Fagbøger Historie Inspirationslister og guides

10 bøger der gør dig klogere på historien

10 boganbefalinger til dig, der gerne vil blive klogere på historien. Uanset om du interesserer dig for danmarkshistorien, Den Russiske Revolution, Anden Verdenskrig eller nyere tids historie. Her er nogle af bedste historiske bøger:

Bliv klogere på de danske konger – og den danske historie

Række copy

Det siges, at Danmark er Europas ældste monarki. Alligevel er det de færreste danskere, der kender de farverige historier om de danske regenter. Eller overhovedet huske, hvem der var hvem.

I podcasten Kongerækken genfortæller Hans Erik Havsteen og Anders Olling hele Danmarkshistorien. Og nu bliver podcasten til en kortbogsserie, så du også kan læse dig klogere på de danske konger.

Kongerækken er danmarkshistorie fortalt gennem de danske regenter. På under 100 sider får du spændende og ikke mindst morsom viden om de danske kongers liv og regeringstid.

Køb Kongerækken som e-bog her eller find den på dit lokale bibliotek.

Kom bag om en af vores mest folkekære konger

Steffen Heibergs bog om Christian 4. er en spændende og nuanceret fremstilling af vor berømte renæssancekonges dramatiske og foretagsomme liv – en levende skildring af en modsætningsfyldt personlighed.

Bogen er rigt illlustreret med fantastiske malerier og portrætter, breve fra hele hans lange liv, samtidige kort, satiriske flyveblade mm. Dele af materialet har ikke tidligere været publiceret.

Køb Christian d. 4 online her eller i din nærmeste boghandel

Lær mere om manden som satte reformationen i gang

Screen Shot 2017-03-15 at 10.01.19_burned

Enkel og underholdende, seriøs og udfordrende skildring af Luthers liv, tanker og betydning. Men først og fremmest fortæller bogen om mennesket Martin Luther; om hans enestående mod og kampvilje. Og om hans stædighed og stridbarhed.

Dette er historien om manden, der med livet som indsats i 1517 slog 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg og dermed satte reformationen i gang. Reformationen, der blev et opgør med pavekirken, og som dermed banede vejen for nationalstaten, som vi kender den i dag.

Hvem var Luther? Hvad var det, han troede på? Hvad var det, han ville gøre op med? Og hvad betyder han for os i dag?

Køb Luther i din nærmeste boghandel

Opdag en markant dansk kvindeskikkelse

Untitled-1 copy

Oluffa er fortællingen om en markant dansk kvindeskikkelse, der endte som hovedaktionær i Brandts Klædefabrik i Odense. Oluffa Dahlerup Brandt voksede op i fiskerlejet Tórshavn på Færøerne som datter af den danske amtmand. Det var i hendes barndom, øerne omsider dukkede frem af tørverøg, klipfisk og århundreders isolation, og hendes opvækst prægede hende for livet.

Gennem Oluffas historie fortælles også om den spæde industrialisering i Danmark, hvor driftige iværksættere som Oluffas mand skabte baggrunden for det Danmark, vi kender i dag. Ved Søren Christian Brandts tidlige død i 1905 opkøbte Oluffa størstedelen af aktierne i klædefabrikken og styrede den videre med sikker hånd. Samtidig brugte hun en stor del af sin velstand på Odenses fattige og på anden form for socialhjælp og var også på den måde forud for sin tid.

Køb Oluffa online her eller i din nærmeste boghandel

Chokerende bog om brugen af narkotika under Anden Verdenskrig

Untitled-1 copy

Med Den totale rus har Norman Ohler foretaget den første omfattende undersøgelse af sandheden bag brugen af narkotika i Det Tredje Rige. Det er en øjenåbnende og meget chokerende bog, der skildrer begivenhederne i Nazityskland og på de europæiske slagmarker i et nyt perspektiv.

Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin. Stofferne blev brugt af alle fra fabriksarbejdere til husmødre og var afgørende for troppernes modstandskraft. Efterhånden som krigens gang vendte sig mod Tyskland, søgte Hitler og hans følge tilflugt i potentielt dødelige cocktails af stimulanser, administreret af lægen dr. Morell. Det omfattende misbrug svækkede den tyske ledelses evne til at træffe afgørende beslutninger. Selvom brugen af narkotika ikke alene kan forklare udfaldet af Anden Verdenskrig, ændrer det alligevel vores forståelse af krigen. DEN TOTALE RUS tilføjer en manglende brik til historien.

