Børnebøger

Udendørs lege for alle

Udendørs lege for alle

Hvis I mangler inspiration til hvad familien kan lave udenfor, så kig med i bøgerne her. Uanset om børnene vil nærstudere dyr, lave deres egen fiskestang/drage/bue eller plante et bed, så er der god mulighed for at blive inspireret. Bøgerne har lidt forskellige målgrupper, men generelt henvender de sig til børn i indskolingsalderen (og de voksne der gerne vil lege med).

Biologen

Mini-monstre i naturen, 3-6 år

Hvis du eller børnene er vilde med Disneys Græsrødderne eller måske bare har en biolog i maven så er Mini-monstre i naturen bogen til jer. Følg Bruno og hans tur rundt i naturen på jagt efter mariehønsmini-monstre. Bogen inviterer til at opdage de mindre dyr i haven, til at vide mere om dem og deres hverdag. Der er tip til hvordan du selv kan komme helt tæt på dyrene, vilde close-up billeder af dyr, man ellers aldrig ser så tæt på, samt fakta om de dyr du kan møde. Vidste du for eksempel, at der findes omkring 50 mariehønsearter i Danmark?

Er man interesseret i at tage billeder af dyrene selv, så er der også gode tips til det i bogen. Man kan endda gå ind på bogens hjemmeside, for at se hvordan de har gjort billederne så skarpe. Se det her: Kryp.se/minimonster

 

Hygge og højtlæsning

På opdagelse i naturen, fra 5 år

På opdagelse i naturen er en god opslagsbog, når du er ude i naturen, med tegninger af de dyr og planter du kan møde, og lege der kan leges. Der er også opskrifter på supper, kager og saft, man kan lave med de ting man selv finder i naturen. Så kan du også gøre Noma kunsten efter, og lave jeres eget Ny-Nordiske køkken.højt2

Modsat de to andre bøger, så er På opdagelse i naturen illustreret med tegninger og ikke billeder, dette gør at bogen også egner sig godt som højtlæsningsbog. Man kunne som afslutning på en god dag i naturen, bruge bogen til at se efter det man har set igennem dagen, og på den måde også få snakket hele dagen igennem. Man kunne også bruge den som opvarmning til en dag i naturen, hvilke lege skal vi lege i skoven, hvilke dyr vil vi gerne møde og så videre.

Eksperimentere og undersøge

101 ting børn kan lave udenfor3-11 år

101 ting børn kan lave udenfor er skrevet af en mor, der ville vise sine tre børn at der er masser af ting at lave udenfor, uanset årstiden. Bogen er en god grundbog i udendørsaktiviteter, hvor man kan bruge kategoriinddelingen, hvis man for eksempel skal finde en aktivitet til en børnefødselsdag eller til en bestemt årstid.

Det herlige ved mange af de eksolovnsperimenter og aktiviteter som bogen beskriver, er at man ikke kan lade vær med at spørge; hvordan kan det være at…? 101 ting børn kan lave udenfor lægger op til en masse af disse spørgsmål, for eksempel når man laver sin egen solovn – hvorfor skal der være sølvpapir, hvordan bliver det bagt og så videre. Læring har det med at sætte sig bedre når man gør det, som den amerikanske filosof og psykolog John Dewey engang sagde det, Learning by doing.