Franske krimiforfattere Krimi

Interview med den franske bestsellerforfatter Guillaume Musso: Hver historie er et skrøbeligt mirakel

Med mere end 32 millioner eksemplarer solgt på verdensplan er Guillaume Musso en af de mest læste franske forfattere. Til efteråret er han aktuel med endnu en hæsblæsende spændingsroman, nemlig Fortidens mørke.


Guillaume Musso skriver bøger, der er umulige at lægge fra sig. Det er måske en af grundene til, at hans romaner er oversat til 42 sprog, adskillige er filmatiseret, og at han i 2018 for ottende gang i træk var Frankrigs bedst sælgende forfatter.

Bliv klogere på Guillaume Musso her, hvor han fortæller om sine bøger, livet som forfatter, og hvad han laver, når han ikke skriver på sine populære spændingsromaner.

Til september udkommer din roman Fortidens mørke på dansk. Kan du fortælle lidt om den?

Fortidens mørke, Guillaume Musso, spændingsroman, fransk roman, fransk skønlitteratur,

Historien foregår på en international gymnasiekostskole på Côte d’Azur i to forskellige tidsperioder, nemlig 1992 og 2017. Jeg har længe gerne ville skrive en spændingsroman, der tager udgangspunkt i en genforening mellem gamle skolekammerater. Jeg kunne godt tænke mig at skrive om mennesker, der har delt nogle af de mest afgørende år i livet men derefter mistet kontakten og først mødes igen mange år senere.

Romanen handler om tre venner: Fanny, Thomas og Maxime. Som unge var de uadskillelige, men som voksne førte livet dem forskellige veje. Fanny blev hjertespecialist, Thomas blev forfatter, og Maxime blev iværksætter. De tre mødes igen til en genforeningsfest for gamle elever, hvor de finder ud af, at skolens idrætshal skal rives ned for at gøre plads til en ny bygning. Den selvsamme bygning hvor de tre venner 25 år tidligere begravede et lig …

Du er i dag en verdenskendt forfatter, hvis succes vokser for hver ny roman. Hvad tænker du, når du ser tilbage på din karriere i dag?

Hver gang jeg udgiver en bog, genopdager jeg tilfredsheden og stoltheden over, at folk kan lide mine romaner, men det gør også, at jeg presser mig selv til at opretholde en vis standard. Jeg føler, at jeg skal gøre mig meget umage med at udtænke plottet, strukturen og fortællingen.

At have succes giver dog også visse friheder, og derfor holder jeg øje med hver en lille detalje ved mine bøger. Eksempelvis er omslagsmaterialet, papirkvaliteten og layoutet meget vigtige for mig. De små detaljer kan nemlig være med til at give en endnu bedre læseoplevelse.

LÆS OGSÅ: Guillaume Musso er kongen af plot-twists – skriver bøger, du ikke kan lægge fra dig

Dine bøger bliver læst verden over. Hvad tænker du om det?

Det gør mig selvfølgelig både stolt og glad. Allerede inden udgivelsen i Frankrig var Fortidens mørke eksempelvis solgt til udgivelse i 15 lande.

Derudover synes jeg også, at det er sjovt at se, hvordan romanernes forsider kan være vidt forskellige afhængigt af de enkelte landes kulturelle normer.

Guillaume Musso,

Hvad inspirerede dig til at blive forfatter?

At læse og skrive er to uadskillelige ting for mig. Min lyst til at skrive kommer fra min passion for at læse. Takket være min mor, som er bibliotekar og opfordrede mig til at læse bredt, har bøger altid haft en særlig plads i mit hjerte. Jeg vil endda gå så langt som at sige, at bøger er blevet vigtigere for mig, som årene er gået, til trods for at vi lever i et stadig mere teknologisk samfund.

Det, der dog for alvor fik mig igang med at skrive, var en novellekonkurrence organiseret af min gamle fransklærer. Den hjalp mig til at indse, at jeg både havde tag på at fortælle historier, og at jeg også virkelig nød at gøre det.

Du skriver en ny bog hvert år. Hvor får du dine idéer fra?

Alt hvad jeg oplever, læser, ser og hører kan blive inspiration til mine romaner. Jeg har altid en lille notesbog på mig, hvor jeg nedfælder indtryk fra mine omgivelser. En gang imellem tager en idé form blandt disse brudstykker fra virkelighedens verden, hvilket så genererer andre idéer, der flettes sammen og gradvist bliver til en historie … Det er en proces, som altid har fascineret mig. Hver ny historie er et skrøbeligt mirakel.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen på Guillaume Mussos krimier

Hvad læser du selv?

Jeg kan godt lide at skifte mellem forskellige genrer, men jeg læser især meget samtidslitteratur. Af engelsksprogede forfattere kan jeg eksempelvis rigtig godt lide Philip Roth, Iain Pears og Dennis Lehane. Derudover har jeg også læst en del romaner af David Lodge, Donna Tartt og Laura Kasischke, som alle inspirerede mig til lade Fortidens mørke foregå på en skole.

Hvordan ser dit liv ud i dag?

Det vigtigste for mig i hverdagen er at bruge tid med min familie. Derudover læser jeg en del og besøger en masse gallerier, fordi jeg elsker kunst i alle afskygninger.
Fortidens mørke

Fortidens mørke, Guillaume Musso, spændingsroman, fransk roman, fransk skønlitteratur,

Under en usædvanlig snestorm på Côte d’Azur i 1992 forsvinder en ung kvinde, Vinca Rockwell på 19 år, fra en gymnasiekostskole. Hun er efter sigende flygtet sammen med sin filosofilærer, som hun har et hemmeligt forhold til. Ingen ser hende nogensinde igen.

Du kan købe Fortidens mørke af Guillaume Musso online her eller i din lokale boghandel.

Femogtyve år senere, i 2017, mødes de tre gamle venner Fanny, Thomas og Maxime igen i forbindelse med en genforeningsfest for gamle elever på gymnasiet Saint-Exupéry ved Antibes. De har ikke haft kontakt, siden de tog deres eksaminer. Dengang begik de en frygtelig handling, som har præget deres liv lige siden, og tankerne om, hvad der skete med deres veninde Vinca, er ikke glemt. Da skolen skal have bygget en ny sportshal, og den gamle skal rives ned, er deres hemmelighed i fare for at blive afsløret. For inde i murene ligger knoglerne fra et lig …

Sandheden om, hvad der i virkeligheden skete, skal vise sig at være stærkt foruroligende og smertelig.