CarlsenPuls Young Adult-romaner

Ida-Marie Rendtorff: Hvad sker der, når man får magten over et andet menneske?

Ida-Marie Rendtorff: Hvad sker der, når man får magten over et andet menneske?

To veninder beslutter sig for at tage hævn på de giftige mænd, de møder på nettet. Men langsomt viser det sig, at det ikke kun er mændene, der er giftige. Hvem blinker først? er en stærk YA-thriller om at mærke sine grænser og lære at sige fra.


Ida-Marie Rendtorff fik idéen til sin ungdomsroman Hvem blinker først?, da hun læste en notits i avisen om en uhyggelig afpresningssag i Sverige. Hun havde egentlig travlt med andre projekter, men sagen blev ved med at spøge i baghovedet, indtil hun endelig satte sig ned og begyndte at skrive.

LÆS OGSÅ: Skønne YA-bøger, der giver dig all-the-feels

Bogen følger veninderne Mille og Ronja, der beslutter sig for at afpresse voksne mænd, der kontakter unge piger på nettet. Det er Ronjas idé, og hun er som altid temmelig ligeglad med konsekvenserne.

Men Mille synes, at planen er for farlig, og langsomt tvinges hun til at indse, at hendes bedste veninde ikke altid har ret. Det er bare ikke let at sige fra, for hvis Mille mister Ronja, er hun helt alene igen. 

Hvad inspirerede dig til at skrive Hvem blinker først?

For nogle år siden læste jeg en notits i avisen, der gjorde et stort indtryk på mig – så stort, at jeg klippede den ud og gemte den. Den handlede om en gruppe teenagere i Sverige, der havde valgt at catfishe voksne mænd for derefter at afpresse dem for penge.

LÆS OGSÅ: Hvem blinker først? En YA-thriller om catfishing og giftige forhold. Smuglæs her

Pigerne i gruppen fungerede som lokkeduer, mens deres drengevenner stod for at filme det, når pigerne mødtes med mændene. Det hele endte selvfølgelig frygteligt galt.

Jeg kunne ikke slippe denne her historie, og jeg blev ved med at tænke over, hvorfor en flok teenagere tager en idé så langt ud. Jeg er meget interesseret i gruppedynamikker mellem mennesker – hvem trækker i trådene, hvem har magten? Dét ville jeg gerne skrive en bog om.

ida marie rendtorff, ida-marie rendtorff
Forfatter Ida-Marie Rendtorff er blevet inspireret af en virkelig sag til thrilleren Hvem blinker først? Foto: Peter Kirkeskov Rasmussen

Nyhedsudklippet lå i min skrivebordsskuffe i flere år, mens jeg var i gang med andre bøger. Men historien om de her lokkeduepiger lå hele tiden og ventede på mig, og til sidst gik jeg i gang med at skrive.

LÆS OGSÅ: Spændende og rørende pageturnere. De 15 bedste ungdomsromaner til teenageren

Sagen fra Sverige blev inspirationen til Hvem blinker først?, men karaktererne, deres baggrund og handlingen er opdigtet. Jeg vidste heller ikke præcist, hvordan bogen skulle ende, da jeg gik i gang med at skrive.

Bogen handler både om farlige mænd på nettet, men også om at være i et usundt venskab. Hvordan er Mille og Ronjas relation?

Pigerne bærer på hver deres følelse af sårbarhed. Hovedpersonen Mille kommer egentlig fra et trygt hjem, men hun er blevet udsat for voldsom mobning og har skiftet skole. Det gør, at der sidder en angst i hende – en grundangst for at være alene. Fortiden ligger hele tiden og spøger lige under huden på hende.

Hendes bedste veninde Ronja er drivkraften bag deres plan om at afpresse mænd på nettet. På overfladen har Ronja det godt derhjemme – og så alligevel. Hendes far er flyttet til Jylland med sin nye kæreste, og der står måske lidt for meget papvin hjemme hos moren. Så inderst inde føler Ronja sig ikke elsket nok. Hun har en følelse af, at verden skylder hende noget, som hun selv er nødt til at tage.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til du skal læse Vi går imod strømmen

Der er noget usundt i Mille og Ronjas venskab. For Ronja er mester i at styre folk på små, subtile måder for at få, hvad hun vil have. Det handler om de næsten usynlige ting i hverdagen: Hvor lang tid går der, før man svarer på en sms, hvor sætter man sig i klasselokalet, ser man hinanden i øjnene?

Det er bittesmå, sociale justeringer, der kan have kæmpestor indflydelse på andre mennesker. Og det får de på Mille.

Bogen dykker ned i svære emner som mobning, manipulation, psykisk sårbarhed og internettets skyggesider. Hvorfor har du valgt at skrive en ungdomsroman om det?

De her emner er i forvejen en del af unges hverdag. Teenagere bliver konstant konfronteret med svære ting – det er en del af den virkelighed, de lever i.

Men det var da lidt hårdt at skrive om Mille og Ronja, der var på vej ned ad en virkelig farlig vej. Jeg kunne ikke lade være med at tænke:

”Åh nej, piger, lad nu være!” Men jeg måtte lade dem gøre deres egne erfaringer.

Hvad er historien bag bogens titel, Hvem blinker først?

Jeg kan godt lide dobbelttydigheden i stirrekonkurrencen. På den ene side, er det bare en leg, der handler om at være den sidste, der blinker. Men jeg tænker, at der også kan ligge en slags magtkamp i den leg – hvem kan nidstirre den anden? Hvem er i virkeligheden stærkest?

Det er på mange måder det, der foregår mellem Mille og Ronja. Og det ville jeg gerne dykke ned i. For jeg synes, det er interessant, hvad der sker, når nogen får magten over et andet menneske.


Hvem blinker først?

Hvem blinker først, Ida-Marie Rendtorff, ungdomsbøger

Milles bedste veninde hedder Ronja, og hun er Milles et og alt. Uden Ronja er Mille helt alene. Men Ronja har en tendens til at få vilde idéer, og hun går ikke så meget op i konsekvenserne.

Sammen har de tænkt sig at udnytte de klamme mænd, som findes overalt på nettet. Det er mænd, som fortjener at blive afpresset. Ronja siger, at mændene er giftige, og derudover har hun jo brug for pengene.

Men måske er det ikke kun de fremmede mænd, som er giftige for Mille.

Du kan købe Hvem blinker først? online, eller i din nærmeste boghandel.Se bogtraileren


Om forfatteren:

Måske startede det hele med, at Ida-Marie Rendtorff som treårig drak blæk. Hun har i hvert fald altid været vild med at skrive. I 2004 debuterede hun med den realistiske dobbeltroman Strømsvigt og fik sammen med Daniel Zimakoff Kommunernes Skolebiblioteksforenings forfatterpris 2005 for bogen.

Siden har hun skrevet en lang række romaner for børn og unge – både i den realistiske, dystopiske og fantastiske genre f.eks. Hvem blinker først, Himlen over i morgen (på Kulturministeriets shortliste 2022), og serierne Skyggefolket (som fik Niels Klim-prisen 2015 for årets bedste kortroman i sci fi-genren), Kloden under vand, Isens hjerte, Stemmetyven og Dalia dragehvisker.

Flere af romanerne er oversat til svensk, norsk, tysk og russisk og støttet af Kunstfonden.