Mad og drikke Madværkstedet

Heibergs gulerodskage – forkæl far på Fars Dag?

Heibergs gulerodskage - forkæl far på Fars Dag?

For første gang kan vi i år fejre Fars Dag hjemme hos os. Jeg tror at gaven til farmand bliver en hjemmebagt kage. Grøntsager i kager? Ja selvfølgelig, hvis det som her fx er en aromatisk gulerodskage fra Morten Heiberg. Han siger selv om kagen: “Gulerodskagen er en café-klassiker. Her rører jeg mascarpone i ostecremen på kagens top – det gør den blødere og mere fed og cremet, så den indgår det perfekte makkerskab med den krydrede kage med de små knasende stykker hasselnød. Prøv også med revet rødbede eller courgette i stedet for gulerod.”

6-8 personer

KAGE
50 g hasselnødder
150 g brun farin
100 g blødt smør
kornene af ½ stang vanilje
100 g hele æg (2 stk.)
150 g hvedemel
1 tsk stødt kanel
1½ tsk bagepulver
lidt flagesalt
150 g revne gulerødder
50 g lyse rosiner

CREME
115 g mascarpone
200 g flødeost naturel
kornene af ½ stang vanilje
85 g flormelis

KAGE
Forvarm ovnen til 160°.
Beklæd bunden af en springform (ca. 24 cm i diameter) med bagepapir klippet ud i en cirkel. Smør formens sider med smør. Drys med sukker, og hæld det overskydende sukker væk. Stil formen til side. Bred hasselnødderne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt pladen i ovnen, og lad nødderne riste, til de er gyldenbrune. Det tager ca. 12 minutter. Tag hasselnødderne ud, og stil dem til side. Nulr de afkølede hasselnødder i et klæde, så hinderne adskiller sig fra nødderne. Hak nødderne.

Hæv ovnens temperatur til 180°.

Pisk brun farin og det bløde smør sammen i en skål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i. Pisk æggene i et ad gangen. Sigt mel, kanel og bagepulver sammen i en skål. Tilsæt salt og de tørre ingredienser. Tilsæt de revne gulerødder, rosiner og ristede hasselnødder.

Fordel dejen i den smurte springform, og lad kagen bage i ca. 60 minutter, eller indtil den er hævet og flot gylden. Lad kagen stå i formen og sætte sig, lidt før du løsner ringen eller vender kagen ud på et serveringsfad. Lad kagen afkøle.

CREME
Rør mascarpone og flødeost sammen i en skål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i sammen med flormelis. Fordel cremen over kagen eller kom cremen i en engangssprøjtepose og sprøjt den ud i et mønster.

Kagen holder sig fint i flere dage, godt pakket ind og i køleskab. Spis den ikke direkte fra køleskabet, men lad den temperere først.

Heibergs gulerodskage - forkæl far på Fars Dag?