Charles MacLean har med bogen Whisky med sjæl: Skotlands bedste destillerier begået et fremragende mesterværk om den skotske whiskyindustri, rigt illustreret af fotograferne Allan MacDonald og Lara Platman.
Tag med på en rejse til Skotland og få indblik i de bedste skotske destillerier og historien om den traditionsrige skotske whisky.
Whisky: Indbegrebet af Skotland
“Når man køber en whisky, køber man så meget mere end ‘sprut i en flaske.’ Man køber historie og håndværk, tradition og erfaring, og al den tid, det har taget at fremstille og modne drikken.”
Ovenstående skriver Charles MacLean i indledningen til Whisky med sjæl. Ifølge Charles MacLean er whisky da også indbegrebet af Skotland, netop fordi de gyldne dråber fremkalder minder og associationer om landet i alskens afskygninger: fra lugten af destilleriernes røg til duften af enge og nyslået hø, fra synet af den blomstrende marsk om foråret til efterårets frugthaver. Whiskyen er et håndgribeligt eksempel på historiens gang, det er “fortiden destilleret i nutiden”.
Regionale forskelle i den skotske whisky
Whisky med sjæl opdeler de skotske destillerier i 8 distinkte regioner. Siden 1980’erne er det nemlig blevet almindeligt at snakke om regionale forskelle i forbindelse med maltwhiskyer, da der er stor forskel på whisky fra de forskellige dele af Skotland. Inddelingen af regioner har ydermere forstærket den historiske og kulturelle skelnen mellem højlandet og lavlandet, der i 1781 blev skarpt markeret grundet skattemæssige årsager.
Sådan fremstilles maltwhisky
Foruden at indeholde en række stemningsfulde billeder af destillerierne og det omgivende landskab stiller bogen også skarpt på produktionen af maltwhisky. Det er fastsat ved lov, at maltwhisky ikke må fremstilles af andet end maltet byg, vand og gær. Samtidigt kræves det, at whiskyen er destilleret, modnet og tappet på flaske i Skotland, før det må kaldes skotsk whisky.
Produktionen kan inddeles i følgende faser: maltning, formaling, mæskning, gæring, destillering og modning. Hver især har de indflydelse på whiskyens endelige smag, men især modningen på egefade anses for at være af afgørende betydning. Efter lovens foreskrift skal whiskyen modne på egefad i mindst tre år.
Vigtigheden af modningen på egefade understreges af, at man i Skotland altid har sagt, at “det er træet, der laver whiskyen”.
Den anerkendte whiskyekspert Charles MacLean
Forfatter til Whisky med sjæl Charles MacLean har mere end 30 års erfaring inden for den skotske whiskyindustri. I 1992 blev han uddannet ved Scotch Whisky Research Institute, og siden da har han blandt andet fungeret som konsulent for whiskyindustrien inden for en række områder og samarbejdet med alle de ledende brands. Samtidigt har han også afholdt utallige foredrag og prøvesmagninger verden over.
I 1992 blev Charles MacLean medlem af den eksklusive organisation Keepers of the Quaich, som hylder personer, der med deres passion for whisky har ydet en ekstraordinær indsats for whiskyindustrien. I 2009 blev han udnævnt til Master of the Quaich, den skotske whiskyindustris fineste udmærkelse.
Ydermere har Charles MacLean forfattet ti bøger om den skotske whiskyindustri. Blandt disse er eksempelvis standardværket om whiskymærkerne Scotch Whisky samt den bedste bog om emnet Malt Whisky, hvor af begge har været nomineret til Glenfiddich Awards.
Charles MacLean: Whisky med sjæl: Skotlands bedste destillerier
Whisky med sjæl er den perfekte gave til whiskyentusiasten, der ønsker at lære mere om det skotske guld.
Whiskyekspert Charles MacLean står bag dette imponerende værk med stemningsfulde portrætter af de 50 bedste destillerier rundt omkring i Skotland. Akkompagneret af mere end 250 fotografier taget af fotograferne Allan MacDonald og Lara Platman formår Charles MacLean at indfange den unikke kultur omkring den traditionsrige skotske whisky.
Bogen er oplagt til folk, som enten planlægger en tur til de skotske destillerier eller allerede har haft denne storslåede oplevelse, men samtidigt er den også et fantastisk opslagsværk til personer, der nyder en whisky hjemme i stuen.
