Krimi

Stefan Ahnhem: “Mit skrivebord skal vĂŚre, som det altid har vĂŚret.”

Stefan Ahnhem: "Mit skrivebord skal vĂŚre, som det altid har vĂŚret."

Stefan Ahnhem, som er forfatteren bag de populÌre Fabian Risk-krimier, vil helst have at hans skriveplads ikke forandrer sig. Den skal vÌre som den plejer at vÌre. Men det er ikke altid, at det er sü nemt, at fü det til at lykkes. Og sü er der noget med en helt bestemt notesbog.

I mit hoved er der mere eller mindre altid kaos. Tanker og ideer nÌgter at vente pü, at det bliver deres tur, og mit job bestür derfor i, at forsøge at bringe orden i rodet, sü jeg kan fü det hele ned pü skrift.

stefan Ahnhem, Fabian Risk, krimi
foto: Thron Ullberg

Hver ting pĂĽ sin plads

Måske er det derfor, at der altid skal være orden på mit skrivebord – hver ting på sin plads. Og med ‘hver ting’ mener jeg min notesbog og min computer. That’s it. Alt derudover stjæler energi og tærer på min koncentration. Desuden vil jeg helst have, at mit skrivebord ikke forandrer sig. Det skal være præcis, som det altid har været. Dag efter dag, uge efter uge og år efter år.

Men når man som jeg har det privilegium at være oversat til en del andre sprog rundt omkring i verden, bliver det alligevel til mange promotionrejser med den uheldige konsekvens, at skrivebordet ofte flyttes til en ny plads på et hotel et eller andet sted. Billedet er fra en af mine seneste arbejdspladser. Nærmere bestemt det fancy Bristol Marriot Royal Hotel. Og ja, I kan jo selv se kaosset …

Notesbogen

Sammen med computeren er notesbogen mit absolut vigtigste vÌrktøj. Den er hündlavet i blødt skind med linjerede sider i en perfekt gulnet nuance. Siden jeg fandt den, har jeg ikke kunne skrive i nogen som helst anden notesbog. Og da den en dag var skrevet ud, var jeg tÌt pü at fü en depression.

Notesbogen er købt i en butik i Palma, men da jeg var tilbage og ville købe en ny, fandtes de ikke mere. Ekspedienterne i butikken vidste ikke engang hvad jeg talte om, som om den aldrig havde eksisteret. Jeg ledte overalt, indtil jeg fandt frem til firmaet, som fremstillede dem. De solgte egentlig ikke direkte til privatpersoner, men efter at de havde lÌst mit lange brev, hvori jeg tiggede og bad om at fü lov til at købe 10 stk. pü en gang, kunne de ikke andet end at sige ja.

Hvis I undrer jer over, hvorfor jeg skriver sü smüt, sü er det til dels fordi det sü kun er mig der kan lÌse det, men ogsü fordi jeg har lovet mig selv at gøre noget andet, nür alle de her ti notesbøger er skrevet ud. Men bare rolig, jeg har otte helt ubrugte notesbøger tilbage.

Stefan Ahnhem, Fabian Risk, krimi, notesbog
Siderne i notesbogen kan kun betegnes som tĂŚtskrevne. Meget tĂŚtskrevne.

Overfor notesbogen ligger mit rejseskema. Der stür prÌcist, hvor og hvornür jeg skal indfinde mig til interviews og middage, hvornür taxaen kommer og henter mig, og hvilket hotel jeg skal bo pü. Og selv om jeg har lÌst det rigtig mange gange, bliver jeg nødt til at have det foran mig for at se, hvad der forventes af mig de nÌste par timer.

Nu med rider

Og for første gang har jeg haft en rider med pü min turnÊ. Det er en slags ønskeseddel over, hvad man godt kunne tÌnke sig der var pü hotelvÌrelset, nür man ankommer. Alle stjerner har en sü hvorfor ikke ogsü mig, tÌnkte jeg. Selvom jeg hverken gør krav pü spritnye toiletsÌder som Madonna eller et vÌrelse fyldt med hundehvalpe som Mariah Carey. Pü min rider stür der kun en ting, og det er roobios-te, da jeg ikke kan tüle koffein.

Nej, nu mü jeg tilbage til kaosset i mit hoved og forsøge at skabe lidt ro. Der er jo en bog, der venter pü at blive skrevet.

Stefan Ahnhems krimier er populÌre i en lang rÌkke lande og herhjemme kan du fü fingrene i hele hans populÌre Fabian Risk-serie. Se de seks Fabian Risk-bøger her.

I 2023 er Stefan Ahnhem aktuel med sin nyeste psykologiske thriller Byttet.

Byttet handler om et parret Carl og Helene, hvis parforhold er i opløsning, og som derfor tager pü en lang ferie for at finde hinanden igen. De finder et skønt hus i Californien og bytter deres eget hus med det amerikanske par, der skal bo i deres hus i Stockholms skÌrgürd. Men sü snart det svenske par lander, er der noget grueligt galt. Byttet beskÌftiger sig pü psykologisk vis med, hvordan vores drømme og fantasier kan vendes imod os, sü vi i sidste ende ikke tør tro pü os selv.

Find Byttet online her.