Krimi

Camilla Grebe høster igen pris for årets krimi i Sverige. Læs alt om forfatteren her.

Camilla Grebe har netop modtaget prisen for årets svenske krimi for Skyggejægeren, en ny krimi der udkommer på dansk til foråret. Her kan du læse mere om den svenske forfatter, der høster den ene fornemme krimipris efter den anden. Hendes krimier har toppet bestsellerlisterne og er blevet solgt til udgivelse i mere end 20 lande. Samtidig har hun vundet både Glasnøglen for bedste skandinaviske krimi 2018 og Årets svenske krimi 2017 med Husdyret. Og nu har hun så igen vundet prisen for Årets svenske krimi 2019 – denne gang for Skyggejægeren, der udkommer på dansk i marts 2020.

Med en uddannelse som civiløkonom og stifter af flere virksomheder lå det ikke i kortene, at Camilla Grebe skulle løfte arven fra svenske krimiforfattere som Stieg Larsson, Håkan Nesser og Liza Marklund. Ikke desto mindre har den svenske krimiforfatter gang på gang imponeret både læsere og anmeldere med sine psykologiske krimier.

Søstrene Grebe & Trääfs krimiserie

Første gang offentligheden stiftede bekendtskab med Camilla Grebe var med debutten Jeg ser dig om psykologen Siri Bergman i 2009, som hun udgav sammen med søsteren Åsa Träff. Mod de to søstres forventning blev serien en succes, og i alt udgav de i fællesskab fem bind i serien, hvor af to blev nomineret til årets svenske krimi.

Men egentlig startede skriveriene mest som en leg mellem de to søstre. En dag sendte Camilla Grebe nemlig søsteren første kapitel af det, der senere blev deres debutroman, med en opfordring om at skrive andet kapitel. Og efter et års skriverier og tre år, hvor manuskriptet lå gemt væk i computermappe, tog Camilla Grebe mod til sig og sendte manuskriptet til de svenske forlæggere.

“Det havde bare været en hobby, en leg mellem os. Og jeg var sikker på, at der var nogen, der lavede sjov med mig, da de ringede og sagde, at det var fra Bonnier, og at de gerne ville udgive bogen.”

– Camilla Grebe til Politiken, 2013.


Det skulle dog vise sig, at Camilla Grebe havde talent for det med at skrive krimier. Efter afslutningen på de to søstres serie gav Camilla Grebe sig i kast med et nyt samarbejde, denne gang med Paul Leander Engström om trilogien Moskva Noir.

Stemningsfyldt nordic noir

Selvom begge samarbejder var succesfulde, er det dog som soloforfatter, at Camilla Grebe for alvor har markeret sig som et navn på den svenske krimiscene. Hendes krimier Når isen brister, Husdyret og senest Dvale er nemlig nervepirrende og velskrevet nordisk noir, når det er allerbedst.

Læs også Årets bedste nordiske krimi. Husdyret leverer uhygge med samfundskritisk kant

Det er særligt psykologien og de menneskelige relationer, som kendetegner Camilla Grebes forfatterskab. Samtidigt bruger hun dog også sine krimier til få læseren til at reflektere over det samfund, vi lever i. Det ses blandt andet i den prisvindende Husdyret, som tager fat i det meget aktuelle tema indvandring og flygtninge.

Til marts udkommer Skyggejægeren, Camilla Grebes fjerde selvstændige krimi, som endnu en gang byder på svensk krimi af høj kvalitet. De fire krimier kan læses selvstændigt – men hvorfor ikke bare starte fra starten 🙂
Dvale

Dvale, Camilla Grebe, krimi, krimier, svensk krimi, skandinavisk krimi

Attenårige Samuel frygter for sit liv. Han har en vred narkoboss i hælene, og hans kontrollerende og stærkt religiøse mor har smidt ham ud hjemmefra. Han svarer derfor på et jobopslag fra Rakel, en enlig ung kvinde som søger hjælp til at passe sin hjerneskadede teenagesøn. Men ingenting bliver, som Samuel havde forestillet sig, da han flytter ind hos den lille familie i det afsidesliggende hus ved skærgården.

Samtidig undersøger kriminalinspektør Manfred Olsson og en drabssag, hvor ligene af to unge mænd er blevet fundet nedsænket i vand. Efterforskningen kompliceres yderligere, da en desperat mor melder sin søn savnet. Er der en sammenhæng mellem de to sager?

Dvale er en skræmmende og åndeløst spændende krimi om en samtid præget af selvoptagethed og grænseløshed på de sociale medier.

Du kan købe Dvale af Camilla Grebe online her eller i din lokale boghandel fra den 28. marts.

Husdyret

Husdyret, Camilla Grebe, krimi, krimier, svensk krimi, skandinavisk krimi, nordisk krimi, årets svenske krimi, glasnøglen, glasnøglen 2018

Vinder af Glasnøglen 2018 for årets bedste nordiske krimi og årets svenske krimi 2017.

Som teenager fandt Malin liget af en lille myrdet pige i skoven omkring Ormberg, hvor hun voksede op. Sagen blev aldrig opklaret.

Syv år senere arbejder Malin som kriminalassistent og bliver sendt tilbage til hjembyen Ormberg for sammen med nogle kolleger at grave i den gamle sag og finde nye spor. Men en aften forsvinder Malins ene kollega Peter, og Hanne, der er Peters kæreste og adfærdspsykolog fra Stockholm, bliver fundet forkommen i skoven uden nogen som helst erindring om, hvad der er sket. Jake, en ung fyr med en stor hemmelighed, finder en dagbog tabt i skovbunden. Og så sker endnu et mord …

Husdyret er en krimi med psykologisk dybde, der handler om løgne, falskhed, fordomme og det mørke, der gemmer sig i alle mennesker.

Du kan købe Husdyret af Camilla Grebe online her eller i din lokale boghandel.

Når isen brister

Camilla Grebe, Når isen brister, krimi, krimier, svensk krimi, skandinavisk krimi,

Emma har en elsker. Jesper er alt, hvad hun har drømt om og lidt til. Der er bare et lille problem – han er hendes øverste chef. Selvom det komplicerer forholdet, synes Emma også, at det gør alting lidt mere spændende.

En dag forsvinder Jesper lige så uventet, som han dukkede op. Og ikke længe efter findes en kvinde bestialsk myrdet i hans villa. Den rutinerede efterforsker ved kriminalpolitiet Peter Lindgren og adfærdspsykolog Hanne Lagerlind sætter sig for at opklare mordet, som har tydelige ligheder med en ti år gammel uopklaret sag.

Når isen brister er en gruopvækkende krimi så spændende, at den er umulig at lægge fra sig.

Du kan købe Når isen brister af Camilla Grebe online her eller i din lokale boghandel.