Fiktion Indefra

Amy Schumer: Pigen med røvgeviret

Amy Schumer: Pigen med røvgeviret

Hun er USA’s svar på Linda P. og Uffe Holm fusioneret, blandet med lidt Emma Holten og Johanne Schmidt Nielsen. Hun er nemlig ikke kun komiker. Hun er også feminist og politisk aktivist. Hun er Amy Schumer, nu også kommende forfatter med bogen ’Pigen med røvgeviret.’

Den 34-årige komiker og forfatterspire fra New York, har haft svimlende succes siden hun sidste år lavede en række bemærkelsesværdige sketches, i tredje sæson af sit show Inside Amy Schumer, på den amerikanske tv-kanal Comedy Central. Siden har Schumer optrådt i samtlige store amerikanske talkshows, har lavet et stand-up special for HBO ’Live at the Apollo’, har været vært på Saturday Night Live, og blandt gæsterne i Jon Stewarts populære The Daily Show. Og nu får også vi, i Danmark fornøjelsen af hende, når hun den 2. september slår sine folder i Forum.

Men Schumer laver ikke kun stand-up comedy. Sidste år udkom hun med filmen Trainwreck, som hun både skrev manuskriptet til og spillede hovedrollen i. En film i den ellers meget udskældte rom-com genre, men med et twist. Et twist af Amy Schumer. For Schumer er noget for sig; hun taler om kvindeidealer og seksualitet. Hun er udtalt demokrat, som offentligt støtter Hillary Clinton i det forestående præsidentvalg, og en højtråbende forkæmper for våbenkontrol, en sag der er evigt aktuel i disse amerikanske år, hvor skyderier jævnligt hærger over de halvtreds stater.

Politisk

Politikeren Amy
Schumer postede så sent som i går, indtil flere opslag om våbenkontrol. Alle som en del af en amerikansk kampagne, hvor man på dagen iklæder sig orange, for at vise sin støtte til og engagement i sagen for våbenkontrol. Et af opslagene på Instagram, viser hende fra skuldrene og ned, kun iført pink sportsbh og med en tvivlsom skygge, som hentydes snarere at være en orange 70’er busk, med hashtagget #wearorange. Og sådan fik Amy Schumer adresseret våbenkontrol og idealet om en hår-fri kvindekrop, på én og samme tid.

Wear orange

Mennesket Amy
Schumer vækker på denne måde både forargelse og beundring, hvor end hun går. Om man synes om hende eller ej, er man i hvert fald ikke i tvivl om, hvem hun er. Hun fotoshopper ikke sine billeder, og går ikke efter at være en størrelse 34. Hun lægger ikke æstetiske sort-hvid billeder ud af sin lejlighed, og sin perfekte sommerferiestrand. Man kan derimod finde hende i en Instagram-video, iført en elegant rød Alexander Wang kjole inden the Met Gala, i gang med at smøre en deo-stick på inderlårene. Man kan se hende i briller, hue og slud med følgende caption; So nervous. I’m up next #missuniverse. Hun ligner os, hun er smuk og hun er deller og dårligt hår i regn, hun er autentisk.

Mennesket Amy

Kropsaktivisten Amy
Senest skabte hun stor debat, da amerikanske Glamour Magazine udgav en artikel, hvor de refererede til hende som ’plus-size’. Schumer gav dem svar på tiltale, da hun på Instagram skrev ”Jeg synes ikke, at der er noget i vejen med at være plus-size. Smukke, sunde kvinder (Melissa McCarthy, Adele og Ashley Graham, som kommes i samme kategori som Schumer, red.). Plus-size anses for at være størrelse 16 i USA. Jeg er mellem en størrelse 6 og 8. Glamour Magazine kom mig i deres plus-size udgave, uden at spørge mig eller fortælle mig det, og det føles ikke rigtigt for mig. Unge piger som ser min kropstype, og tænker at det er plus-size? Hvad er dine tanker omkring det? Mine er ikke cool glamour, ikke glamourøst.

Leibovitz

Amy Schumer er på sin vis en udfordring af kvindeidealer og grovkornet humor. Hun gør grin med de gængse normer og forestillinger om kvinders væremåde og fremtoning, som efter hendes mening præger kulturen og medierne. En kamp gennem grin, som hun deler med kvinder som Tina Fey, Lena Dunham og Celeste Barber. Schumer er med sin blotte eksistens, blevet et eksempel på, at man sagtens kan have blonde lokker, blå øjne og en sømands mund. Og så stadig være både kvinde og komiker.


Pigen med røvgeviret udkommer fra Lindhardt & Ringhof 2. september i år.