Fiktion Klassikere

10 ting du (måske ikke) vidste om Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie levede i 1900-tallets England og er kendt for sine mange detektivromaner, som stadig læses (og filmatiseres) i dag. Du har helt sikkert hørt om Hercule Poirot og Miss Marple – men hvor godt kender du forfatteren bag? Vi giver dig her 10 facts om Agatha Christie. Måske kommer nogle af dem bag på dig.

LÆS OGSÅNu kommer “Mordet i Orientekspressen” som film!

1: Agatha Christie lærte sig selv at læse
Agatha Christies mor mente ikke, at burde Agatha lære at læse, før hun begyndte i skole. Agatha tog derfor skeen i egen hånd og lærte sig selv at læse som 5-årig. Nogle af de første bøger hun elskede, var Sir Athur Conan Doyles fortællinger om Sherlock Holmes.

2: Agatha Christie skrev ikke kun detektivromaner …
Selvom Agatha Christie hovedsageligt er kendt for sine detektivromaner, skrev hun faktisk også romancer. Hele seks af slagsen, som alle er udgivet under pseudonymet Mary Westmacott.

3: En imponerende viden om gift
Under Første Verdenskrig arbejdede Agatha Christie på et apotek i University College Hospital. Her tilegnede hun sig en stor viden om forskellige gifte og deres effekt. Den viden brugte hun senere i sine romaner – og af samme grund blev hendes bøger også ofte anmeldt i medicinske tidsskrifter.

4: På farten
Agatha Christie var ofte ude at rejse, imens hun skrev på sine romaner. Faktisk tog hun selv turen på Orientekspressen, som senere havde en vigtig rolle i Hercule Poirot-romanen Mordet i Orientekspressen.

5: Realistiske karakterer
Agatha Christie skrev så realistisk, at MI5 så sig nødsaget til at overvåge hende i en periode. En af hendes karakterer forekom dem nemlig så realistiske, at de mente, hun måtte have placeret spioner i den britiske efterretningstjeneste.

6: Over 30 film
Agatha Christies detektivromaner er blevet filmatiseret mange gange. Faktisk er det blevet til over 30 film baseret på hendes bøger!

7: Succesfuld dramatiker
Agatha Christie skrev ikke blot krimier – hun skrev også teaterstykker. Hun har bl.a. stået bag teaterstykket The Mouse Trap (dansk: Musefælden), som blev opført for første gang i 1952. Siden 1974 har stykket været opført på St. Martins Theatre.

8: 83 år siden …
I år er det 83 år siden Mordet i Orientekspressen udkom for første gang. Bogen nyder stadig popularitet og er netop blevet filmatiseret.

9: En hurtigtskrivende forfatter
Agatha Christie skrev 66 detektivromaner og 14 novellesamlinger i sin levetid. Hun var meget produktiv!

10: Milliarder af bøger
Agatha Christie er en af verdens bedst sælgende forfattere nogensinde. Hendes detektivromaner er blevet solgt i over en milliard eksemplarer i hendes hjemland, England – og endnu en milliard, hvis man tæller internationalt salg med.


Mordet i Orientekspressen af Agatha Christie

Agatha Christie, Mordet i Orientekspressen, krimi, krimier, detektiv

Tag med detektiven Hercule Poirot, når han i dette nervepirrende mysterie af alletiders største krimiforfatter Agathe Christie står over for en mordgåde af dimensioner ombord på Orientekspressen.