Indefra Uncategorized

Bookstagram – Instagram for læseheste

Bookstagram – Instagram for læseheste

Du kender sikkert Instagram. App’en så dagens lys i 2010 og blev hurtigt populær – både som nem fotodeling, billedredigering og som et socialt medie. I 2013 brød app’en for alvor igennem i Danmark, og i dag er der ifølge Facebooks annoncetal 1,2 mio. danske Instagram-profiler.

Man kan finde alt på Instagram. Alle fra Barack Obama til Justin Bieber har en Instagram-profil, og du kan følge dygtige amatørfotografer eller seje fitness-guruer, der gavmildt deler ud af deres tips via ultrakorte tekster, videoer og pæne fotos. De bedste er dem, der forstår at formidle en historie gennem deres billeder.

BOOKSTAGRAM: Smukke billeder af gode bøger

Ursula Uriarte er professionel fotograf og i sin fritid er hun en flittig bookstagrammer.

Naturligvis findes der også et Instagram-community for læseheste. Det hedder bookstagram og består af almindelige læseheste, der deler boganbefalinger og læseoplevelser gennem små, kvadratiske Instagram-billeder. Søg på hashtagget #bookstagram og du finder over to millioner bogbilleder. De mest populære bookstagrammers laver smukke opstillinger med deres bøger, tager billeder af deres farvesorterede bogreoler og redigerer deres billeder for at få et personligt og æstetisk udtryk.

På bookstagram vil man derfor finde flotte billeder af bøger med en tilhørende kop te, sjove bogmærker eller andre rekvisitter. Nogle af de største bookstagrammers har over 100.000 følgere og uploader udelukkende billeder af bøger.

Instagram er et relativt ungt medie, og måske er det derfor især ungdomsbøgerne, der hitter. Men der er plads til læsere i aldre og fans af alle genrer på bookstagram.

Bookstagram er heldigvis mere end smukke billeder. Det er et community. Et sted, hvor bogelskere over hele kloden kan finde hinanden og dele deres kærlighed til bøger. Via hashtagget #bookstagram som alle kan bruge, kan man møde ligesindede læsere og få deres boganbefalinger. Og uanset om man selv er del af bookstagram communityet eller ej, kan man nyde de flotte billeder.

Der er et stærkt fællesskab på bookstagram. De forskellige bookstagrammers skriver og taler meget sammen, og de udfordrer hinanden til såkaldte “tags”, hvor man f.eks. skal tage et billede af alle ens blå bøger, vise sin yndlingsbog med snefnug på forsiden eller stable et højt bogtårn.

Rikke er en dansk bookstagrammer, der tager del i det engelsktalende community.

Et bogelskende community – også for danske læseheste

Bookstagram er ikke kun et amerikansk fænomen. Danske læseheste har også taget idéen til sig. Og selvom danske bookstagrammers ofte skriver på engelsk for at deltage i det større, internationale fællesskab, følger de også hinanden og har dermed skabt et dansk mikrofællesskab.

Bookstagram for mig er mere end bare at uploade billeder af bøger. Der er et stort fællesskab, og uanset hvem man er, eller hvor man kommer fra, så bliver man taget varmt imod. Jeg har selv skrevet en del med folk fra hele verden, og mange skaber også reelle venskaber derigennem,” siger Rikke, som har Instagram-profilen enchantedbibliophile Danske Emilie har en bookstagram-profil, hvor hun deler billeder af sine bøger.

Jeg er sikker på, at vi kun vil se mere til bookstagram i fremtiden. Også i Danmark. Mikroblogging via Instagram er kun et fænomen, der vinder frem – også for bøgerne.

Har du en bookstagram-profil? Send os gerne en kommentar nedenfor, hvis du vil gøre opmærksom på din bookstagram-profil.

Du kan følge Lindhardt og Ringhof på Instagram her.