Danske romaner Indefra Maren Uthaug Mich Vraa Thomas Korsgaard

Forlagschef: Flere emojis i dansk litteratur

Som man råber i skoven

Forlagschef Sune de Souza Schmidt-Madsen tror, at litteraturen skal tale de unges sprog, hvis danske forfattere og forlag skal have nye kunder i butikken. Derfor er en af efterårets store udgivelser fra Lindhardt og Ringhof fyldt med emojis i teksten.


Når forfatteren Thomas Korsgaard sender sin nye roman Som man råber i skoven ud til oktober, vil flere læsere nok studse over, at teksten er fyldt med små farverige ikoner i forskellige udtryk.

En tilfældig passage fra den kommende bog lyder: “Min far virkede vred 👿 eller tossi, som man siger i min familie. Han hamrede på entredøren 🔨 og råbte , at vores kat 🐈 ville ende sine dage i en sæk i åen, hvis min søster ikke snart låste op. 🔑” 

Sådan man skriver i dag

“Jeg har dybest set bare skrevet bogen, som jeg ville skrive, hvis jeg havde skrevet det samme på Messenger til min gode veninde Maren Uthaug,” forklarer Thomas Korsgaard. “For mig handler det ikke om en eller anden kunstnerisk manifestation – det er bare sådan, man skriver i dag.”

“Emojis er blevet et alfabet for udtryk og følelser blandt yngre læsere. Som forlag kan vi ikke ignorere det, hvis vi fortsat vil have ungdommen til at finde ind i litteraturen,” siger forlagschef Sune de Souza Schmidt-Madsen og fortsætter:

“Mange midaldrende og ældre bruger også emojis i dag, når de SMS’er … selv om de måske ikke er helt så sikre i den ny kommunikationsform. Jeg fik f.eks. et svar fra vores administrerende direktør forleden med en emoji, der viste en kano. Jeg havde spurgt, hvornår vi havde forretningsmøde næste dag.”

Lad os prøve det

Mich Vraa, forfatteren bag den anmelderroste Vestindien-trilogi – Haabet, Peters kærlighed og Faith – er heller ikke afvisende over for idéen:

“Lad os prøve det. Nu er jeg jo også oversætter af en masse bøger, og emojis er internationale, så mit arbejde bliver sådan set bare lettere. Grammatikken er i hvert fald til at overskue.”

Sune de Souza Schmidt-Madsen fortæller, at Lindhardt og Ringhof nu er i gang med at opdatere og genudgive flere af forlagets klassikere og bestsellere med emojis. Ud over Mich Vraas trilogi drejer det sig i første omgang om hele forfatterskaber som Merete Pryds Helle, Maren Uthaug, Knud Romer, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Jørn Riel og Leif Davidsen.

Læs mere om Lindhardt og Ringhofs planer her.