Børnebøger

Børneyoga giver nærvær og koncentration

Børneyoga giver nærvær og koncentration

Lotte Salling har udgivet en lang række bøger om sprogstimulering, hvor hun især fokuserer på at inddrage det legende forhold til sproget, som udfolder sig i børnerim og -remser. Hendes nyeste bog, Lyt til løven. Yogaremser for børn, som hun har skrevet sammen med børneyogalærer Emmamaria Vincentz, indeholder yogaøvelser for børn samt remser, der passer til den enkelte øvelse. Lotte Salling fortæller her, hvorfor børn kan have stor glæde af yoga, og hvorfor børneyogaen er særligt aktuel i nutidens ofte stressede dagligdag, hvor den tilbyder barnet et tiltrængt pusterum. 

Flere og flere små børn oplever en hverdag med travle voksne, larm og uro, et hav af digitale input og krav. Børneyogaen kan her give nogle små oplevelser af stilhed, koncentration og nærvær.

I Lyt til løven er sanser, sprog, social leg og nærvær i fokus, når børnene fortæller små historier sammen, mens de oplever kroppen, glæden og fællesskabet. Den fysiske aktivitet styrker koncentrationen omkring de rytmiske historier om dyr og andre genkendelige figurer i børnehøjde. Og de små fortællinger gør det samtidig sjovt og dejligt at have opmærksomhed på krop og sanser.

Yogaremserne kan, med deres fokus på sprog i kombination med krop, give små tænke-, føle- og sansepauser i en ofte hektisk hverdag.

5

Når kroppen er med, lærer vi bedre

Børn har stor glæde af kropsaktiviteter, der styrker den voksende krop og øger velvære, vejrtrækning og kropsbevidsthed. Yoga til børn er tilpasset børns voksende kroppe og opmærksomhedsniveau. Her kan børnene eksperimentere med kroppen og udforske deres formåen og følelsesmæssige udtryk.

I Lyt til løven kombineres remser og fysisk bevægelse, idet de ord og sprogbilleder, som teksten byder på, ledsages af en kropslig gestus. Remserne hjælper barnet med at komme bedre ind i øvelserne ved at danne billeder og skabe historier i bevidstheden. De er samtidig med til at skærpe udholdenheden, så barnet kan blive i øvelserne i længere tid.

Børneyoga giver nærvær og koncentration

Et eksempel er den remse, som knytter sig til øvelsen Sommerfuglen, der ses illustreret her til højre, og som på en enkel og ligetil måde indfanger sommerfuglens elegance og flygtighed:

Lille, fine sommerfugl,

du er smuk og sommergul

i dit sommerfugletøj.

Hov, nu vendte du og fløj!

Kombinationen af ord og bevægelse styrker ikke kun de kropslige, men også de sproglige aspekter af barnets udvikling. Bevægelse i tilknytning til sprogaktiviteter stimulerer nemlig blandt andet de hjerneområder, der arbejder med tænkning og koncentration, hvilket gør, at det fremsagte huskes langt bedre. At remser har en rytmisk opbygning, gør dem særligt oplagte at knytte bevægelse til. En linje eller en kort remse er både sjovere at sige og lettere at huske, hvis vi samtidig viser den med hele kroppen.

4
Lea Leténs illustrationer er fulde af farverige børn, der udtrykker sig med kroppen.

Foruden illustrationer og remser er der til hver øvelse instruktioner og tips til, hvordan man motiverer barnet yderligere til at give sig i kast med øvelsen, hvilke muligheder der ligger i øvelsen, når man er flere børn samlet, hvordan lyd, leg og rytme kan inkorporeres i øvelsen m.v.

Se og prøv øvelsen LYSET der har fokus på ro og koncentration her

Børneyoga kan

  • støtte kropsbevidsthed og motorisk koordinationbørneyoga
  • afspænde kroppen og give bedre søvn
  • berolige sindet og ”klare” hjernen
  • forbedre og støtte opmærksomhed og koncentration
  • vedligeholde en smidig og stærk krop
  • stimulere det talte sprog
  • støtte følelsesmæssig udvikling og selvkontrol
  • styrke samarbejdet mellem sanserne.

Læs mere om børneyoga på yogaremser.dk

Køb bogen hos carlsen.dk

2Lotte Salling er forfatter, foredragsholder og uddannet psykomotorisk terapeut. Lotte Salling har udgivet en lang række bøger om sprogstimulering, hvor hun især fokuserer på at inddrage det legende forhold til sproget, som udfolder sig i børnerim og -remser.

6Emmamaria Vincentz er uddannet voksen- og børneyogalærer og specialist i yoga for børn, unge og familier. Hun er pioner inden for børneyoga i Danmark og grundlægger af LilleYogahus, som uddanner pædagoger og skolelærere i at inddrage yoga som pædagogisk redskab og læringsmæssig kompetence.

Du kan læse mere om det Lille Yogahus her.

CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.