Krimi

Stefan Ahnhem: “Mit skrivebord skal være, som det altid har været.”

Stefan Ahnhem, som er forfatteren bag de populære Fabian Risk-krimier, vil helst have at hans skriveplads ikke forandrer sig. Den skal være som den plejer at være. Men det er ikke altid, at det er så nemt, at få det til at lykkes. Og så er der noget med en helt bestemt notesbog.

stefan Ahnhem, Fabian Risk, krimi
foto: Thron Ullberg

I mit hoved er der mere eller mindre altid kaos. Tanker og ideer nægter at vente på, at det bliver deres tur, og mit job består derfor i, at forsøge at bringe orden i rodet, så jeg kan få det hele ned på skrift.

Hver ting på sin plads

Måske er det derfor, at der altid skal være orden på mit skrivebord – hver ting på sin plads. Og med ‘hver ting’ mener jeg min notesbog og min computer. That’s it. Alt derudover stjæler energi og tærer på min koncentration. Desuden vil jeg helst have, at mit skrivebord ikke forandrer sig. Det skal være præcis, som det altid har været. Dag efter dag, uge efter uge og år efter år.

Men når man som jeg har det privilegium at være oversat til en del andre sprog rundt omkring i verden, bliver det alligevel til mange promotionrejser med den uheldige konsekvens, at skrivebordet ofte flyttes til en ny plads på et hotel et eller andet sted. Billedet er fra en af mine seneste arbejdspladser. Nærmere bestemt det fancy Bristol Marriot Royal Hotel. Og ja, I kan jo selv se kaosset …

Notesbogen

Sammen med computeren er notesbogen mit absolut vigtigste værktøj. Den er håndlavet i blødt skind med linjerede sider i en perfekt gulnet nuance. Siden jeg fandt den, har jeg ikke kunne skrive i nogen som helst anden notesbog. Og da den en dag var skrevet ud, var jeg tæt på at få en depression.

Notesbogen er købt i en butik i Palma, men da jeg var tilbage og ville købe en ny, fandtes de ikke mere. Ekspedienterne i butikken vidste ikke engang hvad jeg talte om, som om den aldrig havde eksisteret. Jeg ledte overalt, indtil jeg fandt frem til firmaet, som fremstillede dem. De solgte egentlig ikke direkte til privatpersoner, men efter at de havde læst mit lange brev, hvori jeg tiggede og bad om at få lov til at købe 10 stk. på en gang, kunne de ikke andet end at sige ja.

Hvis I undrer jer over, hvorfor jeg skriver så småt, så er det til dels fordi det så kun er mig der kan læse det, men også fordi jeg har lovet mig selv at gøre noget andet, når alle de her ti notesbøger er skrevet ud. Men bare rolig, jeg har otte helt ubrugte notesbøger tilbage.

Stefan Ahnhem, Fabian Risk, krimi, notesbog
Siderne i notesbogen kan kun betegnes som tætskrevne. Meget tætskrevne.

Overfor notesbogen ligger mit rejseskema. Der står præcist, hvor og hvornår jeg skal indfinde mig til interviews og middage, hvornår taxaen kommer og henter mig, og hvilket hotel jeg skal bo på. Og selv om jeg har læst det rigtig mange gange, bliver jeg nødt til at have det foran mig for at se, hvad der forventes af mig de næste par timer.

Nu med rider

Og for første gang har jeg haft en rider med på min turné. Det er en slags ønskeseddel over, hvad man godt kunne tænke sig der var på hotelværelset, når man ankommer. Alle stjerner har en så hvorfor ikke også mig, tænkte jeg. Selvom jeg hverken gør krav på spritnye toiletsæder som Madonna eller et værelse fyldt med hundehvalpe som Mariah Carey. På min rider står der kun en ting, og det er roobios-te, da jeg ikke kan tåle koffein.

Nej, nu må jeg tilbage til kaosset i mit hoved og forsøge at skabe lidt ro. Der er jo en bog, der venter på at blive skrevet.

Stefan Ahnhems krimier er populære i en lang række lande og herhjemme kan du få fingrene i hans tre Fabian Risk krimier Offer uden ansigt, Den niende grav og Atten grader minus.

fabian risk, stefan ahnehm, krimi

Du kan også følge Stefan Ahnhem på Facebook og Instagram