Fra 1940'erne til 1990'erne. Børnebogsklassikere fra din barndom

Måske du elskede remserne fra Halfdans ABC eller var helt vild med historierne om den nysgerrige Peter Pedal. Det kan også være, at du tilbragte timer med næsen i Guinness World Records eller den storslåede Valhalla-tegneserie. Her har vi samlet en række skønne børnebøger fra da både bedstefar og far var dreng.

De fleste vil sikkert kunne mindes en børnebog fra deres barndom, som skulle læses igen og igen. Og selvom vi måske ikke kan huske titlen, så kan vores vores forældre eller søskende med garanti komme på den – for det var dem, der måtte læse yndlingsbøgerne højt, når vi troligt hev dem frem til en hyggelig højtlæsningsstund.

Er din eller dit barns yndlingsbørnebog med på listen?

1940’erne: Elskede børnebogskarakterer

Peter Pedal, De allerbedste historier om Peter Pedal, H.A. Rey, Margret Rey, Manden med den gule hat, børnebog, børnebøger

Historierne om Peter Pedal og manden med den gule hat er formentlig blandt dem, som allerflest kan huske fra deres barndom. Den første bog om den nysgerrige abe udkom nemlig allerede i 1941 i USA. Det var dog først i 1957, at den første danske Peter Pedal-bog udkom.

LÆS OGSÅ: Tillykke, Peter Pedal!

Dermed har Peter Pedal nu begejstret børn og barnlige sjæle i mere end 75 år. I anledning af jubilæet udkom samlebindet De allerbedste historier om Peter Pedal med hele 12 dejlige historier om den lille abe.

Den lille prins, Antoine de Saint-Exupery, børnebog, børnebøger, klassiker, klassisk børnebog, klassiske børnebøger

Det var også i 1940’erne, at den klassiske fortælling Den lille prins så dagens lys. Bogen udkom for første gang i 1943 og er en af historiens bedst sælgende bøger.

Antoine de Saint-Exupéry tegner og fortæller i Den lille prins en forunderlig historie om en pilot, der nødlander i ørkenen og møder en lille prins fra asteroiden B612.

Bogen er en poetisk og filosofisk hyldest til livet fortalt med et barns naivitet og uskyld. I mødet med den lille prins bliver vi mindet om at se med hjertet – for kun med hjertet ser vi rigtigt.

Fra 1940'erne til 1990'erne. Børnebogsklassikere fra din barndom

En tredje og sidste børnebogsklassiker med rødder i 1940’erne er Tove Janssons fortælling om Mumitroldene.

LÆS OGSÅ: Træd ind i Mumidalen – den komplette guide til Tove Janssons forunderlige univers

Siden Mumifamilien blev vækket til live i 1945 har små børn elsket dem for deres runde form og frimodige figur, og voksne glæder sig over en verden, hvor den bedste anvendelse af guldklumper er til afgræsning af blomsterbede.

Tove Janssons magiske verden er enestående, og i det flotte samlebind Vejen til Mumidalen er tre af Tove Janssons originalfortællinger genskabt, så de kommer tæt på både originalfortælling og streg.



1950’erne: En pandekageglad bjørn, børnebøger i miniformat og lærerige læsesystemer

Verdens bedste Rasmus Klump, Rasmus Klump, Carla Hansen, Vilhelm Hansen, børnebog, børnebøger, klassisk børnebog

I 1951 kom Rasmus Klump til verden, da Forlaget Carlsen (oprindeligt Illustrationsforlaget) bad tegneren Vilhelm Hansen om at skabe en ny stribe. Rasmus Klump blev skabt i samarbejde med Vilhelms kone, forfatteren Carla, og tegneserierne er efterfølgende udgivet i mere end 20 lande. Det gør den elskværdige bjørn til en af de største successer i Forlaget Carlsens historie.

