Krimi Camilla Grebe Populære krimier Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Camilla Grebe: Hvor langt vil vi gå for et like?

Camilla Grebe: Hvor langt vil vi gå for et like?

Camilla Grebes Husdyret blev kåret som årets svenske krimi og årets bedste skandinaviske krimi. Nu er hun tilbage med Dvale, hvor hun fortsætter i det mere samfundskritiske spor.



Tematisk tager Camilla Grebe fat på aktuelle problematikker i sine romaner. I den forrige, Husdyret, var det fremmedhadet, som hun adresserede i et decideret efterskrift i bogen:

”Vi lever i en mørk tid. Flere mennesker er på flugt end nogensinde før i historien.”

Nu har hun vendt sin opmærksomhed mod vores adfærd på de digitale medier. Dvale er nemlig en skræmmende og åndeløst spændende krimi om en samtid præget af selvoptagethed og grænseløshed på de sociale medier.

”Vi går ind i et helt nyt samfund – det behøver man blot se sig om i toget eller bussen for at forstå. Alle sidder med deres mobiltelefoner i hånden. Jeg ønskede at undersøge, hvad vores afhængighed af sociale medier gør med os som mennesker, og hvad det kan føre til i ekstreme tilfælde. Hvor langt er vi parate til at gå for et like? Og hvordan ser vi på hinanden, når vores primære interaktion med andre mennesker bliver gennem sociale medier?”

Men hvad skal der til, for at en god krimi er relevant?

”Det, der altid har været tilfældet, er stadig nødvendigt – som krimiforfatter må du fange læseren og holde spændingen i hele bogen. Men ud over det vil jeg gerne sige noget om vores tid. I Husdyret fokuserede jeg på vores frygt for det ukendte og fremmedhad. I Dvale er fokus på sociale medier,” fortæller hun.

Begyndte at skrive samfundskritiske krimier ved et tilfælde

Efter Når isen brister fra 2015 tog Camilla Grebes to næste krimier en mere samfundskritisk drejning.

”Det var egentlig ikke min plan. Men der er så mange interessante tendenser og fænomener i samfundet at udforske. Og da jeg fik mulighed for at gøre det i Husdyret, følte jeg, at jeg fandt noget, jeg kunne og ville arbejde videre på,” siger hun.

Læs også: Du har vel hørt om Camilla Grebe, ikke? Krimistjernen fra Sverige, du ikke må gå glip af

Et andet vandmærke for en Camilla Grebe-krimi er karakteruniverset, som altid tager udgangspunkt i det samme polititeam, men har en ny hovedperson fra bog til bog.

”Jeg synes nogle gange, at det er lidt trættende med lange serier, hvor den samme kommissær undersøger mord efter mord, så jeg tillader forskellige personer at spille hovedrollen i de forskellige bøger. Det er det samme univers, og nogle personer vender tilbage, men jeg vil gerne have, at bøgerne kan læses hver for sig.”

Tendensen med at det overordnede samfundskritiske tema, gør sig også gældende for den roman, hun skriver på nu:

”Den næste roman handler om en morder, der er aktiv i flere årtier. Og de kvindelige politibetjente jager ham. Det kommer til at handle om, hvordan kvindelige politibetjente har haft det i forskellige perioder – et meget spændende emne,” siger Camilla Grebe.






Dvale af Camilla Grebe

Dvale, Camilla Grebe, krimi, krimier, svensk krimi, skandinavisk krimi

Attenårige Samuel frygter for sit liv. Han har en vred narkoboss i hælene, og hans kontrollerende og stærkt religiøse mor har smidt ham ud hjemmefra. Han svarer derfor på et jobopslag fra Rakel, en enlig ung kvinde som søger hjælp til at passe sin hjerneskadede teenagesøn. Men ingenting bliver, som Samuel havde forestillet sig, da han flytter ind hos den lille familie i det afsidesliggende hus ved skærgården.

Samtidig undersøger kriminalinspektør Manfred Olsson en drabssag, hvor ligene af to unge mænd er blevet fundet nedsænket i vand. Efterforskningen kompliceres yderligere, da en desperat mor melder sin søn savnet. Er der en sammenhæng mellem de to sager?

Dvale er en skræmmende og åndeløst spændende krimi om en samtid præget af selvoptagethed og grænseløshed på de sociale medier.

Dvale er tredje selvstændige bind i Camilla Grebes serie Den mørke side.

Du kan købe Dvale af Camilla Grebe online her eller i din lokale boghandel.