Charles MacLean har med bogen Whisky med sjæl: Skotlands bedste destillerier begået et fremragende mesterværk om den skotske whiskyindustri, rigt illustreret af fotograferne Allan MacDonald og Lara Platman.
Tag med på en rejse til Skotland og få indblik i de bedste skotske destillerier og historien om den traditionsrige skotske whisky.
Whisky: Indbegrebet af Skotland
“Når man køber en whisky, køber man så meget mere end ‘sprut i en flaske.’ Man køber historie og håndværk, tradition og erfaring, og al den tid, det har taget at fremstille og modne drikken.”
Ovenstående skriver Charles MacLean i indledningen til Whisky med sjæl. Ifølge Charles MacLean er whisky da også indbegrebet af Skotland, netop fordi de gyldne dråber fremkalder minder og associationer om landet i alskens afskygninger: fra lugten af destilleriernes røg til duften af enge og nyslået hø, fra synet af den blomstrende marsk om foråret til efterårets frugthaver. Whiskyen er et håndgribeligt eksempel på historiens gang, det er “fortiden destilleret i nutiden”.
Regionale forskelle i den skotske whisky
Whisky med sjæl opdeler de skotske destillerier i 8 distinkte regioner. Siden 1980’erne er det nemlig blevet almindeligt at snakke om regionale forskelle i forbindelse med maltwhiskyer, da der er stor forskel på whisky fra de forskellige dele af Skotland. Inddelingen af regioner har ydermere forstærket den historiske og kulturelle skelnen mellem højlandet og lavlandet, der i 1781 blev skarpt markeret grundet skattemæssige årsager.
Sådan fremstilles maltwhisky
Foruden at indeholde en række stemningsfulde billeder af destillerierne og det omgivende landskab stiller bogen også skarpt på produktionen af maltwhisky. Det er fastsat ved lov, at maltwhisky ikke må fremstilles af andet end maltet byg, vand og gær. Samtidigt kræves det, at whiskyen er destilleret, modnet og tappet på flaske i Skotland, før det må kaldes skotsk whisky.
Produktionen kan inddeles i følgende faser: maltning, formaling, mæskning, gæring, destillering og modning. Hver især har de indflydelse på whiskyens endelige smag, men især modningen på egefade anses for at være af afgørende betydning. Efter lovens foreskrift skal whiskyen modne på egefad i mindst tre år.
Vigtigheden af modningen på egefade understreges af, at man i Skotland altid har sagt, at “det er træet, der laver whiskyen”.
Den anerkendte whiskyekspert Charles MacLean
Forfatter til Whisky med sjæl Charles MacLean har mere end 30 års erfaring inden for den skotske whiskyindustri. I 1992 blev han uddannet ved Scotch Whisky Research Institute, og siden da har han blandt andet fungeret som konsulent for whiskyindustrien inden for en række områder og samarbejdet med alle de ledende brands. Samtidigt har han også afholdt utallige foredrag og prøvesmagninger verden over.
I 1992 blev Charles MacLean medlem af den eksklusive organisation Keepers of the Quaich, som hylder personer, der med deres passion for whisky har ydet en ekstraordinær indsats for whiskyindustrien. I 2009 blev han udnævnt til Master of the Quaich, den skotske whiskyindustris fineste udmærkelse.
Ydermere har Charles MacLean forfattet ti bøger om den skotske whiskyindustri. Blandt disse er eksempelvis standardværket om whiskymærkerne Scotch Whisky samt den bedste bog om emnet Malt Whisky, hvor af begge har været nomineret til Glenfiddich Awards.
Charles MacLean: Whisky med sjæl: Skotlands bedste destillerier
Whisky med sjæl er den perfekte gave til whiskyentusiasten, der ønsker at lære mere om det skotske guld.
Whiskyekspert Charles MacLean står bag dette imponerende værk med stemningsfulde portrætter af de 50 bedste destillerier rundt omkring i Skotland. Akkompagneret af mere end 250 fotografier taget af fotograferne Allan MacDonald og Lara Platman formår Charles MacLean at indfange den unikke kultur omkring den traditionsrige skotske whisky.
Bogen er oplagt til folk, som enten planlægger en tur til de skotske destillerier eller allerede har haft denne storslåede oplevelse, men samtidigt er den også et fantastisk opslagsværk til personer, der nyder en whisky hjemme i stuen.
Andre læste også: