Aktuelt Biografier Fagbøger

Ulf Pilgaard: Det er inspirerende at tage fat i nuet. Hvordan det egentlig er at blive gammel

Ulf Pilgaard

Ulf Pilgaard er aktuel med den ny erindringsbog Hellere halvgammel end helt død om livets efterår, hvor han tager fat på tilværelsens lidt tungere sider. Men det er ikke en trist klagesang – tværtimod …


Hvordan er det at bevæge sig ind i livets efterår, hvor familie og vennerne falder fra, og kroppen og hovedet begynder at drille? Og hvilke tanker gør man sig om det liv, der er levet, og om døden, der uomtvisteligt kommer tættere og tættere på?

LÆS OGSÅ: Ulf Pilgaards 5 sjoveste øjeblikke i Cirkusrevyen. Se dem her

I anledning af, at han som næsten 81-årig går af scenen i Cirkusrevyen for sidste gang, skriver Ulf Pilgaard humoristisk, ærligt og eftertænksomt om at blive gammel og ser tilbage på det begivenhedsrige liv, han har levet.

”Vi er inde på tunge ting. Kærligheden, venskaber og døden,” fortæller Ulf Pilgaard:

”I dag har jeg jo en anden erfaring, end da vi skrev mine erindringer sammen for fem år siden.”

”Vi” er i denne sammenhæng Ulf Pilgaard selv og hans medforfatter Ole Sønnichsen.

LÆS OGSÅ: Efterårets favoritter. 10 bøger du skal læse i september

”Da vi skrev den anden erindringsbog, Mit liv som Ulf , fra 2016, følte vi begge, at der var noget, vi ikke fik vendt: Hvordan det er at blive gammel?

I dag udkommer mange folks erindringsbøger, når de midt i fyrrene, som er et sted i livet, hvor man så småt begynder at kigge mere tilbage end frem. Vi synes, det var inspirerende at tage udgangspunkt i nu’et og tage fat på de lidt tungere emner, som for eksempel at miste sin ægtefælle gennem 50 år,” siger Ulf Pilgaard.

En fortælling om stor kærlighed

Men Hellere halvgammel end helt død er ikke en trist klagesang. Det er en optimistisk og livsglad fortælling fra en af dansk kulturlivs helt store profiler, der er nyforelsket og stadig i fuld vigør. Gennem 10 kapitler beretter Ulf Pilgaard levende og indsigtsfuldt om venskaber, sorg, sex og lyst, tro, fortrydelser og succeser, humor – og om at skulle byde verden farvel.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Ole spurgte mig, hvordan det egentlig er at være så gammel som mig og så alligevel være i gang med alle mulige ting,” som Ulf siger om sin nye kærlighed Annette:

”Nu har min hustru ikke været her i fem år, men det gør jo ikke savnet mindre. Det overskrider nok en form for tabu at tale om. Jeg tror, det var Poul Schlüter, der i et interview erkendte, at han ikke kunne være alene efter hans hustru Lisbeth var død.”

En ny generation af ældre vil stadig være aktive

For den ny generation af ældre sætter sig ikke bare hen i en øreklapstol og ser TV, selvom de bliver enker eller enkemænd. De er i fuld vigør og rejser rundt i hele verden, når der ikke lige er corona.

LÆS OGSÅ: Forfatter til Møllehave-biografi: Hvis man skal indfange Johannes med kun ét ord, bliver det generøs

”Jeg var selv i Chile i 2018, hvor jeg mødte mange danskere på min egen alder. Men jeg synes lidt, vi bliver ignoreret. Den bestemmende klasse bliver yngre og yngre, og det betyder også, at interessen for de ældre i samfundet bliver mindre. Dem, der bestemmer, er alle i fyrrene – det gælder både politikere, erhvervsledere og mediechefer,” siger han.

Givende at fortælle sin erindringer

”Ole skal bare trykke på en knap, så kommer det væltende. Det har været vældigt inspirerende at få spørgsmål, som øjeblikkeligt tænder mig. Det er vigtigt, at vi har den kemi.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i biografien om Danmarks musikdronninger Anne, Sanne og Lis

Jeg havde læst Oles bog om Dirch Passer, som er klart den bedste af de mange bøger, der er skrevet om ham. Derfor ville jeg gerne arbejde sammen med ham om mine erindringer i sin tid,” som han siger og tilføjer:

”Det var et heldigt valg.”


Ulf Pilgaard er for sidste gang gået af Cirkusrevyens scene som 81-årig.

I den anledning har Ulf Pilgaard skrevet om det at blive gammel, at vennerne og familien stille begynder at svinde ind og når kroppen begynder at drille.

I sin vante humoristiske og ærlige jargon fortæller Ulf Pilgaard om sin nyforelskelse, sorg, sex, tro, succeser, fortrydelser og sit begivenhedsrige liv.

En biografi der er en optimistisk fortælling om livet!

Du kan købe Hellere halvgammel end helt død online, eller i din nærmeste boghandel.