Fiktion Indefra

Test din læseoplevelse: Slå op på side 112

Test din læseoplevelse: Slå op på side 112

Fra Nobelprisen i litteratur til Man Booker Award, De Gyldne Laurbær, DR Romanprisenog Orlaprisen. Der findes så mange litterære prisuddelinger, og så mange bøger der er blevet tildelt dem, at det kan være svært at holde sig opdateret.

Men nu er en ny, fransk litteraturpris dukket op, og dens regler er helt ulig andre litteraturpriser. For i stedet for at søge efter en fantastisk bog, kårer den en fantastisk side i en bog. Nærmere bestemt side 112.

Le Prix de la Page 112, som litteraturprisen hedder, kårer den bog med den bedste side 112. Dommerjuryen får til opgave kun at læse side 112 – og intet andet – af de nominerede bøger, og ud fra den side beslutte, om de vil læse resten af bogen og lade den være med i kapløbet om litteraturprisen.

“I flere årtier har redaktører og forfatter skænket omhyggelig opmærksomhed til begyndelsen af en bog, for at være sikker på at fange læserens opmærksomhed øjeblikkeligt. Men hvad så med resten af bogen?” står der på litteraturprisens hjemmeside. “Alle forsømmer side 112. Det er derfor, vi valgte den. Vores logik er simpel. Hvis en god side 112 er sjælden, så kan man håbe på, at romanen hvori siden optræder også er god fra start til slut.”

Det er en fantastisk teori – og vi har ikke kunne lade være med at teste den. Vi har derfor slået op på side 112 i nogle af efterårets bøger, for at se hvordan deres side 112 lyder. Læs med her.


Skæbne og hævn af Lauren Groff

“De brugte ikke prævention, og der var ikke noget, der tydede på, at nogen af dem var defekte. Det var klart, at det var et spørgsmål om held og timing. Når han ikke var høj, var han mere forsigtig og tavs, følsom over for den stoiske længsel, han fornemmede hos hende, hver gang han kom ind på emnet.”

ItemImage (1)

Læs mere om bogen her.


Tågens fyrste

“Da var det, han opdagede, at han ikke var alene inde i mausoleet, og at en mørk skikkelse bevægede sig lydløst hen over loftet. Max mærkede sit ur glide ud af hænderne, der blev våde af koldsved, og kiggede op. Den ene af stenenglene, han havde set ved indgangen, gik rundt hen over loftet med hovedet nedad. Skikkelsen standsede op, så på Max, smilede et hundesmil og strakte en spids, anklagende finger ud mod ham.”

page_1 (1)

Tågens fyrste af Carlos Ruiz Zafón udkommer den 30. august. Læs mere om bogen her.


Pigerne

“Inden jeg kunne sige noget, rejste Sasha sig fra bordet og gik over mod køleskabet. Jeg så hendes affekterede gang; hvor nemt hun rakte ind og tog en af de øl de havde købt. De stensilerede, sølvskinnende bjerge der skinnede fra etiketten. Hun mødte mit blik.
”Vil du’ ha’ en?” spurgte hun.
Det var en prøve, selvfølgelig. Enten var jeg sådan en voksen som man skulle ignorere eller have ondt af, eller også var jeg et menneske hun måske kunne tale med. Jeg nikkede, og Sasha slappede af.”

Screen Shot 2016-07-05 at 14.53.17

Pigerne af Emma Cline udkommer den 1. september. Læs mere om bogen her.


Jane Eyre

“Jeg er så glad, fordi De er kommet. Nu bliver det dejligt at bo her sammen med en husfælle. Her er selvfølgelig dejligt til alle tider, for Thornfield er et fint gammelt gods, ja det har været lidt forsømt måske i de sidste par år, men stadig væk er det et meget respektabelt sted, men, ved De, om vinteren kan man godt føle sig lidt trist selv i de bedste huse.”

ItemImage (3)

Jane Eyre af Charlotte Brontë udkommer den 10. oktober.