højtlæsning tween

Læser du højt for din tween? Selvom dit barn har lært at læse selv, får du her 5 grunde til, at højtlæsning stadig bør være en del af jeres hverdag.


Du kender det sikkert. Efterhånden som dit barn er blevet ældre, går der længere og længere tid imellem, at I finder tid til at sætte jer ned med en god højtlæsningsbog. “Det går nok”, fortæller du dig selv, “for mit barn kan jo selv læse nu.” Alligevel er der en række fordele ved at prioritere højtlæsning med din tween.

Her får du 5 grunde til, hvorfor højtlæsning med tweens er fantastisk.
1. I kan læse flere forskellige (og mere spændende) bøger

Alle forældre kender det. Som lille havde dit barn en favoritbog, som skulle læses hver aften, indtil I begge kunne historien udenad. Og selvom dit barn elskede at høre yndlingshistorien igen og igen, synes du ærlig talt, at det gjorde godnatlæsningen en anelse træls og kedsommelig.

Heldigvis er det ikke sådan med ældre børn. De er blevet gamle nok til at læse længere og mere udfordrende bøger, og det er slut med at læse den samme billedbog om og om igen.

I stedet kan I læse bøger, som I begge finder underholdende, fx Aaron Reynolds humoristiske Rex Dexter og de stendøde kæledyr. Du kan også dele din egen interesse for en særlig genre med dit barn, eksempelvis med børnekrimier som Bertram og Buller eller klassikere som De 5.

2. De er blevet gamle nok til virkelig at forstå bøgerne

“Nu forstår jeg!”

Mange børnebøger har flere lag, og børns forståelse af historierne vokser med alderen. Tag fx H.C. Andersens eventyr, der alle kan forstås på mange måder afhængigt af barnets alder. Der kan også blive plads til nye eventyr som Datter af dybet og Geminiforbandelsen.

LÆS OGSÅ: Fem af H.C. Andersens mest kendte eventyr har fået nye illustrationer af prisvindende Lars Gabel

3. Du får indblik i, hvad der sker i dit barns liv

Mange børn bliver mere og mere uafhængige, når de når tween-alderen, og derfor kan det som forælder være svært at følge med i deres liv.

Men højtlæsning kan få barnet til åbne op, til at fortælle om sit liv. Måske sidder I og læser en historie, som minder barnet om noget, der skete den dag i skolen. Eller også kan højtlæsningens trygge rammer give barnet mod til at sige noget, der har naget i lang tid. Det kunne fx være en romaner der omhandler venindekonflikter og forelskelse som Vi snakker ikke om Jonathan eller mobning på sociale medier som Grimme piger.

Samtidigt er tweens også blevet gamle nok til at læse fagbøger om emner, der interesserer dem. Det kunne fx være om Danmarks historie som Ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien eller den inspirerende Verdens 100 mest truede dyr

Og hvem ved, måske det også kan hjælpe dig som forælder til at blive klogere på dit barns interesser?

4. Højtlæsning giver mulighed for at snakke om svære ting

Voksne ved et og andet efter et langt liv, men børn – og i særdeleshed de lidt rebelske tweens – lukker nogle gange af for de voksnes prædikener (ligesom vi også selv gjorde som unge).

Med bøger er det dog noget andet. Højtlæsning kan nemlig give anledning til snakke om svære emner. Eksempelvis kan en bog som Bare lad mig være give anledning til en snak om venskab og angst, mens bøger som Frankig og Bug eller Iqbal Farooq understreger vores allesammens forskellighed.

5. I får sjælden kvalitetstid sammen i en travl hverdag

Voksne har travlt, og mange børn har næsten lige så travlt. Det med at finde tid til hinanden i en travl hverdag kan være svært.

Ved at gøre højtlæsning til et fast element i en travlt hverdag skaber du plads til kvalitetstid mellem dig og dit barn. Samtidigt er det også et frirum for de tweens, som ellers gerne vil fremstå modne og seje – når I læser sammen, er det nemlig helt okay at krølle sig sammen og nyde hinandens nærvær.

Se bøgerne der er nævnt i artiklen her:Rex Dexter og de stendøde kæledyr (2)

5 grunde til at højtlæsning med tweens er fantastisk

Selvom drengen Rex Dexter troede, at han var færdig med at blive hjemsøgt af døde dyr, er han det ikke. Han begynder pludseligt at blive hjemsøgt af en hammerhaj og en narhval, som begge mistede livet under en svømmetur ved byens fyrtårn.

