Mad og drikke

Spiselige urter og planter – Naturalmanak

naturalmanak

Naturalmanak – en fin lille bog om alt det, den danske natur gemmer på af spiselige planter, urter, svampe og meget andet, som du frit kan hente ude i vildnisset og spise på stedet eller tage med hjem i køkkenet.

Af en eller anden grund er de spiselige urter og planter forsvundet lidt ud af vores bevidsthed. Det er kun svampe og bær og snapseurterne, der har overlevet. Men nu er sankningen – det at samle ting i naturen – ved at vende tilbage til os moderne mennesker. Hvem har snart ikke hørt om ramsløgpesto eller havtornsorbet? Men der er mange flere lækkerier at hente derude.

Jeg havde fornøjelsen af at være redaktør på Naturalmanak. Jeg fulgte og redigerede teksten og læste om, hvordan man fanger strandkrabber, tørrer skovmærker og laver umami-salt af tang.

Jeg er blevet så miljøskadet af det, at jeg måtte lave en hård opbremsning, da jeg kørte gennem skoven og så ramsløg i skovbunden, og mine veninder himlede ad mig, da vi gik tur ved et kalkbrud, og jeg fortalte om tørrede violer, birkesaft og forvekslingsmuligheder inden for skærmplanterne.

Der er noget ur-agtigt tilfredsstillende ved at hente ting ved egen håndkraft i naturen, bringe det hjem og servere det for familie og venner – og jeg kan altså kun anbefale alle at gribe en urtekniv, en pose og så tage en tur ud i det grønne.

almanak2

Og hvad kan man så finde? Jeg var på tur i Boserup Skov ved Roskilde. Her fandt vi bl.a. violer, ramsløg, mælkebøtter, røllike, skovmærke, skovsyre, skov-løg, vild kørvel og blæretang.

Min store kulinariske åbenbaring blev dog den lille plante strand-trehage, der stod der i vandkanten ved Roskilde Fjord og lignede …. noget temmelig uinteressant. Men smagen af den lille knasende stængel er overraskende, parfumeret, blomsteragtig og sød på en meget behagelig måde. Planten kaldes da også Nordens koriander, og det kan jeg egentlig godt forstå.

Jeg havde da også planer om at pakke stænglerne i friske forårsruller sammen med andet sprødt grønt, men jeg nåede aldrig dertil. I stedet endte min strand-trehage sine dage oven på et stykke nybagt rugbrød med røget ørred, og det var bestemt heller ikke dumt!

Du kan læse mere om naturens lækkerier i Naturalmanak. Den følger året som struktureringsprincip (og der er ting at finde på alle årstider), der er beskrivelser af naturområder, og der er masser af serveringsforslag og opskrifter, så du ved, hvordan du skal bruge de ting, du har samlet.

Rigtig god fornøjelse med det vilde køkken!

Signe Wulff Jeppesen, redaktør fagbog
Naturalmanak

Spiselige urter og planter - Naturalmanak

I 10 år har Almanak været en af danskernes foretrukne følgesvende, når der skal laves mad. En nyklassikker der bør stå på hylderne i alle danske køkkener.

Almanak er Claus Meyers drøm om det fuldendte madår. Med udgangspunkt i årets gang og sæsonernes skiftende råvarer tilbyder bogen mere end 1.000 opskrifter på aftensmad, småretter og desserter, men også syltesager, pålæg, drikkelse, brød og kager. Det hele fordelt ud over samtlige af årets 365 dage.

Almanak er gennemsyret af en klar holdning til sundhed, fagligt overskud, fortælleglæde og af forfatterens begejstring for alt det, som kan høstes i de vilde landskaber. Med denne bog inviterer Claus Meyer sine læsere til at digte med på det nye nordiske hverdagskøkken.

Du kan købe Naturalmanak online eller i din nærmeste boghandel fx Bog&Ide.