Biografier

Jeg er her jo – Kald mig aldrig Tønder-pigen igen. Stærk biografi fra Zandra Alex Berthelsen

Jeg er her jo

Vi kender godt hendes historie. Men vi kender ikke hende. Zandra Alex Berthelsen, der blev landskendt som den ældste pige i Tønder-sagen, fortæller for første gang om sit liv i selvbiografien Jeg er her jo.

Jeg er her jo begynder en en augustdag i 2005, hvor Zandra Alex Berthelsen pludselig blev landskendt. Som den ældste af pigerne fra Tønder-sagen, og som offer for seksuelle overgreb og psykisk terror af så grov karakter, at det rystede en hel nation.

Siden har stemplet fulgt hende: Pigen fra Tønder-sagen. Forbi plejeforældre og opholdssteder. Ned i misbrug og frem til indlæggelser på psykiatrisk hospital. 

LÆS OGSÅ: 15 bøger der gør dig klogere

Men for fire år siden fik hun nok. For ingen er for altid bare én af pigerne fra Tønder-sagen, og hun tog en beslutning om at ændre sin livsbane – og tage ejerskab over sin egen historie, der indtil nu udelukkende har været fortalt af andre.

”Mit håb er, at min historie kan være med til, at vi lærer noget nyt om hinanden. At vi gør os umage med ikke at sætte mærkater på andre mennesker, og at vi øver os i at finde sprog for alt det, der er svært. Vi må ikke være så lidelsesforskrækkede, men turde rumme hinanden – også når det gør ondt. For livet er fucking svært”, som hun skriver.

LÆS OGSÅ: 10 stærke biografier du ikke må gå glip af

Bogen er på en gang ubærlig, voldsom og livsbekræftende læsning om en ung kvinde, der formår at veksle et grusomt livsvilkår til en enorm drivkraft og livsvilje.

Jeg er her jo er blevet til i samarbejde og samtale med journalist Pia Møller Søe.

Du kan købe Jeg er her jo online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 8 juni.
Zandra Alex Berthelsen: Jeg er her jo

Jeg er her jo – Kald mig aldrig Tønder-pigen igen. Stærk biografi fra Zandra Alex Berthelsen

En sommeraften i 2005 banker politiet på døren til et hus i Solderup lidt uden for Tønder. Indenfor sidder 11-årige Zandra og halvsover nøgen op ad sin far, der ligger halvfuld i sofaen. Politiet tager hende og hendes søster med ud af huset.

Hendes far kommer i fængsel, og deres fælles historie bliver forsidestof. De fleste kan huske historien om den ældste af pigerne fra Tønder-sagen, men hvem var hun – og findes hun i dag?

Zandra Alex Berthelsen har levet tusinde liv og på en måde ikke et eneste. Som barn blev hun seksuelt misbrugt, som ung blev hun systemets sag – og som voksen forsøger hun at finde fodfæste i en tilværelse, hvor hun hver dag skal insistere på at være sig selv.

Nu sætter hun selv ord på den opvækst, der på mange måder kom til at føles som hendes skæbne, men aldrig som den, hun egentlig er.

Du kan købe Jeg er her jo online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.