Indefra

Forlag og boghandlere er dovne og uambitiøse

bestsellere

Fra forlag og boghandlere lyder besværgelsen altid, at der er gynger og karruseller, og storsælger man ikke svenske krimier, kan man ikke småsælge danske digtere. Men det argument er simpelthen så uambitiøst, så dovent.

Det skriver Weekendavisens litteraturredaktør Johannes Baun 5. januar under overskriften BRAS I BUNKER, hvor Sara Blædel, Leif Davidsen, Hanne-Vibeke Holst og Sissel-Jo Gazan må forstå, at deres bestsellerplaceringer i julehandlen har skygget for kunstnerisk bedre bøger, som de umælende og tilsyneladende inkompetente læsere og bogkøbere derved er blevet snydt for.

Baun savner den læseforelskelse, som ”sendte en ung elev i boghandlerlære, eller en nyuddannet humanist ind i forlagsverdenen”. I samme sektion konstaterer lyrikanmelder Lars Bukdahl, at skæbnen for lyriske debuter på små forlag er vilkårlig og komplet uafhængig af bøgernes kvaliteter, fordi hverken litteraturredaktører (”hvis avisen har sådan én, det er ikke længere en selvfølgelighed”) eller anmeldere gider gennembladre dem.

De fleste led i litteraturens fødekæde – forlag, boghandlere, dagblade – svigter altså, bortset fra selvfølgelig Weekendavisen. Som i første udgave i det nye år, hvor redaktionen har været på en velfortjent juleferie, har et boguddrag, som fylder både forsiden og næsten en femtedel af hele sektionen. Samt et essay over et helt opslag af en af avisens egne journalister om hendes egen bog, som udkommer næste uge.

Næste fredag glæder den dovne bogbranche sig selvfølgelig til at høre om Bauns ambitioner for Weekendavisens litteraturdækning 😉