De bedste bøger i 2017

Det er mørkt udenfor. Læsetid. Og tid til at gøre status over bogåret  og se på de bedste bøger i 2017.

Her præsenterer vi de romaner, som vi synes har skilt sig særligt ud. Det er romaner, der har udfordret, oplyst, begejstret og bevæget os og de danske læsere. Kort sagt: De bedste bøger i 2017.

Elskede du disse romaner lige som os? Fortvivl ikke! Efter hver roman giver vi forslag til hvad du ellers kan læse.

Årets største læseoplevelser –

20 fremragende romaner fra 2017

Sissel-Jo Gazan: Blækhat

De bedste bøger i 2017Bestsellerforfatteren Sissel-Jo Gazan, som har skrevet Dinosaurens fjer og Svalens graf brillierede med sin anmelderroste roman, Blækhat om opvækst og familiehemmeligheder.

Hele verden er nysgerrig for at vide, hvem den berømte anonyme street art-kunstner, Blækhat er. Vedkommende er kendt for sine dristige, intelligente og farlige værker, der kommenterer verdens tilstand knivskarpt.

Rosa er meget optaget af at kende sin fars identitet. Hun er den førende ekspert i Blækhats værker og har siden hun var en lille pige i Aarhus gader været dybt optaget af street art. Da Rosas mor dør, lykkes det Rosa at finde frem til faren, der nu bor i Berlin og skjuler langt flere hemmeligheder, end Rosa kunne forestille sig.

Blækhats hemmeligheder er af en helt anden slags. Dem nærmer Rosa sig også – og hun kommer faretruende nær.

★★★★★ “Førsteklasses” – JYLLANDS-POSTEN   ★★★★★ “Suveræn roman” – BØRSEN

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ “En ekstremt god roman” – POLITIKEN

Læs mere om Blækhat

☞ Læs også: Søsyg i Munchen af Hallgrímur Helgason

Mich Vraa: Peters kærlighed

De bedste bøger i 2017Mich Vraa fortsætter med at betage os om Dansk Vestindiens historie i denne 2. selvstændige bog i den fremragende trilogi.

Peters kærlighed er den utrolige historie om Peter von Scholten, der blev den mægtigste mand i Dansk Vestindien.

Mich Vraas roman giver os et portræt af en mand som i alt hvad han gjorde, var drevet af kærlighed: Kærlighed til kvinder, til penge og magt, til øerne og deres sorte befolkning.

Læs også: Mich Vraa vækker Peter Von Sholten til live.

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ “Eminent medrivende” – POLITIKEN

★★★★★ “Vellykket .. medrivende læsning” JYLLANDS-POSTEN

“Raffineret, velresearchet og gribende roman” – INFORMATION

Læs mere om Peters kærlighed

☞ Læs også: Haabet af Mich Vraa

Herbjørg Wassmo: Den der ser

De bedste bøger i 2017Den store nordiske forfatter Herbjørg Wassmo historie om Dina er blevet elsket af generationer af læsere. Nu fortsætter historien om Dina og hendes efterkommere i Den der ser.

Få styr på rækkefølgen i Wassmos Dina-serie 

Året er 1890, og Dina skal begraves. I den fyldte kirke stiller hendes barnebarn Karna sig op og beretter om det, der lå hendes bedstemor på sinde, lige inden hun døde: De to mænd hun slog ihjel. Efter Karna har tilstået Dinas synder, holder Karna op med at tale og lukker verden ude.

Hverken hendes far Benjamin eller hendes stedmor Anna kan trænge igennem til hende. Da Karna forsøger at begå selvmord, træffer Anna en beslutning: Hun vil tage Karna med sig til København og lade hende indlægge på et sindssygehospital.

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎Wassmo er i stand til at smække store melodramaer sammen, så de smælder” – POLITIKEN                          ★★★★★ “En stærk roman” – BERLINGSKE

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ “Poetisk, dramatisk og drømmeagtig roman, som du ikke må gå glip af” – FEMINA

Læs mere om Den der ser

☞ Læs også: Abelone på Bangsbo af Bent Haller

Jeffrey Archer: Faderens Synder

De bedste bøger i 2017

Clifton-krøniken tog os alle med storm – lige fra begyndelsen i, Hvor der er vilje, hvor vi følger Harrys liv og hans slægt op gennem de store begivenheder i 1900-tallet.

Clifton-krøniken er en fænglende og imponerende saga til alle Downton abbey fans om kærlighed, tab, svigt og ambitioner, der fører læseren fra Bristols baggyder, til New Yorks gademylder, til Stalins Rusland.