I Verdens bedste Rasmus Klump er syv af de bedste billedbøger om Rasmus Klump samlet i en flot gavebog. Læs (eller genlæs) bl.a. historierne om Rasmus Klump og pandekageskibet, Rasmus Klump har fødselsdag og Rasmus Klump på Kageøen.

Pixi, pixibøger, missekatte, bitte dams, den lille rappedask, kyllerylle, lille pjaske, ponyhaven, lille mis gavstrik

En anden børnebogsklassiker fra 1950’erne er Pixi-bøgerne.

De små billedbøger udkom første gang i 1953 hos Forlaget Carlsen, men først da de skiftede fra hardcover til den i dag så velkendte hæftede udgave i 1959, blev de Pixi-bøgerne for alvor en succes.

LÆS OGSÅ: Pixi-bogen – en lille bog med kæmpe succes

Fordi Pixi-konceptet blev så populært, måtte forlaget kæmpe for rettighederne til varemærket. Resultatet blev, at Forlaget Carlsen fik eneret på hæftede børnebilledbøger i størrelsen 10 x 10 cm, hvilket nu går under betegnelsen Pixi-format.

Den dag i dag er der solgt mere end 50 millioner Pixi-bøger i Danmark – og langt flere på verdensplan!

Søren og Mette, Min første læsebog med Søren og Mette, læsesystem

1950’erne bød også på et nyt læsesystem til de danske klasselokaler, nemlig bøgerne om Søren og Mette.

I 1954 læste skolebørn sig for første gang ind i ordenes verden med sætninger som “En so, en ko. Søren så en so, Mette så en ko. Søren og Mette lo.”

Læsesystemet med søskendeparret blev så populært, at ca. 60-70 % af danske børn lærte at læse ved hjælp af Søren og Mette-bøgerne i perioden 1960-1980.

I Min første læsebog med Søren og Mette er de første tre læsebøger om søskendeparret samlet.



1960’erne: ABC-remser og billedbøger til de mindste

Halfdans ABC, Halfdan Rasmussen, rim og remser, ABC, Ib Spang Olsen

“Bennys bukser brændte.
Børge råbte, åh!
Børge havde nemlig
Bennys bukser på.”

Halfdans ABC udkom første gang i 1967 og er måske en af de mest populære danske ABC’er nogensinde – og med god grund.

For findes der nogen bedre måde at lære alfabetet på end med Halfdan Rasmussen finurlige rim og remser og Ib Spang Olsens tilhørende tegninger?

Fra 1940'erne til 1990'erne. Børnebogsklassikere fra din barndom

En anden børnebogsklassiker fra 1960’erne er billedbøgerne om Totte og Lotte af Gunilla Wolde.

I 1969 udkom den allerførste historie Totte går ut i Sverige, og siden er det blevet til et væld af andre billedbøger om hverdagsting med Totte og Lotte i hovedrollen.

I anledning af de populære børnebogskarakterers 50-års jubilæum udkom der i juni 2019 to eksklusive samlebind med henholdsvis Totte og Lotte, nemlig Totte og Lotte leger inde og Totte og Lotte leger ude.



1970’erne: Et rødt æble fra Sverige og en dansk tegneseriesucces

Jan Lööf, De bedste historien, Historien om det røde æble, Pelles lommelygte, Viktor bygger en bro, børnebog, børnebøger, børnebogsklassiker, børnebogsklassikere,

Svenske Jan Lööf har i mere end 50 år skrevet og tegnet børnebøger i en helt særlig og magisk stil.

LÆS OGSÅ: Jan Lööf – De bedste billedbogsklassikere fra din barndom

En af hans bedst kendte fortællinger er Historien om det røde æble fra 1974. Historien om manden i det nålestribede jakkesæt og hans grønne plastikæble, der efter en række fantasifulde begivenheder forvandles til et rødt og velsmagende æble, er uden tvivl en børnebogsklassiker.

I samlebindet Jan Lööf – De bedste historier er intet mindre end 12 af den svenske forfatters bedste historier samlet.

