Aktuelt Fagbøger

Uden angst: Slip dine angst og bekymringstanker

Uden angst: Slip dine angst og bekymringstanker

Bliv klogere på angst og bekymringstanker sammen med Frederik Dirks Gottlieb i terapi hos Sebastian Swane. Og få en række konkrete metoder til, hvordan du bryder med et negativt tankemønster.

”Jeg synes, det er angstprovokerende at fortælle verden, at jeg har lidt af angst. Jeg har dog lært, at det første skridt til at slippe angsten er at indse, at der er et problem og at være ærlig og åben omkring det.”

Sådan skriver Frederik Dirks Gottlieb i forordet til bogen Uden angst, hvor han gennemgår et forløb hos speciallæge i psykiatri Sebastian Swane.

Via den nyeste hjerneforskning, gør Sebastian Swane os klogere på det i vores psyke, der kan føre til angst og bekymringer, og kommer med håndgribelige metoder til at slippe de negative følelser og tankemønstre.

Første panikanfald

Frederik Dirks Gottlieb fik sit første panikanfald, da han var 18 år gammel.

”Min hjemmesituation var kaotisk og mine forældre midt i en voldsom skilsmisse. Det skete lige inden, jeg flyttede hjemmefra, og jeg følte mig meget alene med det i en årrække.”

Det første angstanfald føltes så ubehageligt at det sad i ham lang tid efter, og han oplevede for første gang en angst for at miste kontrol.

”Min krop gik nærmest i kramper. Jeg følte, at jeg ikke kunne trække vejret og var bange for at dø. Jeg fik slæbt mig ind til min far, og han beroligede mig. Det var ekstremt voldsomt, og i tiden efter var jeg enormt bange for at det skulle gentage sig, når jeg mindst ventede det.”

Forløbet hos Sebastian

I terapiforløbet hos Sebastian Swane fik han styr på tanker og følelser og en indgående viden om ikke bare angst, men også hvordan hjernen fungerer og styrer kroppen og ens adfærd.

”Jeg fik ny vidne om, hvorfor de forskellige signaler kommer, og hvorfor jeg ikke skal frygte dem. Det har givet mig en ro, jeg ikke har oplevet i årevis. Jeg er også blevet meget klogere på de dybereliggende årsager til angsten – og har på mange måder lært mig selv bedre at kende.”

I dag kan han både forstå hvorfor og hvornår, han begynder at få de ængstelige tanker og reaktioner. Det betyder, at han kan bremse dem i god tid.

”Jeg kan næsten ikke huske, hvornår jeg sidst har haft noget, der minder om angst.”

LÆS OGSÅ: Susan Knorrenborg: Jeg elsker stadig koteletter i fad, selvom jeg er omgivet af veganere

Angst skal behandles to steder i hjernen

Det, vi lære om angst i bogen er at forstå, hvad følelser og angst er ud fra nyere hjerneforskning. At der ikke er specifikke centre i hjernen, der laver angst, og at man derfor kan både forstå og håndtere angst på en langt mere konkret og hjælpsom måde med den her nye viden – som Sebastian Swane kalder neuroligisk bevidsthedsterapi.

”Man lærer også at forstå, at angst skal behandles to steder i hjernen, nemlig i bevidstheden og de ikke-bevidste trusselcentre. Angst er henholdsvis fejltolkninger af kroppens overlevelsessymptomer i kombination med fejltolkninger af situationen.”

Uden angst: Slip dine angst og bekymringstanker

Frederik Dirks Gottlieb er tv/radio/podcast-vært, filmproducer, forfatter og manuskriptforfatter. Sebastian Swane er speciallæge i psykiatri og ledende overlæge på Psykoterapeutisk Afsnit Psykiatrisk Center i København. Foto: Thomas A.

De grundlæggende ting, der skal være på plads

For at vi kan vokse op og udvikle os som mennesker, er der nogle grundlæggende ting i vores barndom og ungdom, der skal være på plads, fortæller Sebastian Swane. 

”Det er ting som f. eks. kærlighed, tryghed, forståelse af følelser og behov – og selvstændighed. Hvis vi ikke får de grundliggende behov opfyldt, kan der dannes ar på sindet, kaldet schemaer, som kan reaktiveres som voksne, når vi er i situationer, som ligner dem, de blev dannet på”, fortæller han og fortsætter:

”Det kan udvikle sig til livsfælder, vi konstant falder i, hvis ikke vi bliver bevidste om dem, og lærer at håndtere dem. De kan så skabe symptomer som angst, bekymringer, stress, sårbarhed og vrede – og bevirke at folk kan udvikle angstlidelser, depressioner eller personlighedsforstyrrelser. Schemaer giver således en forståelig indsigt i psykens arkitektur.”

Uden angst henvender sig til alle, der kæmper med angst, stress og bekymringer – og er også værdifuld for pårørende og fagpersoner.

LÆS OGSÅ: De bedste fagbøger fra 2023? Se vores liste med inspirerende nye fagbøger

Frederik Dirks Gottlieb og Sebastian Swane: Uden angst


Uden angst, bøger om mental sundhed,

Bliv klogere på angst og lær, hvordan man håndterer den!

Selvom Frederik Dirks Gottlieb er én stor succes udadtil, har han levet med angst i mange år. Alt ændrede sig dog, da han mødte Sebastian Swane, som er en af landets fremmeste eksperter inden for bl.a. angstlidelser. 

Gennem denne bog følger vi, hvordan Frederik Dirks lærer at håndtere sin angst gennem terapiforløbet hos Sebastian Swane. Vi lærer Dirks og hans inderste dæmoner at kende, mens Swane gør os klogere på psyken og de dynamikker, der foregår i os, som kan føre til angst og et mylder af bekymringer. 

Og via Sebastians gennemprøvede og praktiske metoder ser vi, hvordan Frederik bliver i stand til at kontrollere angsten. Alle sammen metoder, som man kan overføre på sig selv, og som kan være med til at afhjælpe angst og bekymringstanker.

Du kan købe Uden angst online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 13. juni.