Fagbøger Biografier

Samleren i skyggen. Historien om Helge Jacobsen og Glyptotekets franske samling

Samleren i skyggen. Historien om Helge Jacobsen og Glyptotekets franske samling

Samleren i skyggen fortæller historien om, hvordan Glyptoteket kom i besiddelse af en samling af fransk maleri i verdensklasse. Samtidig er det historien om et overset medlem af den berømte Jacobsen-familie, nemlig Helge Jacobsen.


Helge Jacobsen (1882-1946) er i dag ukendt for de fleste og overskygges ofte af sin berømte far, bryggeren Carl Jacobsen. Alligevel må hans betydning for dansk kunstliv ikke undervurderes.

Helge Jacobsens pinakotek på Carl Jacobsens skulpturmuseum

I kraft af sine poster som museumsdirektør og fondsformand havde Helge Jacobsen en særlig rolle for dansk kunstliv. Derudover var han en af de vigtigste danske kunstsamlere i første halvdel af det tyvende århundrede og spillede desuden en væsentlig rolle i at promovere og erhverve moderne fransk malerkunst i Norden igennem 1910’erne, 1920’erne og 1930’erne.

Samleren i skyggen
Pierre Bonnard (1867-1947): Frokost i haven, ca. 1909.
Olie på lærred, Ny Carlsberg Glyptotek, København. Foto: Ny Carlsberg Glyptotek, København

Helge Jacobsen udtalte ved flere lejligheder, at han så sin opgave som en forlængelse af sin fars virke, men at han samtidig ønskede at fremme sin egen interesse: moderne fransk malerkunst.

Samleren i skyggen sætter fokus på de strategiske manøvrer, afgørende erhvervelser og forhandlinger, der betød, at Helge Jacobsen igennem sine poster som museumsdirektør og formand for Ny Carlsbergfondet kunne sikre Glyptoteket en samling af fransk maleri fra det 19. århundrede, som er i verdensklasse.

Derudover fortæller bogen også historien om Helge Jacobsens barndom og voksenliv såvel som historien om at vokse op i skyggen af Carl Jacobsen.

Samleren i skyggen. Historien om Helge Jacobsen og Glyptotekets franske samling
Paul Gauguin (1848-1903): Arearea no Varua ino / Den onde ånds morskab, 1894.
Olie på lærred, Ny Carlsberg Glyptotek, København. Foto: Ny Carlsberg Glyptotek, KøbenhavnSamleren i skyggen

Samleren i skyggen, Helge Jacobsen, fransk malerkunst, fransk maleri,

Med gengivelser af over 150 historiske fotos og mere end 100 malerier fra Glyptoteket og Statens Museum for Kunst er Samleren i skyggen både en smuk gavebog og historien om et ofte overset medlem af den velkendte Jacobsen-familie.

LÆS OGSÅ: Helge Jacobsens unge år. Læs et uddrag af Samleren i skyggen

Bogen er blevet til i et samarbejde med Glyptoteket og Ny Carlsbergfondet og udgives i forbindelse med Glyptotekets udstilling af samme navn. Læs mere om udstillingen her.

Du kan købe Samleren i skyggen online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.