Danske romaner Fiktion Indefra

At være mand eller svin

At være mand eller svin

Med romanen Svin har Christian Dalsgaard skrevet en moderne slægtsroman om to brødre, der mister deres mor i en ung alder, og efterfølgende kastes i vidt forskellige retninger gennem livet

Bogen følger brødrene i 40 år, fra 1968 og frem, og fortæller både om deres bestræbelser på at Christian Dalsgaard foto Claus Haagensen lillefinde sig selv og en plads i tilværelsen – og om de forandringer, der sker i verden omkring dem, hvor både livsformer og værdier opløses.

Vi har spurgt Christian Dalsgaard hvor inspirationen til historien stammer fra.


 

Tilfældet

Gennem romanens 40 år er der stor forskel på, hvordan de to brødres liv udvikler sig. De får mildt sagt to vidt forskellige tilværelser. Jeg er inden for de sidste år på forskellig vis blevet konfronteret med, at det liv, vi nu engang har fået stillet til rådighed, er temmelig skrøbeligt. Det kan forbløffende let tage en drejning og styre ud over kanten. Jeg må indrømme, at det er en erfaring, der fylder mere, jo ældre jeg bliver. At livet kan spildes. Og at det ofte er små tilfældige sten på vejen, der kan vælte læsset.

Familie

Jeg har selv fem voksne børn. Det er livsbekræftende at følge dem, men også indimellem nervepirrende at tænke på hvor sårbart, livet kan være. Der er flere episoder i romanen, jeg har stjålet fra deres mange eskapader. Min søn overnattede for eksempel engang på en blaffertur i et omrejsende tivoli. Men mere overordnet er den vigtigste inspiration nok den dynamik, der er mellem mig og mine børn – en dynamik, som alle familier kender.

Værdier

Min familie var et par generationer tilbage forankret i det grundtvigske miljø. Her var det en selvfølge at familie, arbejdsliv, oplysning, lokalt engagement og kristentro hang sammen. Og helt afgørende var den enkeltes retskaffenhed og ansvar. Det er lidt den samme tankegang, man møder hos faren til de to drenge i romanen, når han kejtet vil forklare sin uvorne knægt om forskellen på at være et menneske og at være et dyr. Over for det syn på tilværelsen står så den nye tids fokus på den enkelte og forsøget på at gøre livet til sit eget projekt.

Sted

Da jeg selv var barn, kom jeg i mange ferier hos min bedstemor. Hun boede i et aftægtshus ved den gård, hun selv var født på, og hvor min far voksede op. Mine brødre og jeg legede på gården og fik tit lov at være med til at fodre køer og køre traktor og alt muligt andet. De voksne så vi ikke meget til, men der var en karl, som sagde sære ting og som jeg fik en gammel kasket af i bytte for mit snørebånd. Vi oplevede her en frihed og tillid, der var eksotisk i forhold til det forstadsliv, vi ellers levede. Blandt andet derfor var det nærliggende at vælge et landbrug som ramme om familien, som vi møder i romanen.


Svin

Christian Dalsgaards roman Svin udkommer 28. april. Læs med i romanens første kapitel her eller bestil bogen hos din lokale boghandler eller hos Saxo.com her.