Køb Den totale rus online her eller i din nærmeste boghandel


Klog og medrivende bog om tiden efter Den russiske revolution

Den russiske revolution i 1917 blev fulgt af en vild og kaotisk tid, som vi kommer helt tæt på  i Vi river himlen ned på jorden gennem borgernes egne beretninger.
Det var en tid, hvor befolkningen skulle finde sig til rette og leve i et nyt system og i en ny kultur. Den gamle magt var blevet styrtet, borgerkrigen hærgede, og de nye magthavere forsøgte at befæste deres magt.
Erik Kulavig fortæller i denne bog, hvordan bolsjevikkerne med Lenin og Trotskij i spidsen fik bønder, arbejdere, skolelærere, husmødre, ingeniører, embedsmænd og alle de andre medlemmer af samfundet til at spille efter de nye og meget anderledes regler.
Bogens kilder er indlæg og diskussioner fra partimøder og kongresser, indberetninger fra det hemmelige politi, referater af møder i arbejder-, soldater- og bonderådene, forhørsprotokoller, avisartikler, erindringer og endelig optegnelser fra kommissærer og andre, der var sendt ud i landet for at forsøge at få sat skik på tingene.

Køb Vi river himlen ned på jorden online her eller i din nærmeste boghandel

Imponerende fortælling om hvordan Islamisk stat opstod

I en dramatisk fortælling optrevlers historien om, hvordan den militante gruppe bag Islamisk Stat (IS) opstod i et fjernt jordansk fængsel og blev til den største ekstremistiske trussel mod verden i dag.
Den jordanske regering gav i 1999 amnesti til en gruppe politiske fanger. Blandt dem var Abu Musab al-Zarqawi, den fremtidige arkitekt bag en islamisk bevægelse opsat på at erobre Mellemøsten. I bogen beskrives, hvordan en enkelt mands ildhu sammen med strategiske misforståelser foretaget af vestlige regeringer førte til, at IS’ sorte flag blev hejst over store dele af Syrien og Irak. Ved at trække på højtstående efterretningskilder fra hele verden væver Warrick gribende detaljer fra konkrete operationer sammen med udtalelser fra diplomater, spioner, generaler og statsoverhoveder.
Mange af dem forudså faktisk, at en trussel værre end al-Qaeda var på vej, og prøvede desperat at standse den.
Sort flag er den ultimative historie om, hvordan IS blev født, fortalt gennem nøglepersoner og centrale begivenheder.

Du kan købe Sort flag som e-bog eller lydbog eller låne bogen på dit bibliotek.

Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager

Fra mordet i Finderup Lade over Varulve-bevægelsen til de uopklarede kvindemord i 1990’erne og katastrofebranden på Scandinavian Star. Uopklarede kriminalsager har altid fascineret og skabt myter og konspirationsteorier.

I Uopklaret fortæller historiker Frederik Strand om nogle af danmarkshistoriens mest gådefulde uopklarede forbrydelser. En væsentlig del af sagerne er drabssager, men der er også forskellige former for berigelseskriminalitet, sædelighedsforbrydelser samt enkelte terrorsager og gådefulde krigsbegivenheder.

Du kan købe Uopklaret online her eller i din nærmeste boghandel

Ny bog om genåbnede danske kriminalsager

Frederik Strand beskriver i Jagten på morderne stopper aldrig efterforskningsarbejdet i en række store danske kriminalsager – bl.a. Damhus-mordet, Bombemanden fra Gladsaxe, Amagermanden og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990 – og undersøger, hvorfor og hvordan sagerne blev åbnet på ny. Var det tilfældigheder, en effektiv politiindsats eller nye forbrydelser begået af gerningsmanden?

Med sagerne ser vi det moderne politi vokse frem i takt med nye efterforskningsmetoder som fingeraftrykdsregistrering og dna-analyser. De genåbnede sager giver os også et alternativt indblik i historien, her møder vi samfundets randeksistenser og får et indblik i tidligere tiders livsvilkår og menneskesyn.

Jagten på morderne stopper aldrig udkommer 26. februar. Forudbestil bogen her.

Nostalgisk tidsbillede: Min barndom i 70’erne

70’erne var et årti, som mange husker, og de fleste har en mening om. Det var i de år, hvor såkaldt progressive initiativer som Roskilde Festival, Thylejren, Tvindskolerne og Christiania opstod. Den danske rødstrømpebevægelse fik for alvor vind i sejlene, og på Femø inviterede man til ø-lejr kun for kvinder. Den fri abort blev indført. Kvindebands som Hos Anna og Shit & Chanel blev hurtigt populære. Og for første gang nogensinde fik Danmark en kvinde som royalt overhoved.

Se fem ting vi gjorde i 70′ erne

Min barndom i 70’erne fortæller 13 danskere deres personlige barndomshistorier set fra parcelhuse, præstegårde, lejligheder og kollektiver i Hillerød, Virum, Sønderborg, Dragør, København, Bording Kirkeby, Odder, Helsinge, Århus, Sorring og Roskilde.

Se også de andre bøger i serien

Du kan købe Min barndom i 70’erne online her eller i din nærmeste boghandel