Fiktion

Læseguide til Ensomheden

Læseguide til Ensomheden

Ensomheden er Andrew Michael Hurleys anmelderroste debutroman, der handler om et sted kaldet Ensomheden, hvor en gruppe religiøse tager til på deres årlige bøns- og bodsuge for at søge Gud – men oplever andre uforklarlige ting …

Læseguide til Ensomheden

Ensomheden er en oplagt bog til læseklubsdiskussion, fordi det er en bog, man undrer sig over. Det er en roman, der ikke afslører alt og efterlader læseren med en masse spørgsmål, som aldrig helt kan blive løst. Og når du har færdiglæst den, vil du have brug for at tale om den.

Derfor har vi sammensat en læseguide, som du kan bruge til at få en dybere forståelse af bogen – eller til at diskutere i selskab med andre. Læs guiden nedenfor – og del den med din læseklub:

  1. Ensomheden er blevet beskrevet som en moderne, gotisk roman. Hvilke gotiske træk lagde du mærke til i romanen? Og synes du, den var uhyggelig?
  2. Hovedpersonen i Ensomheden er en unavngivet jeg-fortæller. Hvordan vil du beskrive ham? Og hvorfor tror du, hans navn forbliver ukendt? Hvordan påvirker det romanen?
  3. Forholdet mellem jeg-fortælleren og hans bror Hanny fylder meget i romanen. Beskriv deres roller i starten af romanen og i romanens slutning. Hvad ændrer sig? Og hvorfor?
  4. Hannys mor ønsker brændende at forandre Hanny og at kurere ham. Hvorfor betyder det så meget for hende? Og er hendes forsøg kærlige eller grænsende til ondskab?
  5. Ensomheden er både navnet på romanen og på stedet, hvor romanen udspiller sig. Hvordan vil du beskrive stedet? Og hvilken rolle mener du, stedet spiller i romanens handling?
  6. Fader Bernard er sognets nye præst, og er hovedsageligt vellidt men har svært ved at træde i karakterer overfor Mrs. Smith. Hvorfor er forholdet mellem de to så anspændt? Og hvorfor tror du, Mrs. Smith klamrer sig så desperat til traditionerne?
  7. Fader Bernard erstatter Fader Wilfred – men hvorfor? Hvad skete der med Fader Wilfred, og hvordan fortolker sognet hans død?
  8. Hvad synes du om romanens tvetydige slutning? Hvordan opfatter du Hannys kurering, og er du enig med Mrs. Smith, når hun kalder det et mirakel fra Guds hånd?
  9. Hvilken betydning har Else og hendes barn for romanens slutning? Og hvordan betragter Hanny selv hans forhold til dem?
  10. Romanen er fortalt af en hovedperson, der ser tilbage på sit liv. Synes du, han var en troværdig fortæller? Følte du nogensinde, han udelod noget, eller at hans hukommelse var fejlbar?

Vil du vide mere? Læs et interview med forfatteren her.


Køb Ensomheden som e-bog eller lydbog eller lån bogen på biblioteket.

Ensomheden stor

“Ensomheden’ er en ganske uafrystelig roman, der er så stærk, fordi det mest uhyggelige er, hvad der er tilbage, når historien er fortalt.” – Politiken

“Ensomheden er ikke bare god; den er fantastisk. Det er et enestående litterært værk.” – Stephen King

“Få debutromaner er så fuldendte og har en så sikker beherskelse af sproget.” – Telegraph

“Den er allerede blevet udråbet til at være en kommende klassiker, men Ensomheden er også en roman om en ulykkelig familie, broderskab, tro og en drengs udvikling.” – Daily Express