Carlsen Bøger til godnatlæsning Børnebøger Inspirationslister og guides

5 grunde til at højtlæsning med tweens er fantastisk

Læser du højt for din tween? Selvom dit barn har lært at læse selv, får du her 5 grunde til, at højtlæsning stadig bør være en del af jeres hverdag.


Du kender det sikkert. Efterhånden som dit barn er blevet ældre, går der længere og længere tid imellem, at I finder tid til at sætte jer ned med en god højtlæsningsbog. “Det går nok”, fortæller du dig selv, “for mit barn kan jo selv læse nu.” Alligevel er der en række fordele ved at prioritere højtlæsning med din tween.

Her får du 5 grunde til, hvorfor højtlæsning med tweens er fantastisk.
1. I kan læse flere forskellige (og mere spændende) bøger

Alle forældre kender det. Som lille havde dit barn en favoritbog, som skulle læses hver aften, indtil I begge kunne historien udenad. Og selvom dit barn elskede at høre yndlingshistorien igen og igen, synes du ærlig talt, at det gjorde godnatlæsningen en anelse træls og kedsommelig.

Heldigvis er det ikke sådan med ældre børn. De er blevet gamle nok til at læse længere og mere udfordrende bøger, og det er slut med at læse den samme billedbog om og om igen.

I stedet kan I læse bøger, som I begge finder underholdende, fx Jacob Riisings humoristiske Karmaboy. Du kan også dele din egen interesse for en særlig genre med dit barn, eksempelvis med børnekrimier som Spiloppo eller klassikere som De 5.

2. De er blevet gamle nok til virkelig at forstå bøgerne

“Nu forstår jeg!”

Mange børnebøger har flere lag, og børns forståelse af historierne vokser med alderen. Tag fx H.C. Andersens eventyr eller klassiske fortællinger som Alice i Eventyrland, der alle kan forstås på mange måder afhængigt af barnets alder.

LÆS OGSÅ: Fem af H.C. Andersens mest kendte eventyr har fået nye illustrationer af prisvindende Lars Gabel

3. Du får indblik i, hvad der sker i dit barns liv

Mange børn bliver mere og mere uafhængige, når de når tween-alderen, og derfor kan det som forælder være svært at følge med i deres liv.

Men højtlæsning kan få barnet til åbne op, til at fortælle om sit liv. Måske sidder I og læser en historie, som minder barnet om noget, der skete den dag i skolen. Eller også kan højtlæsningens trygge rammer give barnet mod til at sige noget, der har naget i lang tid.

Samtidigt er tweens også blevet gamle nok til at læse fagbøger om emner, der interesserer dem. Det kunne fx være gaming-bogen Game On eller den inspirerende Verdens vildeste børn.

Og hvem ved, måske det også kan hjælpe dig som forælder til at blive klogere på dit barns interesser?

4. Højtlæsning giver mulighed for at snakke om svære ting

Voksne ved et og andet efter et langt liv, men børn – og i særdeleshed de lidt rebelske tweens – lukker nogle gange af for de voksnes prædikener (ligesom vi også selv gjorde som unge).

Med bøger er det dog noget andet. Højtlæsning kan nemlig give anledning til snakke om svære emner. Eksempelvis kan en bog som Elmer Baltazar bruges som afsæt til en snak om venskab, mens bøger som De magiske møgunger eller Iqbal Farooq understreger vores allesammens forskellighed.

5. I får sjælden kvalitetstid sammen i en travl hverdag

Voksne har travlt, og mange børn har næsten lige så travlt. Det med at finde tid til hinanden i en travl hverdag kan være svært.

Ved at gøre højtlæsning til et fast element i en travlt hverdag skaber du plads til kvalitetstid mellem dig og dit barn. Samtidigt er det også et frirum for de tweens, som ellers gerne vil fremstå modne og seje – når I læser sammen, er det nemlig helt okay at krølle sig sammen og nyde hinandens nærvær.

LÆS OGSÅ: Hjerte af pap – Humoristisk serie for de 11-14-årige om livet i en sammenbragt familie

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.