Bøger til teens Børnebøger Carlsen

Tina Sakura vækker den feminine urkraft til live i Bjørnen

tina sakura, bjornen

En puttemiddag med grænseoverskridende adfærd og ydmygende konsekvenser. En pige med en stærk vilje og et ønske om at tage sin kraft tilbage. Bjørnen af Tina Sakura og Signe Kjær er en stærk og sanselig historie om at mærke sine grænser.


”De kunne jo bare sige nej.”

Sådan forsvarer 3.g’eren William sin adfærd efter en grænseoverskridende puttemiddag i slutningen af billednovellen Bjørnen.

LÆS OGSÅ: Read like a girl ― YA-bøger med stærke kvinder til din læseliste

Carli er lige begyndt i gymnasiet, da hun og en håndfuld andre nye bliver inviteret til puttemiddag hos nogle drenge fra 3.g. Carli er særligt udvalgt blandt mange piger, og hun glæder sig.

Men det bliver en ydmygende aften, som ødelægger noget inden i hende. Hun tager ud i skoven for at blive renset. Det er kun naturen og Carlis egne urkrafter, der kan få sårene til at heles igen.

Mærke sine egne grænser

Historien er inspireret af en række dårlige sager, der har været på nogle Nordsjællandske gymnasier, hvor der har været grænseoverskridende handlinger til puttemiddage og fester. Derfor handler bogen også om at mærke sine egne grænser og tage sin kraft tilbage.

LÆS OGSÅ: Girl Power Hour – 10 stærke heltinder til din tbr

”Jeg ønsker, at historien kan vække en nysgerrighed i de unge læsere til, at vi kan tale sammen på en anden måde, at vi kan få mere respekt ind. At man kan læne sig ind i alle de kvinder, der er kommet før os, ind i den her feminine kraft.

Den feminine kraft er et aspekt, der er blevet undertrykt i tusindvis af år, og jeg tror, at det er tid til, at vi skal lytte til den,” siger forfatter Tina Sakura.

LÆS OGSÅ: Carlsens billednoveller. Serie af stærke billedbøger til unge

“Det handler også om at opdage sin egen krop og sin egen lyst, og jeg tror, det er meget vigtigt at kende sin egen lyst og sin egen glæde, sådan at man bedre kan fylde i verden og mærke, hvad der er vigtigt for én.”

Illustration: Signe Kjær

Hvordan behandler vi hinanden med respekt?

”Til drengene vil jeg faktisk sige det samme, forbind jer til det feminine, altså, mere blødhed i hjertet, tænk over hvornår man skal lytte, og hvornår man skal tale.

I historien er der Jacob, som Carli er lidt forelsket i, men han siger ikke noget. Hun ønsker hele tiden, at han skal sige noget, men han er tavs, og tavshed er også handling.”

LÆS OGSÅ: Tæl til ti – Smuk, filosofisk og livsbekræftende tweenroman om at overkomme modgang på sin egen måde

“Og så er der til gengæld William, som taler, men jo anklager Carli. Det er en kendt forsvarsteknik, som man ser meget i forbindelse med #metoo-sager. At angribe i stedet for at lytte. Så det er det, jeg ønsker. Nysgerrighed og refleksion over, hvordan man behandler hinanden med respekt.”

Taler ind i tiden

Bogen har været undervejs i halvandet år, men Tina Sakura er glad for, at den kommer ud i en tid, hvor der har været fokus på ligestilling og refleksion over, hvordan vi snakker og omgås hinanden.

LÆS OGSÅ: Blyantstregen er simpelthen så ærlig: Tea Bendix om at illustrere Patrick Ness’ Anderledes med drenge

”Det har vist sig, at det har været okay, at der har været nogle forskellige praktiske forhindringer for at den kunne komme ud, for at den så i stedet kan komme ud i den her tid. Det er virkelig godt. Jeg synes den taler ind i noget, der er i tiden nu,” siger Tina Sakura.

Skrøbeligheden er en styrke

Bjørnen er illustreret af Signe Kjær med illustrationer, der komplimenterer historien. Både de sårbare dele og de kraftfulde. Som Tina Sakura selv beskriver dem:

Illustration: Signe Kjær

”Jeg er virkelig taknemmelig for hendes illustrationer, jeg føler, det er vores bog. Illustrationerne er så levende og kraftfulde. De har det samme udtryk som historien, men der er også en dobbelthed, en skrøbelighed, og i den skrøbelighed, en styrke.

Man kan gå ind i hjertet og mærke det skrøbelige og sårbare og så vende det om til en kæmpestor bjørnelyd. Der er meget kraft, og de er meget organiske.”


Carli er lige begyndt i gymnasiet, da hun og en håndfuld andre nye bliver inviteret til puttemiddag hos nogle drenge fra 3.g. Hun er særligt udvalgt blandt mange piger, og Carli glæder sig. Men det bliver en aften, som ødelægger noget inden i hende, og kun naturen og Carlis egne urkrafter kan få sårene til at heles igen. Bjørnen vågner.

LÆS OGSÅ: Carlsens billednoveller. Serie af stærke billedbøger til unge

En stærk og sanselig historie om at mærke sine grænser og tage sin kraft tilbage.

Du kan købe Bjørnen online eller i din nærmeste boghandel.