Fra 1940'erne til 1990'erne. Børnebogsklassikere fra din barndom

Det var også i 1970’erne, nærmere betegnet i 1979, at det første Valhalla-album udkom.

LÆS OGSÅ: Valhalla. Tag med på en rejse tilbage i tiden

Fortællingen om menneskebørnene Røskva og Tjalfe på eventyr blandt aser, jætter og sagndyr i Valhalla er endt med at være den største danske tegneseriesucces nogensinde.

Den samlede saga kan i anledningen af Valhallas 40 års jubilæum nu købes i en flot kassetteudgave med et væld af ekstramateriale.



1980’erne: En plettet hund, en kat med stribede bukser og vanvittige rekordforsøg

Plet, Hunden plet, Eric Hill, Hvor er plet, børnebog, børnebøger, billedbog, billedbøger

Kan du huske Plet?

Den første bog om Plet, nemlig Hvor er Plet? udkom i 1980. Forfatter Eric Hill skrev oprindeligt bogen til sin lille søn og udstyrede den med flapper, hvilket var noget helt nyt på daværende tidspunkt.

Bøgerne om Plet blev en kæmpe succes og er i dag oversat til 60 sprog. Det anslås, at bøgerne har solgt mere end 60 millioner eksemplarer på verdensplan.

Fra 1940'erne til 1990'erne. Børnebogsklassikere fra din barndom

I 1980’erne gjorde også katten Findus sit indtog i børnebøgernes verden. Svend Nordqvists første bog om Findus og den gamle mand Peddersen udkom på svensk i 1984, og siden er det blevet til en række fortællinger om makkerparret fra Sverige.

Nyeste skud på stammn om den gamle mand og hans kat er den hyggelige billedbog Kan du ingenting, Peddersen? Det er historien om katten Finus, der kan det hele: Han kan løbe hurtigt, klatre i træer og hoppe hele vejen hen til hønsehuset. Men heldigvis er der noget, Peddersen og Findus er lige gode til…

Guinness World Records 2021

Det var også i 1980’erne, at danskerne stiftede bekendtskab med Guinness World Records. Selvom den populære årbog har eksisteret siden 1950’erne, udkom den nemlig først i 1980’erne på dansk.

LÆS OGSÅ: Guinness World Records – Historien bag verdens bedst sælgende rekordbog

Siden da har rekordbogen år efter år fascineret børn og voksne med de mange forunderlige og fantastiske rekorder, som bliver stadig vildere (selvom man ikke skulle tro det muligt). Det har desuden gjort det til den bedst sælgende rekordbog i både Danmark og resten af verden.



1990’erne: Flunker og Fupz

Flunkerne i H.C. Andersens univers

I 1992 skabte det spanske makkerpar Juan Carlos Ramos og Joaquín Cera de skøre og underfundige flunker. Siden da har børn og barnlige sjæle moret sig med at løse gåder og finde flunkerne i de talrige myldrebøger, som er udkommet.

Der er da nærmest heller ikke det sted, som flunkerne endnu ikke har besøgt. I myldrebøgerne rejser de gennem tid og sted – af og til endda ind i et helt andet univers, fx i Flunkerne i H.C. Andersens univers.

Sallies historier, Kim Fupz, Kim Fupz Aakeson

Det var også i 1992, at danskerne for første gang kunne stifte bekendtskab med Sallies historier af Kim Fupz Aakeson.

Som forælder er det en pligt at fortælle godnathistorier. Det mener Sallie i hvert fald, og i Sallies historier fortæller Kim Fupz Aakeson intet mindre end 11 forskellige godnathistorier. Det er perfekt underholdning til både forældre og børn – også selvom godnatlæsningen måske karambolerer med TV-Avisen.

Selvom en god børnebog kan læses igen og igen, er du måske også på jagt efter lidt nyt til børnenes bogreol? Der er masser af friske nyheder og klassikere på carlsen.dk.

Mangler du mere inspiration til børnebøger? Læs med her for at høre om Radionauterne og andre skønne fagbøger til børn.