Anden verdenskrig

Jorden rundt på én dag: Peter Harmsen fortæller om krigsjulen 1942

Jorden rundt på én dag: Peter Harmsen fortæller om krigsjulen 1942

Anden Verdenskrig er aldrig før blevet beskrevet, som det sker i Peter Harmsens nye bog. Gennem en række ofte rystende vidnesbyrd tager han læseren på en rejse jorden rundt den 24. december 1942 og viser, hvordan en verden fanget i en brutal krig forsøger at fejre jul.


Peter Harmsen begynder i Danmark juleaftensdag for 80 år siden og bevæger sig vestover fra tidszone til tidszone, efterhånden som solen står op over en forpint jordklode. De dramatiske skæbner, der med hans innovative tilgang bliver udfoldet undervejs, danner tilsammen en kalejdoskopisk fortælling om sorg, lidelse og gru, men også håb og medmenneskelighed.

Se trailer til Den mørkeste vinterBogen bevæger sig fra øerne i Stillehavet til slagmarken i Kina, fra skyttegravene i Rusland til frontlinjerne i Nordafrika, fra himlen over Europa til Atlanterhavets dyb. Overalt dræber mennesker hinanden i større antal end nogensinde før. Og i de tyskbesatte områder fortsætter Holocaust, mens gerningsmændene fejrer Kristi fødsel. Alt foregår inden for det samme korte tidsrum. Én dag. 24 timer.

En global tragedie i koncentrat.

Gru og barmhjertighed

Bogen bygger på omhyggelige kildestudier på en række sprog og samler beretninger fra soldater, civile, feltpræster, kz-fanger og politikere over hele verden.

I Berlin tager propagandaminister Joseph Goebbels en pause fra sit forbryderiske arbejde for at holde jul med sin familie, mens amerikanske soldater stræber efter at komme i julestemning i Ny Guineas grønne junglehelvede. Selv i det sovjetiske gulag er der spredte markeringer af højtiden.

Jorden rundt på én dag: Peter Harmsen fortæller om krigsjulen 1942
Officerer i Luftwaffe, som er ved at blive uddannet til natflyvning, holder jul i 1942.

LÆS OGSÅ: 3 fortællinger fra Anden Verdenskrig, som du ikke har læst før

Selvom blodbadet fortsætter ufortrødent, er der overalt eksempler på barmhjertighed og solidaritet. I Polen giver en portner, med risiko for sit eget liv, husly til en jødisk modstandsmand, som har tyskerne lige i hælene.

I Atlanterhavet holder en italiensk ubådsbesætning jul sammen med overlevende fra sænkede allierede skibe. I enkelte japanske lejre får de udsultede fanger kortvarigt en lidt bedre behandling.

Peter Harmsen
En af bygningerne i koncentrationslejren Auschwitz er prydet med et juletræ.

De mange episoder i bogen giver ikke kun et indblik i, hvordan julen blev markeret rundtomkring i verden midt i Anden Verdenskrig. De fortæller også en dybere og mere universel historie om at være menneske i krig og forsøgene på at overleve i usikre tider.

Om forfatteren

Peter Harmsen
Peter Harmsen. (Fotograf: Niels Christensen)

Peter Harmsen (f. 1968) er ph.d. i Kina-studier og cand.mag. i samfundsfag og russisk. Han skriver for Weekendavisen og har udgivet flere anmelderroste bøger, senest Storm over Stillehavet.

Pressen om Storm over Stillehavet:
“Eminent historieskrivning … et værk af international klasse”. Weekendavisen

“Et smukt bidrag til dansk verdenskrigslitteratur”. Information

“Mesterværk”. Politiken

“En imponerende litterær præstation”. Jyllands-Posten

“Det er en gave, at vi nu har fået en meget velfortalt, vidende, skrækindjagende, men også spændende skildring af krigen i Stillehavet”. Kristeligt Dagblad


Den mørkeste vinter

Jorden rundt på én dag: Peter Harmsen fortæller om krigsjulen 1942

Millioner af unge mænd og kvinder var i december 1942 sendt i kamp, og det meste af verden var i en krig, der sendte hele befolkningsgrupper på flugt.

Peter Harmsen har samlet beretninger fra soldater og civile over hele kloden. På øer i Stillehavet og ved fronten i Kina, i skyttegravene i Rusland og i Nordafrikas ørken, på himlen over Europa og dybt i Atlanterhavet blev mennesker dræbt i større antal end nogensinde før.

Holocaust fortsatte, og uskyldige mænd, kvinder og børn blev myrdet, mens deres bødler fejrede Kristi fødsel. Men der var også overalt eksempler på barmhjertige gerninger.

Fortællingerne giver ikke kun et indblik i, hvordan julen blev markeret midt i Anden Verdenskrigs mørke. De fortæller også en dybere og mere universel historie om kampen for at overleve som menneske i en usædvanlig tid.

Du kan købe Den mørkeste vinter – December 1942 og en verden i krig online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.