Det er nu Rex Dexters opgave at opklare, hvad der skete med dyrene.

Andet bind om drengen Rex Dexter er grin, spænding og far-jokes i børnehøjde.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Rex Dexter og de stendøde kæledyr (2) – en stødtand for meget online eller i din nærmeste boghandel.Bertram og Buller – Ballade ombord

Bertram og Buller - Ballade ombord

Sort uheld tvinger tvillingerne Bertram og Buller til selv at tage rattet i mors bil og køre alene om bord på Bornholmer båden en sen regnvejrs aften.

Det går dog ikke så godt, og mere ballade er på vej. Ikke længe efter render tvillingerne ind i en skrap kaptajn, en snu juvel tyv, og en kamphund med dårlig mave. Kommer Bertram og Buller mon sikkert til Bornholm – og får de fanget juveltyven undervejs?

Med ord, billeder, og tegneseriesekvenser fortæller denne herlige krimikomedie den hæsblæsende historie om Bertram og Buller.

Fra 7-10 år.

Du kan købe Bertram og Buller – Ballade ombord online eller i din nærmeste boghandel.De 5 på den hviskende ø

De 5 på den hviskende ø, Enid Blyton

I denne udgave af De 5 strander vennerne på Den Hviskende Ø.

Vennerne har hørt mange mystiske fortællinger om øen og ser nu deres snit til endelig at udforske stedet.

Børnene opdager pludselig, at de dog ikke er de eneste på øen. De begiver sig ud for at finde ud af hvem der ellers befinder sig på øen. Er de mon modige nok til at finde ud af hvem det ellers er, der lusker rundt på øen?

Fra ca. 8 år


Du kan købe De 5 på den hviskende ø online eller i din nærmeste boghandel.Datter af dybet

5 grunde til at højtlæsning med tweens er fantastisk

Datter af dybet er et undersøisk action-eventyr om forældreløse Ana og hendes bror Dev. De går på en kostskole, som specialiserer sig i marinebiologi.

Dagens lektioner består af dykning, tang eller fisk, og selvom undervisningen er lidt anderledes, er skolen ellers helt almindelig. Men skolen har en hemmelighed, som kun få kender til. Da Ana og nogle af hendes klassekammerater undgår et voldsomt angreb, afsløres skolens hemmelighed – nede på havets bund! 

Flere fjender har forsøgt at få fingrene i hemmeligheden, og Ana viser sig at være nøglen til sandheden, som kan ændre verdens gang.

 Fra ca. 10 år.

Du kan købe Datter af dybet online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Geminiforbandelsen (2) – En episk fortælling om kujoner og kæmpeorme

geminiforbandelsen (2), kim ace

Geminiforbandelsen (2) – En episk fortælling om kujoner og kæmpeorme er andet bind i den actionfyldte og sjove fantasytrilogi.

Rasmus og Xander er vendt tilbage fra Erytnevia, og forsøger at leve et normalt liv. Men de bliver ved med at modtage kryptiske beskeder. Måske har Atamai brug for deres hjælp?

De beslutter sig for at rejse tilbage, men i den anden verden møder de helt nye farer og monstre, som er mere skrækindjagende, end hvad de før havde troet.

Fra ca.  8 år

Du kan købe Geminiforbandelsen (2) online, eller i din nærmeste boghandel.Vi snakker ikke om Jonathan

vi snakker ikke om jonathan, katrine skovgaard, sommerfugleserien

Selvom Olivia og Ragna er meget forskellige, skal det ikke stoppe dem i at blive veninder. Ragna er meget praktisk, mens Olivia er romantiker, og de er uenige om mange ting.

Men de kan godt blive enige om, at det ville være godt, hvis der startede en sød dreng i klassen – og så starter Jonathan. Det bliver hårdt for pigernes venskab, da de begge er lidt vilde med ham. Han er nemlig både pæn, sød og ret sjov… Veninderne laver en aftale om, at de ikke må snakke med Jonathan.

Men Olivia og Ragna skal nu beslutte, hvad der er vigtigst – veninder eller kærester?

Fra ca. 10 år.

Vi snakker ikke om Jonathan kan købes online, eller i din nærmeste boghandel.Grimme piger

Grimme piger

Der er nogen, der hænger piger ud på en anonym og ondskabsfuld Instagram-profil!

De tre klassekammerater, Tilde, Eleni og Jasmine har absolut intet til fælles … indtil de alle tre dukker op på den tarvelige profil, @grimme_piger, hvor de bliver udstillet og kaldt grimme.

