Amerikanske romaner Ernest Hemingway Indefra Klassikere

Skriv som Hemingway med ny onlineapp

Hemingway

Ernest Hemingway er kendt over hele verden for sine noveller og romaner samt hans korte, præcise og klare skrivestil. Man siger ofte, at Hemingway aldrig skrev én sætning for meget, men i stedet formåede at fortælle store historier med ganske få ord. En kunst som mange forfatterspirer og litteraturforskere misunder ham.

Men heldigvis er der gode råd at hente! Der findes nemlig en onlineapp, som lærer dig at skrive som Hemingway. Eller, som i hvert fald gør dig opmærksom på unødvendigt lange ord, sætninger der kan forkortes og biord, der kan erstattes med stærkere ord. Det er en sjov øvelse.

Screen Shot 2017-03-16 at 09.44.50
Screenshot af hemingwayapp.com. Du indsætter blot din egen tekst i tekstfeltet – så er du i gang! (Og hvis layoutet forvirrer dig, så lad mig hjælpe: Du sletter blot den allerede indsatte tekst og overskrift og skriver løs.)

Du kan finde onlineapp’en og teste Hemingways skriveråd på hemingwayapp.com. Helt lavpraktisk fungerer det på den måde, at du skriver din tekst på engelsk i tekstsfeltet, og så markerer app’en hvilke ord og udtryk, du kan skifte ud med noget kortere eller mere præcist. App’en kommenterer, imens du skriver, og så kan du selv bestemme, hvad du vil – eller ikke vil – rette undervejs.

App’en fungerer selvfølgelig kun på engelske tekster, ligesom jeg heller ikke kan forestille mig, tekstfeltet er specielt brugbart til længere tekster. Ikke desto mindre er det dog ret sjovt – og en helt anderledes måde at se sin skrift på. Og hvem vil ikke inspireres af selveste Hemingway?


Hemingways skriveråd i bogform

Pack med ryg

Hvis du vil have skrivetips fra Hemingway selv og ikke vil nøjes med en Hemingway-simulerende app, så skal du læse Om at skrive. Bogen indeholder nemlig Hemingways egne refleksioner over skrivekunsten.

Om at skrive består af Hemingways tanker om forfatterens væsen og rummer målrettede og brugbare råd til andre forfattere om det håndværk, som skrivekunsten er, om arbejdsvaner og selvdisciplin, og Hemingways personlighed gennemstråler det hele med en ophøjet visdom, en humor, en indsigt og et tindrende vid.

-> Køb bogen her.

-> Vil du vide mere? Læs kloge citater fra bogen her.