Aktuelt Fagbøger

Giv dit barn gode pengevaner

Giv dit barn gode pengevaner

Sparegrisen er død, og børn har svært ved at forstå værdien af penge, når de bliver ’swipet’ eller er en del af et computerspil. Ekspert Anne Juel Jørgensen sætter fokus på, hvordan vi kan lære vores børn gode pengevaner. Du kan faktisk starte allerede, fra de er 3 år!

Anne Juel Jørgensen har en mission. Hun vil hjælpe forældre med at lære deres børn gode pengevaner. For det er slet ikke så let i de her tider, hvor MobilePay har taget sparegrisens plads, og fysiske penge snart kun er noget, vi ser, når vi spiller Matador.

Det gør, at de pædagogiske muligheder for at lære børnene gode pengevaner blive færre; eller i hvert fald nogle helt andre, end dem vi selv har lært som børn, som Anne Juel Jørgensen understreger:

”Da jeg var barn, fik jeg lommepenge i kontanter og brugte dem i fysiske butikker – sparede jeg nogle af dem op, røg de i sparegrisen. Var der tale om store beløb, gik jeg i banken med min mor eller far, stod i kø og viste damen bag skranken min bankbog.”

Forskning i børns udvikling peger på, at finansielle vaner grundlægges tidligt i vores barndom, og at det i høj grad sker ved, at vi øver os. Børn kan lære mange ting ved at gå i skole og læse bøger, men når det gælder penge, handler det om at opbygge gode vaner, og her er forældrene vigtige.

I bogen Giv dit barn gode pengevaner deler Anne Juel Jørgensen ud af sin ekspertise i børn og unges pengeadfærd og ikke mindst, hvordan forældre kan lære deres børn gode pengevaner. Anne Juel Jørgensen kommer med helt konkrete råd og eksempler på, hvordan man i genkendelige hverdagssituationer kan tale med sine børn om økonomi og lave øvelser, så de får erfaringer og gode vaner.

LÆS OGSÅ: Female Invest i opgør mod økonomisk ulighed i bogen Girls Just Wanna Have Funds

5 gode råd fra Anne Juel Jørgensen

1. Opbyg gode vaner med leg

Allerede når dit barn er tre år, kan du begynde at påvirke det, så barnet får en forståelse af, hvad penge er. Med de små børn fra 3-6 er det en god idé at købe ind sammen og snakke om, hvad ting koster. Det er også godt at lege butiks- og rollelege, så børnene forstår, at man ikke bare får ting nede hos købmanden, men at man giver noget igen.

2. Giv lommepenge

Det kan måske lyde lidt underligt, at det at give penge til børn kan lære dem gode pengevaner, men lommepenge er et vigtigt redskab, når du skal lære dine børn gode pengevaner. Her kan de få fornemmelsen af, at nogle ting kan de købe med det samme, når de får lommepenge, og andre bliver de nødt til at spare op til.

Kort og godt: Øvelse gør mester! Det at få lommepenge er en mulighed for at få erfaringer med penge, øve sig, lære at spare op og lære, at når pengene er brugt, kan de ikke bruges igen. Derfor er det at give lommepenge også en god anledning til at tale med sine børn om penge og opsparing.

3. Sæt rammer for dine børns digitale forbrug

I dag kan børn og unge hurtigt komme til at bruge penge digitalt via computerpil. Det er derfor en god idé at følge lidt med i, hvad dit barn spiller af spil og eventuelt tænke det ind i lommepengene.

Her er der to gode muligheder. Den ene mulighed er at aftale, at I sætter en del af lommepengene til side til digitale køb. Hvis lommepengene er på for eksempel 100 kroner, og I har aftalt, at halvdelen må bruges digitalt, så får barnet kun udbetalt 50 kroner, mens resten kan bruges til digitale køb via din konto. Hold øje med dit barns forbrug og afregn for eksempel en gang om måneden.

En anden mulighed er, at barnet får udbetalt lommepengene eller nogle af lommepengene direkte i digitale spilvalutaer. Det kan for eksempel være i Robux eller V-bucks; alt efter, hvad dit barn spiller.

OBS: Hold øje med dit barns digitale vaner, og tal med dit barn, hvis du fornemmer, at dit barn er ved at opbygge uheldige vaner med computerspil og penge. Du kan læse mere om, hvordan børn- og unges computerspilvaner kan afsløre en tendens til ludomani i Giv dit barn gode pengevaner.

4. Lær teenageren glæden ved at tjene sine egne penge

Den bedste måde at få en fornemmelse af, at penge ikke bare kommer flyvende, når teenageren sender en anmodning til mor og far via MobilePay, er, at teenagerne får et fritidsjob. På den måde kan de selv opleve, at det kræver noget at tjene ind til sit forbrug.

Når man først har lært, hvor mange aviser, der skal ud, eller hvor mange trapper, der skal vaskes, før man har råd til et nyt spil, så bliver der ofte passet lidt mere på pengene. Det kan give en meget konkret oplevelse af, at der ikke findes nemme penge. Det kan kræve tid, sved og selvdisciplin at tjene penge, og penge, der ikke er tjent hurtigt, vil ofte heller ikke blive brugt hurtigt.

5. Vær den gode rollemodel

Børn gør, som vi gør, ikke som vi siger, vi gør. Derfor er det vigtigt, at man som forældre er gode rollemodeller og viser, at man selv har styr på det med pengene. Det er en god idé at inddrage børnene, tage pengesnakken og også at huske at sige nej og forklare hvorfor.

Især i de her tider, hvor mange kan være lidt ekstra pressede på økonomien, er det helt ok at sige nej, når børnene spørger, om de ikke må få dit og dat – men det er vigtigt at forklare hvorfor. Det kan give børnene en forståelse af familiens økonomi, så de måske indser, at de ting, de synes er ‘must haves’, fordi “alle de andre børn i klassen har dem”, faktisk er ret dyre og ikke noget, man bare sådan lige kan få. Det gælder også den sofa, bil eller ferie, mor og far drømmer om, men ikke får råd til foreløbigt. Alle må give afkald på noget for at få det hele til at løbe rundt i pressede tider.


Læs mere om bogen Giv dit barn gode pengevaner

Giv dit barn gode pengevaner

Det er vigtigt at give børn gode pengevaner fra starten. Her er en bog, der kommer med konkrete redskaber til at klæde forældre på til at lære deres børn at blive økonomisk ansvarlige. Børn skal lære, hvad penge er, hvor de kommer fra og bruge dem på det, der giver bedst mening.

I Giv dit barn gode pengevaner giver Anne Juel Jørgensen med udgangspunkt i den nyeste forskning på området – blandt andet adfærdsøkonomi – forældre til hjemmeboende børn, konkrete og brugbare værktøjer, der i en digital verden gør det muligt at give de næste generationer gode pengevaner og den bedste økonomiske start på livet.

Du kan købe Giv dit barn gode pengevaner online hos fx Bog og idé.