Mad og drikke

En duft af champagne

En duft af champagne

Bøger er på mange måder fantastiske. Og kogebøger er fantastiske, fordi du ikke alene får en masse nye opskrifter, men du bliver også inviteret ind i en anden verden på en meget sanselig måde. Det er en drøm, du køber, når du forærer dig selv en kogebog. Drømmen om at have tid til at lave mad fra bunden hver dag og drømmen om nem adgang til de allerlækreste råvarer. Det kan godt være, du ikke får lavet alle opskrifter fra kogebogen, men den inviterer dig et nyt sted hen og inspirerer dig, også selv om du skal lave mad med to børn hængende om dine ankler, og dine tomater er købt i Netto.

Man taler meget om den fysiske bogs død, men jeg tror aldrig, et stort, smukt, illustreret værk kan erstattes af en e-bog. Det handler om stoflighed, om taktil stimulation og følelsen af at have købt et møbel; en smuk genstand, et håndværk, hvor der er tænkt over detaljerne i materialerne, i illustrationerne og i teksten.

Et godt eksempel er Richard Juhlins vanvittigt smukke bog om champagne: EN DUFT AF CHAMPAGNE. Bogen er vidunderlig, og jeg kan bare blive ved med at bladre i den, røre ved den, studere dens detaljer og drømme mig ned i dens landskaber – vel vidende at jeg aldrig kommer i nærheden af en brøkdel af de champagner, han skriver om (8000 forskellige!). En slags forlæggeriets Ferrari med alt hvad den kan trække af præg, guld-læsebånd og silketryk.

en-duft-af-champagne

EN DUFT AF CHAMPAGNE er i øvrigt sjov at læse, fordi forfatteren fortæller om sine fine lugtesans, der på mange måder har været et handicap for ham, indtil han fandt ud af, det var et talent i andre sammenhænge; nemlig i champagne-verdenen, hvor han er lidt af en guru. Han er ikke alene i stand til at opfatte utrolige detaljer i sin omverden og hos sine medmennesker; han kan også lagre disse detaljer og har derfor en fantastisk duft-hukommelse, der bl.a. sikrede ham førstepladsen ved en legendarisk blindsmagning i Paris, hvor han havde 43 ud af 50 rigtige (hans nærmeste konkurrent klarede til sammenligning fire).

aktuelle-kogebøger

Andre bøger jeg bruger tid på for tiden:

LAKS af Jan Grünwald – Bogen har en stor laks på forsiden, hvor skællene er dækket af såkaldt spot-UV, der giver indtryk af, at der findes ægte fiskeskæl på bogen.

OM VIN OG MAD OG HVAD DER VIRKER af Martin Nordkvist – En lille, lækker bog med bistro-look og et soft touch-omslag, der minder om babyhud.

TIMM VLADIMIRS KØKKEN af Timm Vladimir – Timm Vladimirs bog har et rough omslag i materialet Geltex, der på denne bog minder om læder, og som på bedste vis afspejler bogens indhold; solidt, rustikt og mandigt.

Så herfra skal lyde en opfordring om at indtage bøgerne med alle sanser – og hvis din lokale boghandler synes, det er underligt, at du befamler bøgerne, snuser til dem og aer dem ned ad ryggen – så må I gerne henvise til mig.

Mange hilsner,

Signe Wulff Jeppesen
Redaktør