Læs mere om Clifton-krøniken.

Faderens synder, som er 2. delvil gribe dig om hjertet og byder på oplevelser du sent vil glemme. Krøniken er et storslået værk, som har toppet bestsellerlister verden over.

★★★★★ – “Fantastisk historisk roman” – ISAS BOGHJØRNE

★★★★★ – “Fremragende” – B FOR BOG

Læs mere om Faderens synder

☞ Læs også: 3. del af Clifton-krøniken: En velbevaret hemmelighed af Jeffrey Archer

Paul Auster: 4 3 2 1

De bedste bøger i 2017Paul Austers roman 4 3 2 1, er fire parallelle fortællinger samlet på 968 sider!

4 3 2 1 er fortællingen om Archibald Isaac Ferguson der bliver født i 1947 i New Jersey. Han er eneste barn af Rose og Stanley Ferguson, og fra det øjeblik han kommer til verden, tager familien Fergusons liv fire samtidige og uafhængige retninger.

I løbet af romanen kan man altså læse fire versioner af Archibalds liv. I alle fire versioner bliver Archibald tryllebundet af den skønne Amy, og hver af de fire versioner af Archibald får hver deres unikke relation til hende. Følg Archibald i medgang og modgang og nyd de forskellige liv.

★★★★★ “Betagende i sin monstrøsitet” – BØRSEN

“Fans vil elske 4 3 2 1” – INFORMATION

Læs mere om 4 3 2 1

☞ Læs også: 22:04 af Ben Lerner

Maren Uthaug: Hvor der er fugle

De bedste bøger i 2017Hvor der er fugle er en anderledes slægtsroman om kærlighed og indavl.

For at redde sin mor er norske Johan nødt til at gifte sig med Marie, selv om han faktisk er forelsket i Hannah. Sammen bosætter Johan og Marie sig på et fyrtårn to havmil fra byen Uthaug, hvor blæsten er så stærk at parrets børn må bindes fast for ikke at blæse i havet. Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan selv sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien i Hvor der er fugle skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

Hvor der er fugle er indstillet til DR Romanpris 2018.

Læs også: From Uthaug with love – en rejse til Kjeungskjær Fyr

★★★★★ “Simpelthen en brandgod bog” – FYENS STIFTSTIDENDE  

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ “Vellykket … et klart og enkelt sprog” – POLITIKEN

Læs mere om Hvor der er fugle

☞ Læs også: Og sådan blev det af Maren Uthaug

Margaret Atwood: Tjenerindens fortælling

De bedste bøger i 2017Tjenerindens fortælling er en genudgivelse af den skønne dystopiske klassiker. Den nye generation af i kølvandet på HBOs populære serie “The Handmaid’s Tale” fået for alvor fået øje på Margaret Atwood store og fantastiske forfatterskab.

Læs også: Atwoods dystopiske mesterværk er stadig aktuel.

Offred har kun én funktion i den totalitære republik Gilead: at føde børn, der kan videreføre befolkningen. Hvis hun afviger fra sin påbudte rolle, vil hun – ligesom oprørerne – blive hængt eller sendt væk fra Republikkens sikkerhed for at dø langsomt af radioaktiv stråling.

“Tjenerindens fortælling” følger Offreds tilværelse som konkubine og rugemaskine i et dystopisk fremtidssamfund, hvor frugtbare kvinder ingen frihed har. Fanget af sin tiltrækning til to mænd, der begge kan afgøre hendes fremtid, længes Offred tilbage til tiden før Gilead, hvor hun stadig boede sammen med sin lille datter.

Tjenerindens fortælling er en stærk, vittig og indsigtsfuld fremtidsfortælling om uvidenhed, frygt og undertrykkelse.

“Kors, hvor er det en fed roman”  – WEEKENDAVISEN  “En fremragende bog” – INFORMATION

★★★★★★  “Vanvittigt godt skrevet” – EKSTRA BLADET  

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎  “En sand klassiker … formidabel og hårdtslående” – POLITIKEN

Læs mere om Tjenerindens fortælling

☞ Læs også: Zero K af Don DeLillo

Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

De bedste bøger i 2017

For romanlæserne startede 2017 overraskende godt med debutant Thomas Korsgaards velskrevne og barske roman fra udkanten af det danske velfærdssamfund.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en historie om vold, om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv.

Romanen følger en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland. Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moren er deprimeret og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino. Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk roman om den afstumpethhed og afmagt, der kan opstå i en familie, når kærligheden forsvinder.