Alle på skolen griner af dem, og ingen tør gøre noget – for tænk, hvis de selv blev det næste offer?

Først føler pigerne sig kede af det og magtesløse, men efterhånden begynder de at blive vrede. Hvem er det, der bilder sig ind at kalde dem grimme? Pigerne beslutter sig for at finde bagmanden bag Instagram-profilen – og sætte en stopper for den!

Grimme piger er en del af Carlsens Sommerfugleserie med bøger til piger om venner, familie, skole og hverdag.

Fra ca. 12 år

Du kan købe Grimme piger online eller i din nærmeste boghandel.Ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien

ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien, asser amdisen

Selvom Willemoes lægger navn til gader i både København, Esbjerg, Marstal, Aarhus og Aalborg, er det ikke alle, der lige kan huske, hvem han var.

Men søhelten Peter Willemoes er blot en af de farvestrålende personligheder, som Asser Amdisen fortæller om i sin første børnebog. I bogen kan du også lære mere om et hav af spændende personligheder, såsom Valdemar Sejr, Niels Ebbesen og Tordenskjold.

Med udgangspunkt i ti episoder fra danmarkshistorien gør han læseren klogere på vores dramatiske og underholdende fortid.

Køb Ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien online, eller i din nærmeste boghandel.Verdens 100 mest truede dyr

Verdens 100 mest truede dyr, Sebastian Klein

Der lever dyr over alt på jordkloden. Men nogle af dem har det svært. De truede dyr.

I Australien lever koalaerne adskilt, fordi alt for mange eukalyptustræer er blevet fældet.

Og i Afrika beskytter soldater de to eneste nordlige hvide næsehorn mod krybskytter.

Sebastian fortæller om de 100 mest truede dyr i verden. Men han fortæller også om alle de ting, der bliver gjort for at hjælpe dem og deres levesteder – og giver råd til hvad du selv kan gøre for dyrs levesteder.

Fra 6 år

Du kan købe Verdens 100 mest truede dyr online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Bare lad mig være

Bare lad mig være, Puk Krogsøe, angst, bog om angst, børnebog om angst, Sommerfugleserien, sommerfugleserie

Ida og Stine er ikke veninder mere, og det er svært for Ida at være i klassen, når Stine står og hvisker med de andre.

Faktisk har Ida det så skidt med at være i skolen, at hun får ondt i maven og må blive hjemme. Men hver gang hun bliver sendt i skole igen, er det, som om hele klassen er imod Ida, og hun vil bare væk derfra.

Ida kan ikke forstå, hvad der sker med hende. Hun ved kun, at hun føler sig helt alene med det. Hvad skal hun gøre?

En historie om at føle sig ensom, om at have angst og om at finde sig selv langsomt igen.

Bare lad mig være er en del af Sommerfugleserien.

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Bare lad mig være online eller i din nærmeste boghandel.Frankie og Bug

5 grunde til at højtlæsning med tweens er fantastisk

Frankie og Bug foregår i sommeren 1987, hvor den 10-årige pige Bug bor med sin mor og bror i Venice Beach i USA.

Bug har glædet sig til at bruge tid med sin bror, Danny. Men tingene ændrer sig, og Danny har pludselig brug for luft. I stedet skal hun passes sammen med Frankie, der er på besøg hos sin onkel i den bygning, hvor Bugs familie bor.

Bug er skuffet, da Frankie ikke er lige så sjov som Danny. Men i et forsøg på at gøre sommeren sjovere, møder Bug mennesker, der på godt og ondt er med til at gøre sommeren anderledes. Og for første gang oplever hun, hvad det vil sige at være genstand for racisme og diskriminering. En frygtelig sandhed, der pludselig giver Bug og Frankie en fælles sag at kæmpe for.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Frankie og Bug online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Iqbal Farooq vender tilbage

5 grunde til at højtlæsning med tweens er fantastisk

Iqbal Farooq vender tilbage er bog nummer 11 i serien, og der er i den grad brug for hans comeback.

Dronning Margrethes hund er blevet kidnappet af Somalier Joe, og den har et diamantbesat halsbånd på. Problemet er bare, at politiet, pressen, Svinet og Æselmand er efter Somalier Joe, som spørger efter Iqbals hjælp. Kan Iqbal redde hunden, dronningen og fædrelandet?

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq vender tilbage online, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Hjerte af pap – Humoristisk serie for de 11-14-årige om livet i en sammenbragt familie

højtlæsning tween

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.