver en favorit blandt store og små.


Guinness World Records

Rekorderne stammer fra 2018-udgaven af bogen. Vil du læse flere sjove og skøre rekorder? Så er det bare med at få fingre i den nyeste udgave Guinness World Records eller bladre tilbage i nogle af de tidligere årbøger fra Guinness.

10 forrykte og fantastiske rekorder, du helt sikkert aldrig har hørt om

Verdens bedst sælgende årbog med tusindvis af nye rekorder og kategorier. I 2023 har bogen blandt andet fokus på TikTok-rekorder, rummet, spektakulære broer og bygninger, fast food, hår og fingernegle!

Derudover indeholder Guinness World Records 2023 et særligt afsnit, der er dedikeret 150 året for Jules Vernes berømte bog, Jorden rundt på 80 dage, med rekorder fra hele verden med fokus på turist hot-spots og kulturelle fænomener. I ”Hall of Fame” er der i år blandt andet portrætter af Christiano, Beyoncé og astronauten Wally Funk.

Med over 50.000 årlige ansøgninger er Guinness World Records den absolutte verdensautoritet, hvad angår alle slags rekorder – fra det fantastiske og fascinerende til det underlige og uhyggelige.

Du kan købe Guinness World Records 2023 online eller i din nærmeste boghandel.

Du kan læse mere om alle rekorderne på Guinness World Records’ officielle hjemmeside.

Se hvordan det går, når YouTuberen Vercinger prøver at slå en vaskeægte Guinness-rekord!

Andre sjove rekordbøger og quizzer

10 forrykte og fantastiske rekorder, du helt sikkert aldrig har hørt om

Så er årets udgave af Børnenes rekordbog med masser af nye danske rekorder og skøre påfund i børnehøjde klar!

Børnenes rekordbog 2023 er fyldt med fotografier og QR-koder til videoklip med nogle af de vildeste rekorder fra bogen. Den indeholder også masser af nye danske rekorder, der er sat af børn fra alle egne af landet i 2021 og 2022 og er fyldt med fotos af de flotte præstationer.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Børnenes rekordbog 2023 online eller i din nærmeste boghandel.


10 forrykte og fantastiske rekorder, du helt sikkert aldrig har hørt om

I Rummets rekordbog, som er verdens første rekordbog om rummet, finder du 100 vilde rekorder!

Hvis du er vild med galakser, rumskibe og sorte huller, skal du glæde dig til at tage på en rejse ud til alt det største, vildeste, farligste, hurtigste, varmeste og mærkeligste, der findes – i hele universet.

Hvad er solsystemets højeste bjerg? Hvilken klode er farligst? Hvad er det mærkeligste, man har hørt i universet? Hvad er det skøreste, mennesker har lavet i rummet? Hvad er det tungeste, der findes – overhovedet? Hvad er den største rumløgn?

Fra cirka 9 år.

Du kan købe Rummets rekordbog online eller i din nærmeste boghandel.


10 forrykte og fantastiske rekorder, du helt sikkert aldrig har hørt om

Quiz dig klogere på den store verden!

Her er bogen, der med sine 1.000 quiz-spørgsmål kan gøre jer klogere på verden.

Her er både kategorier om mad, sprog, kultur, traditioner og meget, meget mere, der er med til at åbne jeres øjne for den store (og til tider ret skøre) verden.

Til alle 1.000 spørgsmål er der tre svarmuligheder, så hele familien kan være med – for det er langt fra sikkert, at I kender svarene til de besynderlige og fantastiske ting, der foregår rundt omkring i verden.

Saml venner, familie eller kolleger, og bliv verdensmestre i quiz!

Bogen er gennemillustreret i en sjov og levende streg.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Den store quiz om den store verden online eller i din nærmeste boghandel.

Sebastians store quiz om dyr, Sebastian Klein, quiz

Er det løven, krokodillen eller den indiske kobra, der dræber flest mennesker?

Det er den indiske kobra, som er svaret. Den dræber nemlig hele 25.000 mennesker om året, men det vidste du selvfølgelig godt …

Det er bare ét af de 1000 spørgsmål, som Sebastian Klein, Danmarks største dyrenørd, stiller i denne bog. Der er i alt 100 kategorier, og Sebastian giver dig uddybende svar, så du også bliver klogere, imens du banker dine modstandere i dyrequiz.

Med Sebastians store quiz om dyr kan du sammen med Sebastian, blive meget klogere på hele verdens dyr.

Du kan købe Sebastians store quiz om dyr online eller i din nærmeste boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.