★★★★★★ “Bevægende og uhyre vellykket debutroman” – KRISTELIGT DAGBLAD

★★★★★ “En mere end lovende debut” – BERLINGSKE

Læs mere om Hvis der skulle komme et menneske forbi

☞ Læs også: Min familie af Sebastian Bune 

Nathan Hills: Niksen

De bedste bøger i 2017

Niksen var den mest hypede roman i USA i 2016 og er en stor og rørende roman om familie og relationer i moderne tid.

Samuel er 11 år gammel, da hans mor pludselig forlader ham og faderen. Tyve år efter kommer hans mors navn pludselig på alles læber efter at have kastet sten efter en republikansk præsidentkandidat.

Medierne beskriver Faye som en radikal hippie med en broget fortid i Chicagos protestbevægelse i 1968, men så vidt Samuel ved, var hans mor en helt almindelig pige fra Iowa, der giftede sig med sin ungsdomskæreste.

Da Samuel går i gang med at grave i sin families historie, finder han hemmeligheder, der tvinger ham til at se sin mor – og sig selv – i et nyt lys.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ “Begavet … vittig og tankevækkende” – POLITIKEN

★★★★ “En kolossal pageturner .. Man vender sider i neglebidende spænding” – JYLLANDS-POSTEN

Læs mere om Niksen

☞ Læs også: Byen Brænder af Garth Risk Hallberg

Margaret Atwood: Alias Grace

De bedste bøger i 2017Vi sniger lige en Atwood mere ind på listen over store læseoplevelser. Netflix er hoppet med på bølgen og har lavet en forrygende serie baseret på Alias Grace, som netop har haft premiere.

Alias Grace er en uforglemmelig roman, baseret på virkelige hændelser, der handler om Grace Marks liv, dom og skyld. Har hun virkelig været med til at begå de forfærdelige mord på sine overordnede?

Året er 1843 og efter et allerede turbulent liv, bliver den kun 16-årige Grace Marks fængslet for to mord. Hun siger, at hun intet kan huske, men passer det? En dag dukker læge og specialist i psykiske lidelser ved navn Simon Jordan op, og hun fortæller ham sin historie. Måske kan han rense hende.

★★★★★ “Smukt og overbevisende fortalt” – BERLINGSKE

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎  “Fængslende” – POLITIKEN   “En stor og kraftfuld læseoplevelse” – INFORMATION

Læs mere om Alias Grace

☞ Læs også: Skæbne og hævn af Lauren Groff

Colleen Hoover: Det ender med os

kærlighedsromanerSkøn kærlighedsroman som både er romantisk, dyster, modig og fængslende.

Da Lily falder for den flotte neurokirurg Ryle, er det næsten for godt til at være sandt.

Hun har ikke altid haft det let, men nu ser alting lyst ud. Selvom Ryle er imod faste forhold, giver han snart efter for sine principper, og Lily er lykkelig. Men der er alligevel noget ved Ryle, der giver skår i glæden – og da Lilys ungdomskæreste Atlas en dag dukker op, trues alt, hvad Lily og Ryle har opbygget sammen.

Det ender med os er en uforglemmelig fortælling om kærlighedens ultimative pris af forfatteren til Forbandede kærlighed og Måske en dag.


★★★★★ – “Fik mig til at græde … fik mig også til at le” – FLYVMEDMIG

❤❤❤❤❤❤ – “Så smuk en fortælling, at jeg sent vil glemme den” – LIDTBEDRELIV

★★★★★ – “Rørende, tankevækkende og virkelig velskrevet” – RUSKJÆRS BØGER

Læs mere om Det ender med os

☞ Læs også: 9. november af Colleen Hoover

Steffen Jacobsen: Da blev jeg døden

De bedste bøger i 2017Da blev jeg Døden er en hæsblæsende historisk spændingsroman fra bestsellerforfatteren Steffen Jacobsen, der også bl.a. har skrevet Trofæ og Gengældelsen.

I New Mexicos ørkenlandskab kæmper en række af verdens førende atomforskere med at konstruere et våben, der kan vinde 2. verdenskrig for De Allierede. Blandt disse kloge hoveder er den berømte fysiker Niels Bohr og den unge danske ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Læs også: Steffen Jacobsen om Niels Bohr

★★★★★★ “Steffen Jacobsens bedste værk til dato” – EKSTRA BLADET

★★★★★ “Spændingsroman af internationalt format”- JYLLANDS-POSTEN

♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ “Forrygende thriller … underholdende og nervepirrende” – POLITIKEN 

Læs mere om Da blev jeg døden

☞ Læs også: Arven fra Basra af Mogens Blom

Leif Davidsen: Ravnens rede

De bedste bøger i 2017En gotisk spændingsroman om en excentrisk rigmand på et slot ud for Bretagnes kyst.

