Krimi Franske krimiforfattere Guillaume Musso Skønlitteratur

Interview med den franske bestsellerforfatter Guillaume Musso: Hver historie er et skrøbeligt mirakel

Med mere end 32 millioner eksemplarer solgt på verdensplan er Guillaume Musso en af de mest læste franske forfattere. Til efteråret er han aktuel med endnu en hæsblæsende spændingsroman, nemlig Pigen i labyrinten.


Guillaume Musso skriver bøger, der er umulige at lægge fra sig. Det er måske en af grundene til, at hans romaner er oversat til 42 sprog, adskillige er filmatiseret, og at han i 2018 for ottende gang i træk var Frankrigs bedst sælgende forfatter.

Bliv klogere på Guillaume Musso her, hvor han fortæller om sine bøger, livet som forfatter, og hvad han laver, når han ikke skriver på sine populære spændingsromaner.Du er i dag en verdenskendt forfatter, hvis succes vokser for hver ny roman. Hvad tænker du, når du ser tilbage på din karriere i dag?

Hver gang jeg udgiver en bog, genopdager jeg tilfredsheden og stoltheden over, at folk kan lide mine romaner, men det gør også, at jeg presser mig selv til at opretholde en vis standard. Jeg føler, at jeg skal gøre mig meget umage med at udtænke plottet, strukturen og fortællingen.

At have succes giver dog også visse friheder, og derfor holder jeg øje med hver en lille detalje ved mine bøger. Eksempelvis er omslagsmaterialet, papirkvaliteten og layoutet meget vigtige for mig. De små detaljer kan nemlig være med til at give en endnu bedre læseoplevelse.

LÆS OGSÅ: Guillaume Musso er kongen af plot-twists – skriver bøger, du ikke kan lægge fra dig

Dine bøger bliver læst verden over. Hvad tænker du om det?

Det gør mig selvfølgelig både stolt og glad. Allerede inden udgivelsen i Frankrig var Fortidens mørke eksempelvis solgt til udgivelse i 15 lande.

Derudover synes jeg også, at det er sjovt at se, hvordan romanernes forsider kan være vidt forskellige afhængigt af de enkelte landes kulturelle normer.

Guillaume Musso,

Hvad inspirerede dig til at blive forfatter?

At læse og skrive er to uadskillelige ting for mig. Min lyst til at skrive kommer fra min passion for at læse. Takket være min mor, som er bibliotekar og opfordrede mig til at læse bredt, har bøger altid haft en særlig plads i mit hjerte. Jeg vil endda gå så langt som at sige, at bøger er blevet vigtigere for mig, som årene er gået, til trods for at vi lever i et stadig mere teknologisk samfund.

Det, der dog for alvor fik mig igang med at skrive, var en novellekonkurrence organiseret af min gamle fransklærer. Den hjalp mig til at indse, at jeg både havde tag på at fortælle historier, og at jeg også virkelig nød at gøre det.

Du skriver en ny bog hvert år. Hvor får du dine idéer fra?

Alt hvad jeg oplever, læser, ser og hører kan blive inspiration til mine romaner. Jeg har altid en lille notesbog på mig, hvor jeg nedfælder indtryk fra mine omgivelser. En gang imellem tager en idé form blandt disse brudstykker fra virkelighedens verden, hvilket så genererer andre idéer, der flettes sammen og gradvist bliver til en historie … Det er en proces, som altid har fascineret mig. Hver ny historie er et skrøbeligt mirakel.

Hvad læser du selv?

Jeg kan godt lide at skifte mellem forskellige genrer, men jeg læser især meget samtidslitteratur. Af engelsksprogede forfattere kan jeg eksempelvis rigtig godt lide Philip Roth, Iain Pears og Dennis Lehane. Derudover har jeg også læst en del romaner af David Lodge, Donna Tartt og Laura Kasischke.

Hvordan ser dit liv ud i dag?

Det vigtigste for mig i hverdagen er at bruge tid med min familie. Derudover læser jeg en del og besøger en masse gallerier, fordi jeg elsker kunst i alle afskygninger.Udvalgte bøger af Guillaume Musso


pigen i labyrinten, guillaume musso

I 10 år i træk har Guillaume Musso været Frankrigs bedst sælgende forfatter, og han er nu aktuel med romanen Pigen i labyrinten. I romanen leger han med grænserne mellem fiktion og virkelighed, litteraturens betydning og forfatterens magt.

Historien starter, da den berømte forfatter Flora Conways treårige datter Carrie forsvinder, mens de leger skjul i hendes lejlighed i Brooklyn. Carries forsvinden kan ikke forklares. Bygningen viser ingen tegn på indbrud eller en forbrydelse, og hverken døre eller vinduer har været åbne. Ikke engang politiets efterforskning giver nogen klare svar.

En sønderknust forfatter på den anden side af Atlanterhavet skal vise sig at have nøglen til Carries forsvinden. Og ham må Flora finde.

Du kan købe Pigen i labyrinten online, eller i din nærmeste boghandel.Øens hemmelighed

Journalisten Mathilde Monney tager til øen Beaumont for at opsøge en tidligere bestsellerforfatter, der har isoleret sig efter han pludselig stoppede med at skrive tyve år tidligere.

Mathilde er fast besluttet på at finde ud af, hvorfor forfatteren så pludseligt trak sig fra offentlighedens søgelys.

LÆS OGSÅ: Musso er kongen af plot-twists – han skriver bøger, du ikke kan lægge fra dig

Selvsamme dag som Mathilde ankommer til øen, bliver liget af en kvinde fundet på øen. For at fange morderen lukkes øen ned – og med nedlukningen af øen bliver et net af løgne og hemmeligheder langsomt afdækket.

Du kan købe Øens hemmelighed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Fortidens mørke

Fortidens mørke, Guillaume Musso,

Vinca Rockwell forsvinder under en heftig snestorm ved Côte d’Azur i 1992. Det siges at hun flygtede med den filosofilærer, hun havde en hemmelig affære med. Hun dukkede aldrig op igen.

I 2017 er der genforeningsfest på Saint-Exupéry-gymnasiet ved Antibes. De tre venner fra den tid Fanny, Thomas og Maxime har ikke set hinden siden deres sidste eksamen på gymnasiet. Og med god grund. For dengang gjorde de noget, de har ikke kunnet glemme eller tilgive sig selv for.  

Skolens nedrivning af den gamle sportshal, risikerer nu at afsløre deres handling. De gamle murer bærer nemlig på en dyster hemmelighed – knogleresterne fra et menneske!

Du kan købe Fortidens mørke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Rækkefølgen på Guillaume Mussos fantastiske krimier


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.