Bestsellere Biografier Fagbøger Jesper Clemmensen Ole Sønnichsen

Farlig mand – Historien om en dansk dobbeltagent og Stasi-spion

Farlig mand - Historien om en dansk dobbeltagent og Stasi-spion

Ole Sønnichsen og Jesper Clemmensens Farlig mand er en dokumentarisk fortælling om den danske journalist og DDR-spion Flemming Sørensen, som forrådte Danmark, sendte adskillige mennesker i fængsel … og slap afsted med det.

Ole Sønnichsen og Jesper Clemmensen har fået adgang til nye kilder og til materiale i Stasis arkiver, der ikke tidligere har været tilgængeligt eller offentliggjort. De fortæller om det enorme puslespil, der gjorde dem i stand til at kortlægge historien om en hæderkronet dansk journalist, som i virkeligheden var en brutal stikker, dobbeltagent og mesterløgner. Flemming Sørensen var blandt andet korrespondent for Jyllands-Posten og Danmarks Radio.

Farlig mand - Historien om en dansk dobbeltagent og Stasi-spion
Jesper Clemmensen og Ole Sønnichsen. Foto Simon Klein-Knudsen

I efterretningstjenesternes skyggeverden

”Når en mand levede størstedelen af sit arbejdsliv i efterretningstjenesternes skyggeverden, skal der et omfangsrigt puslespil til for at fange hans historie og få den ned på papir. Sådan er det med fortællingen om journalisten, fredsaktivisten, spionen og dobbeltagenten Flemming Sørensen.

”Han gjorde det til sit speciale at lyve over for og narre andre mennesker. Det gjaldt både familie, nære venner, kolleger, arbejdsgivere, mere perifere bekendte og selvfølgelig myndighederne. Det er de forbrydelser, løgne og aktiviteter, vi nu blotlægger omfanget af. Både for at kaste nyt lys over Flemming Sørensens dobbeltliv og for at afdække en større historie om overvågning, paranoia, blinde vinkler og politiske modsætninger under Den Kolde Krig – og den skyld og skam, der fulgte, da sandheden gik op for folk, der var tæt på bedrageren Flemming Sørensen”.

At rekonstruere spionens aktioner

Når han arbejdede i skyggerne, besad han især en villighed til at angive andre mennesker, og dermed blev han en farlig mand for mange, der kom tæt på ham.

”Vi var der ikke, da han skrev under på en aftale med den østtyske efterretningstjeneste. Vi så ham ikke blive oplært som spion. Og vi overværede heller ikke hans aktioner i DDR’s tjeneste. Men vi kan rekonstruere både de begivenheder og mange andre centrale handlinger, fordi vi i årevis har gravet i historien om Flemming Sørensen. For dem, der vil følge med i, hvor vi har vores kilder fra, er der kapitel for kapitel en grundig gennemgang af kildemateriale bagerst i bogen”.

Flere hyldemeter i Stasi-arkiverne

”Fortællingen er fundet frem via tusindvis af Stasi-dokumenter med detaljerede beskrivelser af spionens gøren og laden, både som han selv overleverede det i sine møder og briefinger, og som efterretningstjenesten så ham, når den dobbelttjekkede hans aktiviteter”.

Venner, fjender og familie der står frem første gang

Dertil kommer fotos, brevkorrespondancer, referater, avisartikler (både dem, han selv skrev, og dem, der blev skrevet om ham), kirkebøger, folketællinger og andre dokumenter samt interviews med de nulevende mennesker, der kendte ham, og som nu træder frem for første gang. Meget af materialet er nyt for offentligheden og gravet frem fra især private arkiver. Det gælder både hidtil upublicerede erindringsglimt, som Sørensen skrev i en sen alder, og en række brevkorrespondancer med venner og familie”.

Farlig mand - Historien om en dansk dobbeltagent og Stasi-spion
Journalisten og Stasi-spionen Flemming Sørensen. Foto fra bogen. Ritzau Scanpix.

Virkelighedens spionroman

Som indledningscitat til bogen har forfatterne valgt et citat fra fiktionens verden. Det er spionromanens mester, den tidligere efterretningsagent  John Le Carré, som præcist og ildevarslende slår tonen an for bogens beretning:   

Regel nummer et under Den Kolde Krig: Intet, absolut intet, er det, man tror. Alle har et andet motiv, hvis ikke et tredje.”  John le Carré i Duernes tunnel (2016).

Historien om den danske dobbeltagent er da også på mange måder, som at læse en sindrigt konstrueret spionroman med dunkle motiver, forførelse, bedrag, svig, dobbeltbundede kufferter og koldblodig brutalitet. Som forfatterne afslutningsvist skriver i bogens forord:

”At træde ind i fortællingen om Flemming Sørensen er på mange måder som at træde ind i Skærsilden-forlystelsen i Tivoli, hvor forskellige spejle forvrænger billedet af virkeligheden. En verden, hvor vejen er fuld af huller og bump i form af divergerende opfattelser og uenigheder om, hvad der skete dengang – eller i hvilket lys begivenhederne skal ses. Der hersker dog ingen tvivl om Sørensens forbrydelser, men den endelige dom overlader vi til læseren at fælde”.

LÆS OGSÅ: Farlig mand: Hidtil ufortalt fortælling om en af Danmarkshistoriens farligste DDR-spioner. Læs et uddrag her:


Jesper Clemmensen og Ole Sønnichsen: Farlig mand

Farlig mand - Historien om en dansk dobbeltagent og Stasi-spion

Farlig mand er historien om en af Stasis vigtigste danske spioner. Det er et hidtil ufortalt stykke Danmarks- og koldkrigshistorie, og bogen er baseret på omfattende research i Stasis arkiver.

Det er lykkes forfatterne at få venner, fjender, ofre og nær familie til hovedpersonen i tale – flere af dem udtaler sig for første gang.

I 1983 føres den kendte danske journalist Flemming Sørensen til anklagebænken i Düsseldorf under stor bevågenhed. Han er tiltalt for spionage for det østtyske diktatur. Sørensen erklærer sig uskyldig, og den vesttyske og danske offentlighed støtter ham. Anklagen bliver kaldt paranoid, og sagen falder fra hinanden. Flemming Sørensen går fri. Flemming Sørensen har dog i to årtier været spion for Stasi og er en farlig mand.

Du kan købe Farlig mand online hos fx Saxo eller i din nærmeste boghandel.




Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.