Susanne Carlsen har brug for penge. Hun er blevet skilt, hun har kun små freelance-opgaver som journalist – og hun er ikke længere helt ung. Da den danske rigmand Erling Skjold inviterer hende til sit slot i Frankrig for at skrive hans biografi, siger Susanne ja, selvom tilbuddet næsten er for godt til at være sandt.

Kort efter sin ankomst til Frankrig bliver Susanne kontaktet af en mand, der efter sigende arbejder for den franske sikkerhedstjeneste, og som har foruroligende oplysninger om Erling Skjold. Uhyggen stiger i takt med at Susanne i hemmelighed begynder at udforske det mystiske slot – Ravnens Rede – på egen hånd.

Få styr på rækkefølgen i Leif Davidsens romaner

❤❤❤❤❤ – “Sofistikeret gyserroman … drevet af en begejstret fortælleglæde” – POLITIKEN

❤❤❤❤❤ – “En vintergyser … som Davidsen gør det allerbedst” – FEMINA

Læs mere om Ravnens rede

☞ Læs også: Tågens fyrste af Carlos Ruiz Zafon

Michael Katz Krefeld: Pagten

De bedste bøger i 2017I Pagten satser Ravn alt på at få opklaret en traumatisk sag: Hvem dræbte hans kæreste Eva i deres hjem for fem år siden?

Nye oplysninger fører Ravn til en aldrende lejemorder og til en gruppe kriminelle betjente med forbindelse til en skræmmende magtfuld person i samfundets øverste top. Men først da Ravn indgår en fatal pagt med gangsterkongen Kaminsky, får han viden og forbindelser, der måske gør det muligt at afsløre korruptionen og den anonyme bagmand – og at finde Evas morder. Men alting har en pris.

Pagten er femte bog om den coole privatopdager Ravn, der bor på sin båd i Christianshavns kanal sammen med sin hund Møffe.
Læs mere om Michael Katz Krefelds Ravn-serie.

❤❤❤❤ – “Et godt gammeldags hårdkogt gangsterdrama .. Fermt plotlagt og spændende” – POLITIKEN

★★★★★ – “Krefelds tempo er ubønhørligt” – FYENS STIFTSTIDENDE

Læs mere om Pagten

☞ Læs også: Bjerget af Luca d’Andrea 

Anne-Mette Hancock: Ligblomsten

De bedste bøger i 2017Ligblomsten er første bog i spændende ny krimiserie, som straks strøg sig ind på landets bestsellerlister og blev der i over seks måneder!

Journalist Heloise Kaldan står midt i et mareridt: Hendes kilde er blevet afsløret i en løgn, og avisen står på gloende pæle. Det gør Heloises privatliv også. Midt i det hele modtager hun mystiske breve fra Anna Kiel, der i tre år har været eftersøgt for drabet på en ung advokat.

Både den egenrådige politimand Erik Schäfer og Heloise selv begynder at grave i den gamle sag, da der sker endnu et drab. Har Anna Kiel slået til igen, eller er der mere end én morder? Hvorfor leder alle spor i sagen pludselig til Heloise? Er hendes eget liv i fare?

Læs også: Årets danske krimioverraskelse!

Ligblomsten er en stærk krimi om hævn, retfærdighed og tilgivelse.

★★★★-“Stilsikker krimidebut ..Kan i allerhøjeste grad stå distancen mod diverse svenske krimidronninger – og danske for den sags skyld “- BERLINGSKE

★★★★★★ – “En fantastisk velskrevet og velgennemtænkt bog, som griber læseren fra første side” – BOGFRIISEN

Læs mere om Ligblomsten

☞ Læs også: Den blå digters kone af Lone Theils

Guillaume Musso: Central Park

De bedste bøger i 2017Der er fuld fart og masser af plot twist i denne action-fyldte spændingsroman fra Frankrigs bedst sælgende forfatter!

En tidlig morgen i Central Park vågner Alice og Gabriel op på en bænk, låst fast til hinanden med håndjern. De kan ikke huske, at de nogen sinde har mødt hinanden. Og aftenen før var Alice hjemme i Paris med sine veninder og Gabriel spillede piano på en jazzbar i Dublin.

