Børnebøger Carlsen

Otte tips: Sådan kan din familie nedsætte forbruget af plastik

plastik i havet, plastik, forurening i havene, fagbøg

Plastik findes overalt i vores hverdag. Vi kan ikke pludselig undvære plastik fra den ene dag til den anden, men med små ændringer i vores dagligdag kan vi nedsætte vores forbrug.

Havene oversvømmes af plastik. Du har måske hørt om de store plastikøer eller “plastiksupper” midt ude i verdenshavene. Det er ikke bare skadeligt for havets dyre- og planteliv, det ender også i de madvarer, vi spiser.

Plastik i havet – hvad kan du gøre? er en ny bog, der forklarer børn (og voksne), hvordan al plastikken er endt i havet. Du kan læse om nogle af de mennesker, der kæmper for et renere hav, og så du får tips til, hvad du selv kan gøre for at reducere mængden af plastik i hverdagen. Det er der nemlig mange gode grunde til.

Vidste du f.eks…

at vi hvert år udleder 8-10 millioner tons plastik i verdenshavene. Det svarer til, at vi hvert minut året rundt kører en lastvogn fuld af plastik direkte i havet.

at alt det plastik, som er i havene lige nu, fylder lige så meget som hele Afrika.

at hvis vi ikke ændrer vores adfærd, vil der være dobbelt så meget plastik i verdenshavene inden for bare 10 år.

Plastik, plastik i havet, forurening, plastik

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget!

Som familie kan I gøre en forskel ved at ændre på nogle små ting i hjemmet – det gælder både børn og voksne. Her er otte ting, som kan hjælpe med at nedsætte forbruget af plastik:

  1. Skift den tynde plastikpose ud med et kraftigt, I kan bruge igen og igen.
  2. Brug rigtigt bestik, når I er på familietur, i stedet for engangsbestik.
  3. Saml plastik op, når I ser det i skoven, på gaden eller på stranden. I kan udfordre hinanden og lave en one-minute-challenge, hvor det gælder om at samle mest plastik på et minut.
  4. Deltag i strandrensninger, og lav det til en hyggelig tur, hvor I er sammen om at gøre en forskel for havet.
  5. Sorter jeres affald, og hvis der ikke er en sortering i jeres kommune, sp kontakt kommunen og hør, hvad der skal til for at få det.
  6. Sig nej til sugerør – drik direkte af koppen.
  7. Brug en drikkedunk i stedet for en engangsflaske
  8. Skift jeres karklude ud med nogle, der ikke indeholder mikroplast

Plastik i havet – hvad kan du gøre?

af Julie Juanita Larsen

Plastik i havet – hvad kan du gøre? er en fagbog henvendt til skoler og børn i alderen 8+, der gerne vil vide mere om plastikforurening i verdenshavene, og hvad vi selv kan gøre for at mindske forureningen. Bogen er blevet til i samarbejde med den internationale miljøorganisation Plastic Change, som har base i Danmark. Tag en kig i bogens første sider her.

Julie Juanita Larsen er uddannet havbiolog og arbejder i dag for Plastic Change. Du kan læse mere på www.plasticchange.dk 

Du kan købe Plastik i havet – hvad kan du gøre? her.

plastik i havet, plastik, miljø, forurening,