Hvordan er de endt i den situation? Hvis blod er det, der er på Alices bluse? Alice og Gabriel har ikke andet valg end at søge svarene sammen, så de kan vende tilbage til deres hverdag, men de er ikke forberedte på sandheden, som vender op og ned på deres liv.

Læs mere om Guillaume Musso.

❤❤❤❤❤❤ – “En vild roman, som du ikke slipper, når du først er i gang” – FEMINA

❤❤❤❤ – “Drønspændende og velskrevet thriller” – FINDALS KRIMISIDE

Læs mere om Central Park

☞ Læs også: Opkald fra en engel af Guillaume Musso

Mads Brügger: 11.11.11

De bedste bøger i 2017Den 11.11.11 anholdes Pierre Flensborg i Mexico City, anklaget for at ville smugle diktatoren Gaddafis søn over grænsen.

I 533 dage sidder danskeren i nogle af Mexicos værste fængsler. Flensborg hævder at være uskyldigt fængslet – og journalist Mads Brügger kommer på sagen. Under gravearbejdet opdager Brügger imidlertid, at intet i Pierre Flensborgs liv er, hvad det giver sig ud for at være.

En dokumentarisk beretning om en journalists nedstigning i underverdenen, fra Mexico City over San Diego til Houston i Texas – i jagten på sandheden om 11.11.11.

❤❤❤❤❤ – “En utrolig bog … en fornem form for uopklarende, spekulativ journalistik” – POLTIKEN

“Fascinerende godt skrevet” – INFORMATION

Læs mere om 11.11.11

☞ Læs også: Danmarks børn i hellig krig af Jakob Sheikh

Hella Joof: Båven om Gud

De bedste bøger i 2017Hella Joof puster nyt liv i de gamle fortællinger fra Bibelen, når hun fortolker og digter og trækker paralleller til i dag. Undervejs kommer hun dejlig vidt omkring emner som armhulehår, omskæring, overspringshandlinger, gamle mænd med unge kvinder, stening, ekstremsport, ligestilling, sex, hvordan badminton opstod osv.?

Båven om Gud er Hella Joofs charmerende fortælling om, hvordan det hele begyndte.

Læs også: Hella Joofs Båven om Gud er historien om kærlighed.

★★★★★ – “Kærlig og kugleskør … Hella Joof er en gudsbenådet fortæller” – BERLINGSKE

★★★★ – “God underholdning … varm og humoristisk” – NORDJYSKE

Læs mere om Båven om Gud

Sarah Engell: Valget

De bedste bøger i 2017

Sarah Engell har skrevet en fremragende, spændende og hyperaktuel af en ungdomsroman, som bør nydes af unge som ældre.

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.
Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.

Valget er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

Læs også: Sarah Engell om Valget.

❤❤❤❤ – “Det er en modig bog, Sarah Engell har skrevet. Respekt!” – POLITIKEN

“Stærk ungdomsroman … vedkommende og medrivende” – WEEKENDAVISEN

Læs mere om Valget

☞ Læs også: Til døden os skiller af Kit. A. Rasmussen

Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken 2

Ravnenes hvisken, Malene Sølvten, fantasy

Malene Sølvsten blæste os bagover, da første del af Ravnenes hvisken kom i 2016. I år kom nr 2 og vi elsker det!

Ravnenes hvisken er en intelligent ungdomstrilogi, der er en blanding af krimi og fantasy om venskab og den nordiske mytologi. Det er den fantastisk moderne ungdomshistorie om den sære pige Anne, og her formår Malene Sølvsten med fri og snedig hånd at gendigte Vølvens Spådom og sikke en rejse! Hvis du endnu ikke har læst Ravnenes hvisken 1 – skal du i gang med det samme!

I Ravnenes hvisken 2 må Anne risikere livet og krydse over til en verden, hun aldrig har set for at befri sin søster.  Ukendte farer lurer, og imens bliver hun plaget af synet af sit eget mord. Men hvorfor bliver hun ved med at se det? De fik jo afværget det i tide. Eller gjorde de? Hele sit liv er Anne blevet forladt. Nu indser hun, at for at redde sin søster må hun selv svigte dem, hun elsker. Men kan hun gøre det?

Læs også: Nørderi i høje doser – kun for inkarnerede fans af Ravnenes hvisken

★★★★★-  “En velfortalt og stærk serie” – BERLINGSKE

★★★★★ – “Sølvsten er suveræn” – EKSTRA BLADET

★★★★★ – “Smuk, stærk og spændende fortælling … et mesterværk” – FORESTILLING OM PARADIS

Læs mere om Ravnenes hvisken 2

☞ Læs også: The Graces af Laure Eve